Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Η υγρασία που δημιουργείται κάτω από τις μάσκες μειώνει τα συμπτώματα

Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν τους ανθρώπους από το να κολλήσουν κορωνοϊό και αποτρέπουν την μετάδοση του σε άλλους ανθρώπους. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η υγρασία που δημιουργείται κάτω από τη μάσκα εξαιτίας της αναπνοής, είναι ένας ακόμη προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biophysical Journal.

Η υγρασία που δημιουργείται κάτω από τις μάσκες μειώνει τα συμπτώματα της COVID-19;

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Διαβήτη, τα Πεπτικά και τα Νεφρικά Νοσήματα του NIH (NIDDK), διαπίστωσε ότι οι μάσκες αυξάνουν ουσιαστικά την υγρασία του εισπνεόμενου αέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το υψηλό επίπεδο υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα, θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί η χρήση μάσκας έχει συνδεθεί με πιο ηπία αναπνευστικά συμπτώματα στα άτομα που νοσούν με COVID-19. Όπως επισημαίνουν, η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού ωφελεί το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων με τους τρόπους που θα δούμε πιο κάτω.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Adriaan Bax, το αυξημένο επίπεδο υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, αποδεδειγμένα μειώνει τη σοβαρότητα της γρίπης, οπότε το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την COVID-19 με την χρήση του ίδιου μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση ενός ιού στους πνεύμονες, προάγοντας την κάθαρση των βλεννογόνων (MCC), ενεργοποιώντας δηλαδή έναν αμυντικό μηχανισμό που αφαιρεί τη βλέννα – και τα επιβλαβή σωματίδια που υπάρχουν μέσα στη βλέννα – από τους πνεύμονες. Επιπρόσθετα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγοντας ειδικές πρωτεΐνες, τις λεγόμενες ιντερφερόνες, οι οποίες καταπολεμούν τους ιούς – μια διαδικασία γνωστή ως απόκριση της ιντερφερόνης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Η μελέτη εξέτασε τέσσερις συνηθισμένους τύπους μάσκας: μάσκα N95, χειρουργική μάσκα μιας χρήσης με τρία φύλλα, μάσκα δύο φύλλων με βαμβακερό πολυεστέρα και χοντρή βαμβακερή μάσκα. Για να μπορέσουν οι ερευνητές να μετρήσουν την υγρασία, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναπνέουν σε ένα σφραγισμένο ατσάλινο κουτί γεμάτο υδρατμούς. Όταν οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκα, οι υδρατμοί γέμιζαν ασφυκτικά το κουτί, ενώ όταν φορούσαν μάσκα, η συσσώρευση των υδρατμών ήταν αισθητά μειωμένη, διότι οι περισσότεροι συμπυκνώνονταν στις μάσκες και εισπνέονταν εκ νέου. Σημειώνεται ότι η συσσώρευση της υγρασίας μετρήθηκε σε διαφορετικές θερμοκρασίες, από  46 έως 98 βαθμούς ° F.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι τέσσερις μάσκες αύξησαν το επίπεδο της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα υγραντικά αποτελέσματα όλων των μασκών αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ η παχιά βαμβακερή μάσκα οδήγησε σε ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο υγρασίας, σε όλες τις θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bax, το αυξημένο επίπεδο υγρασίας κάτω από τη μάσκα, είναι κάτι που νιώσαμε όλοι μας, αλλά δεν αντιλαμβανόμασταν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι.

Συμπερασματικά

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι μάσκες μειώνουν τα αναπνευστικά σταγονίδια που εξέρχονται στον αέρα κατά την ομιλία, το φτάρνισμα και το βήξιμο, τα οποία θα μπορούσαν να μολύνουν άλλους ανθρώπους. Αυτή η μελέτη, παρόλο που δεν εξέτασε τα σταγονίδια και την αποτελεσματικότητα των μασκών, δείχνει ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της COVID-19, λόγω της υγρασίας που δημιουργεί στην αναπνευστική οδό, που όπως είπαμε πιο πάνω, είναι σημαντική γιατί (α) προάγει την κάθαρση των βλεννογόνων και (β) ενεργοποιεί την διαδικασία απόκρισης της ιντερφερόνης.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Researchers propose that humidity from masks may lessen severity of COVID-19 https://www.nih.gov/news-events/news-releases/researchers-propose-humidity-masks-may-lessen-severity-covid-19

Hydrating the respiratory tract: an alternative explanation why masks lower severity of COVID-19 https://www.cell.com/biophysj/fulltext/S0006-3495(21)00116-8