Πρόληψη και θεραπεία

Κορωνοϊός: Η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της COVID-19

Οι ερευνητές της Ιρλανδικής διαχρονικής έρευνας για την γήρανση (TILDA), που πραγματοποιείται στο Trinity College του Δουβλίνου, δημοσίευσαν πρόσφατα μια πολύ σημαντική έκθεση για την πανδημία COVID-19. Η εν λόγω έκθεση, που φέρει το όνομα «Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στην Ιρλανδία – επιπτώσεις για την COVID-19», σημειώνει ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το πιο δυνατό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Πώς παράγεται η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα από τον ήλιο. Οι ειδικοί μάλιστα, υπογραμμίζουν πως μόλις 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, είναι αρκετά για να αποθηκευτεί στο σώμα μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω βιταμίνη, παράγεται πιο εύκολα το καλοκαίρι, όπου υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, ωστόσο ακόμη και τότε, αν υπάρχουν σύννεφα και ο καιρός είναι βροχερός, η ικανοποιητική παραγωγή της στο σώμα αποτελεί πρόκληση.

Πέραν από τον ήλιο, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων και μέσω τρόφιμων όπως αυγά, συκώτι, λιπαρά ψάρια – όπως σολωμός και σκουμπρί- και από εμπλουτισμένα τρόφιμα –όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D;

Οι ερευνητές της TILDA έχουν διαπιστώσει ότι ο γενικός πληθυσμός της Ιρλανδίας δεν λαμβάνει την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται.

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της TILDA είναι:

  • Το 47% όλων των ενηλίκων, άνω των 85 ετών, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D το χειμώνα
  • Το 27% των ενηλίκων, άνω των 70 ετών έχουν ανεπάρκεια όλο τον χρόνο
  • 1 στους 8 ενήλικες, άνω των 50 ετών, έχουν ανεπάρκεια όλο τον χρόνο
  • Μόνο το 4% των ανδρών και το 15% των γυναικών, λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Οι άνθρωποι που εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο ή καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες εμπλουτισμένων τροφίμων, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι δεν βγαίνουν από το σπίτι τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλοι άνθρωποι που εμπίπτουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι:

Σημειώνεται ότι η βιταμίνη D είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία και δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή.  Οι ερευνητές της TILDA συστήνουν στους ενήλικες άνω των 50 ετών, να λαμβάνουν συμπληρώματα – όχι μόνο το χειμώνα, αλλά όλο το χρόνο- εάν στην περιοχή που ζουν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος. Η συνιστώμενη καθημερινή δόση, είτε μέσω συμπληρωμάτων, είτε μέσω διατροφής είναι 400 IU (10ug) βιταμίνης D.

Η Βιταμίνη D βοηθά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Η καθηγήτρια Rose Anne Kenny, κύρια ερευνήτρια της TILDA, υπογράμμισε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των μολύνσεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους που όπως διαπιστώνεται έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αναπνευστικές μολύνσεις μειώθηκαν στους ηλικιωμένους ανθρώπους που λάμβαναν συμπληρώματα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ρόλος της βιταμίνης D στην καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά δεδομένων των επιδράσεων της στην ανοσολογική απόκριση, στην υγεία των οστών και των μυών, οι άνθρωποι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Eamon Laird, ερευνητής της ιατρικής γεροντολογίας και συν-συγγραφέας της έκθεσης, σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι κυρίως, υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αποδυναμωμένο, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vitamin D could help fight off COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-04-vitamin-d-covid-.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Vitamin D deficiency in Ireland – implications for COVID-19. Results from the Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA) https://tilda.tcd.ie/publications/reports/pdf/Report_Covid19VitaminD.pdf