Ενδοκρινολογικά, Μολυσματικές ασθένειες

Κορονοϊός και διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας νέος θανατηφόρος ιός έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο ιός ακούει στο όνομα κορωνοϊός και προκαλεί την νόσο COVID-19, μια εξαιρετικά μολυσματική και μεταδοτική νόσο, η οποία οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια που μοιαζει με το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων αλλάζουν καθημερινά, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 148.595 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον εν λόγω ιό, ενώ ήδη έχουν αναφερθεί 5.547 θάνατοι.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός και τι πρέπει να γνωρίζετε εάν πάσχετε από διαβήτη;

1. Μην πανικοβάλλεστε

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βλέποντας την παγκόσμια εξάπλωση του ιού, κήρυξε Παγκόσμια πανδημία. Επι του παρόντος έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα που περιορίζουν τις πτήσεις που εισέρχονται σε κάθε χώρα του κόσμου, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Στην περίπτωση που κάποιος ταξιδέψει, από χώρες που ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί, σε μια άλλη χώρα, ελέγχεται για την θερμοκρασία του και αν εντοπιστεί να έχει τον ιό μπαίνει σε καραντίνα έως ότου να μην είναι πλέον μεταδοτικός, για περίπου 14 ημέρες.

2. Ο ιός προκαλεί κατά κανόνα ήπια συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, παρόλο που είναι πιο μεταδοτικός από τον SARS και τον MERS, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, το κινεζικό CDC εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας του εν λόγω ιού, κυμαίνεται γύρω στο 2,3%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα συμπτώματα που προκαλεί η COVID-19 είναι πυρετός, βήχας και δύσπνοια, με τους περισσότερους πάσχοντες να αναρρώνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

3. Προστατεύστε τον εαυτό σας

  • Να αποφεύγετε την επαφή με αρρώστους
  • Να πλένετε τα χέρια σας (πριν και μετά το μπάνιο, πριν και μετρά την προετοιμασία φαγητού)
  • Να φοράτε μάσκα προστασίας όταν ταξιδεύετε ή όταν επισκέπτεστε πολυσύχναστους χώρους ή χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Εμβολιαστείτε για τη γρίπη
  • Ακολουθείστε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου
  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με το CDC, ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φταρνιστεί ή όταν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια και στην συνέχεια αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Συνιστάται να έχετε μαζί σας πάντα ένα απολυμαντικό χεριών για να εξαλείψετε αυτή την απειλή.

4. Ελέγξτε συχνά το σάκχαρο στο αίμα σας

Οι ενδείξεις του διαβήτη, υποδηλώνουν πολλές φορές ότι κάποιος αρχίζει να αρρωσταίνει, κυρίως εάν αυτές οι ενδείξεις είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Στην περίπτωση λοιπόν, που παρατηρείτε αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος σας, που δεν δικαιολογούνται, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, αναφέροντας του όλα τα συμπτώματα που έχετε.

5. Αναζητείστε βοήθεια

Αν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί με κορωνοϊό, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Υπογραμμίζεται ότι ακόμη και αν έχετε πολύ ήπια συμπτώματα, εάν ταυτόχρονα πάσχετε από διαβήτη ή άλλη υποκείμενη νόσο, μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ακόμη και θάνατος. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved