Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε για το νέο ιικό ξέσπασμα

Ο νέος κορωνοϊός που ξέσπασε πρόσφατα στην επαρχία  Wuhan της Κίνας, συνεχίζει να εξαπλώνεται, με τους ασθενείς στην Κίνα να ανέρχονται στις 24.000, ενώ περίπου 200 άνθρωποι νοσούν μέχρι στιγμής και σε άλλες χώρες.  Οι ειδικοί ωστόσο, τονίζουν πως αυτό το ξέσπασμα, δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο, καθώς η εποχική γρίπη έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει στον θάνατο από ότι ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. Charles C. Bailey, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο St. Joseph, αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας από την γρίπη και την πνευμονία, ανέρχεται περίπου στο 7%. Αυτό το ποσοστό, αν συγκριθεί με τις 11 περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν διατρέχουν κίνδυνο θανάτου, διαπιστώνεται εύκολα ότι επι του παρόντος δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού. Επιπρόσθετα, παρόλο που οι θάνατοι που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1000, σύμφωνα με το CDC, η γρίπη το 2017-2018 οδήγησε στον θάνατο περίπου 60.000 Αμερικάνους.

Πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κορωνοϊός σε σχέση με άλλους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος κορωνοϊός, είναι λιγότερο επικίνδυνος σε σχέση με προηγούμενους κορωνοϊούς, όπως ο SARS που ξέσπασε επίσης στην Κίνα το 2002. Αυτός ο ιός, δεν ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικός, αλλά ήταν θανατηφόρος και τελικά κατάφερε να τεθεί υπό έλεγχο με μέτρα δημόσιας υγείας. Συγκριτικά, ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV), φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταδοτικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος.

Όσον αφορά το πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κορωνοϊός σε σχέση με προηγούμενους, τα τωρινά δεδομένα υποδεικνύουν ότι είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας του, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στο 2,2%, που σημαίνει ότι μόνο ένας ασθενής από τους 50 έχει πεθάνει. Από την άλλη, ο SARS οδήγησε στο θάνατο το 10% των μολυσμένων περιπτώσεων, δηλαδή στους 50 ασθενείς πέθαναν οι 5, ενώ ο MERS οδήγησε στο θάνατο το 35% των μολυσμένων περιπτώσεων, δηλαδή στους 50 ασθενείς πέθαναν οι 17.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ;

Στις ΗΠΑ, στις 31 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Donald Trump, εξέδωσε διάταγμα το οποίο υπογράμμιζε ότι όλοι όσοι είχαν επισκεφτεί την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα 14ων ημερών μόλις έφταναν στις ΗΠΑ, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε όχι. Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό ώστε να αποτραπεί η εγχωρία εξάπλωσή του ιού. Να σημειώσουμε ότι η περίοδος των 14ων ημερών σηματοδοτεί την περίοδο επώασης του ιού, την περίοδο δηλαδή που ο ιός είναι ενεργός και μπορεί να μολύνει άλλους ανθρώπους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να γίνονται τεστ κορωνοϊού σε όλους όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό κατά το ταξίδι τους.

Η καραντίνα περιορίζει αποτελεσματικά την εξάπλωση της νόσου;

Η απομόνωση και η καραντίνα είναι δύο στρατηγικές δημόσιας υγείας που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς του ιού, ειδικά ενός ιού που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, όπως ο νέος κορωνοϊός. Αυτές οι στρατηγικές αφορούν, τόσο τους ανθρώπους που νοσούν, όσο και τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, απομόνωση σημαίνει περιορισμό στις μετακινήσεις ενός ατόμου που ήδη νοσεί με κάποια ασθένεια. Καραντίνα σημαίνει, περιορισμός ή μετακίνηση υπό προϋποθέσεις μιας ομάδας ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό ή έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα.

Αυτές οι στρατηγικές, έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση και άλλων επιδημιών ή πανδημιών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, καθώς αποτρέπουν τα υγιή άτομα από το να έρθουν σε επαφή με τον ιό, δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, ακόμη και πριν ο ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο νέος κορωνοϊός;

Στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού, τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στον ιό;

Παρόλο που ο νέος ιός μπορεί να μολύνει ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως άσθμα, διαβήτη και καρδιακή νόσο, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Σύμφωνα με το CDC, τα προληπτικά μέτρα για τον νέο κορωνοϊό είναι:

  • Εμβολιασμό για τη γρίπη
  • Συχνό πλύσιμο χεριών
  • Αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα
  • Διαμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why You Don’t Need to Panic About the New Coronavirus https://www.healthline.com/health-news/dont-freak-out-about-the-coronavirus-just-yet

US$675 million needed for new coronavirus preparedness and response global plan https://www.who.int/news-room/detail/05-02-2020-us-675-million-needed-for-new-coronavirus-preparedness-and-response-global-plan

Flu Taking a Toll, Pediatric Deaths Hit 17-Year High https://www.healthline.com/health-news/flu-season-2020-what-to-know

coronavirus hong kong death https://www.nytimes.com/2020/02/04/world/asia/coronavirus-hong-kong-death.html

THE SARS EPIDEMIC AND ITS AFTERMATH IN CHINA: A POLITICAL PERSPECTIVE https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92479/

Proclamation on Suspension of Entry as Immigrants and Nonimmigrants of Persons who Pose a Risk of Transmitting 2019 Novel Coronavirus https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/

Isolation & Quarantine Information for the Public https://www.michigan.gov/documents/michiganprepares2/Isolation_and_Quarantine_427947_7.pdf