Διάγνωση

Κορωνοϊός: Δύο νέα γρήγορα τεστ που θα κάνουμε ακόμα και από το σπίτι

Δύο νέα γρήγορα τεστ, το ένα μη επεμβατικό. Δειγματοληψία ακόμη και στο σπίτι!

Α) Μοριακό διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να προσφέρει ταχύτερα αποτελέσματα και σε περισσότερα άτομα- Μέθοδος RT-LAMP.

Β) Νέο τεστ που μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι δίνει αποτελέσματα σε χιλιάδες δείγματα σε ελάχιστα λεπτά!!!!. Ελπίζω οι αρμόδιοι στη χώρα μας θα αξιολογήσουν και αυτό το τεστ, το οποίο είναι απαραίτητο πλέον από την προσεχή Δευτέρα (4/4/2020).

Η πανδημία COVID-19 έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν πάνω από 210.000 θανάτους. Η έγκαιρη αναγνώριση/διάγνωση των πιθανών φορέων και η απομόνωση τους είναι κρίσιμα στοιχεία για τον έλεγχο της πανδημίας. Προς τούτο χρησιμοποιούνται διάφορα μοριακά τεστ, π.χ. μεθοδολογία ποσοτικής ανάστροφης αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου RT-qPCR. Νέα μελέτη  περιγράφει μέθοδο που μπορεί να επιτρέψει, ακόμη και σε αποκεντρωμένες εργαστηριακές ή νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, να παρέχουν ταχύτερες διαγνωστικές υπηρεσίες για την ανίχνευση του ιικού RNA και μάλιστα σε περισσότερα δείγματα/άτομα. Η μεθοδολογία ονομάζεται ανάστροφης μεταγραφής ισοθερμική ενίσχυση μέσω βρόγχου (RT-LAMP) και χρησιμοποιείται ήδη για την ανίχνευση βακτηρίων και ιών. Η RT- LAMP (reverse transcription loop mediated isothermal amplification) είναι μια ταχεία ισοθερμική αντίδραση και πραγματοποιείται σε ένα στάδιο. Χρησιμοποιούνται δύο ζεύγη εκκινητών που αναγνωρίζουν συγκεκριμένες ανεξάρτητες αλληλουχίες σε επιλεγμένο νουκλεϊνικό στόχο του παθογόνου, στη προκειμένη περίπτωση το κορωνοϊού, για την έναρξη της ενίσχυσης. Η μεθοδολογία αυτή είναι σε θέση να ανιχνεύσει έως 100 αντίγραφα RNA του ιού SARS-CoV-2.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ ενέκριναν μη επεμβατικό τεστ (από ρινική δειγματοληψία ακόμη και στο σπίτι) ανίχνευσης του κορωνοϊού. Η διάγνωση γίνεται σε ελάχιστα λεπτά και ένα εργαστήριο μπορεί να ανιχνεύσει 10.000 δείγματα μέσα σε μια ημέρα!!! Κόστος 65 ευρώ.

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Development of Reverse Transcription Loop-Mediated Isothermal Amplification Assays Targeting SARS-CoV-2. The Journal of Molecular Diagnostics, 2020; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1525157820300908

New https://www.technologynetworks.com/diagnostics/news/new-saliva-test-to-instantly-detect-coronavirus-333236