Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Κορεσμός οξυγόνου: Ποια είναι τα φυσιολογικά και ποια τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;

Τι είναι ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα «οχήματα» που μεταφέρουν έως και τέσσερα μόρια οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Τα ζωτικά συστήματα του σώματος χρειάζονται ανά πάσα στιγμή φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου, μια κατάσταση που ονομάζεται κορεσμός του οξυγόνου. Μερικές φορές όμως, το αίμα έχει είτε πολύ, είτε πολύ λίγο οξυγόνο, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες υγείας. (Εγκεφαλική υποξία)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα;

1. Φυσιολογικά επίπεδα

Το φυσιολογικό επίπεδο του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα κυμαίνεται από 95% έως 100%.

2. Σχετικά χαμηλά επίπεδα

Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου του αίματος κυμαίνονται από 91% μέχρι 95% και υποδηλώνουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Τα άτομα με σχετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.

3. Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα

Ο κορεσμός του οξυγόνου που πέφτει κάτω από το 90% είναι πολύ ανησυχητικός και υποδηλώνει κατάσταση επείγουσας ανάγκης για την οποία κρίνεται απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το χαμηλό οξυγόνο του αίματος και πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος;

Όταν το οξυγόνο του αίματος είναι χαμηλότερο από 80-85%, ο εγκέφαλος επηρεάζεται και παρουσιάζονται αλλαγές στην όραση.

Πολλά από τα άτομα με χαμηλό οξυγόνο του αίματος δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ωστόσο, όταν αυτά εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

1. Κυάνωση

Ανάμεσα στα πρώτα ορατά συμπτώματα που προκαλεί το χαμηλό οξυγόνο του αίματος είναι η κυάνωση (μπλε χρώμα του δέρματος) που γίνεται ορατή γύρω από το στόμα, τα χείλη και τα νύχια. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν ο κορεσμός του οξυγόνου του αίματος φτάνει περίπου στο 67%.

2. Υποξαιμία

Μερικοί άνθρωποι με χαμηλό οξυγόνο στο αίμα φαίνονται καλά και δεν εμφανίζουν, όπως είπαμε νωρίτερα, συμπτώματα. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται «σιωπηλή υποξαιμία». Αυτός είναι και ο λόγος που αν υποψιάζεστε ότι το οξυγόνο του αίματός σας είναι χαμηλό θα πρέπει να το μετράτε σε τακτική βάση. Καθώς ο κορεσμός του οξυγόνου του αίματος συνεχίζει να μειώνεται, παρατηρούνται συμπτώματα, όπως:

Τι προκαλεί χαμηλό οξυγόνο στο αίμα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε χαμηλό οξυγόνο του αίματος, όπως:

Πώς μετράται το οξυγόνο του αίματος;

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι μέτρησης του ποσοστού του οξυγόνου του αίματος:

  • Παλμική οξυμετρία: Η συσκευή ανάγνωσης της παλμικής οξυμετρίας είναι μια φθηνή συσκευή που κουμπώνει ανώδυνα στην άκρη του δακτύλου, η οποία μέσω του λεπτού δέρματος μετρά τα επίπεδα του οξυγόνου. Παρόλο που είναι αρκετά ακριβής υπάρχει και το ενδεχόμενο ψευδών ενδείξεων. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο σπίτι, όσο και στο νοσοκομείο.
  • Δοκιμή ABG: Η εξέταση ABG (Arterial Blood Gas), είναι μια εξέταση αίματος, με βάση την οποία προσδιορίζονται τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Αυτές οι εξετάσεις είναι εξαιρετικά ακριβείς, αλλά πρέπει να εκτελούνται από γιατρούς.

Πώς αντιμετωπίζεται το χαμηλό οξυγόνο του αίματος;

Οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για να αυξήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα του ασθενή. Συνήθως, τα εν λόγω φάρμακα είναι εισπνεόμενα. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική από μόνη της, γίνεται χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τύποι συμπληρωματικού οξυγόνου, που επιλέγονται ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την υποξαιμία. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

Πώς θα αποτρέψετε τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μείωση του οξυγόνου του αίματός σας, είναι η αποφυγή της αιτίας που την προκαλεί.

Διατηρήστε τους πνεύμονες και την καρδιά σας σε καλή κατάσταση, κάνοντας τακτική άσκηση και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν υποξαιμία, όπως η COVID-19, ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι οι μάσκες προστατεύουν από πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.