Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας

Οι άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για τη νόσο COVID-19 είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό, να χάσουν τη δουλειά τους και να απομονωθούν κοινωνικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19;

Η μελέτη που διεξήχθη από Ολλανδούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι όσοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για τη νόσο COVID-19 κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τα προστατευτικά μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την ίδια ώρα που σπάνια (ή και καθόλου) υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ακόμη και αν μια θεωρία συνομωσίας φαίνεται εξαιρετικά απίθανη με βάση τη λογική και τα επιστημονικά δεδομένα, στα μάτια αυτών που την ασπάζονται φαίνεται πέρα για πέρα αληθινή και ως εκ τούτου η στάση που ακολουθούν απέναντι στην πραγματικότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την υγεία τους.

Η ερευνητική ομάδα, για να εξασφαλίσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εξέτασε 5.745 άτομα που διαμένουν στην Ολλανδία. Επικοινώνησε λοιπόν με τους συμμετέχοντες τον Απρίλιο του 2020 και τον Δεκέμβριο του 2020, για να εξετάσει το κατά πόσο οι θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες πιστεύουν επηρέασε τη ζωή τους στο πέρασμα του χρόνου.

Αρχικά, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το αν πιστεύουν στις ακόλουθες θεωρίες συνομωσίας που αφορούν τη νόσο COVID-19:

  • Ο κορωνοϊός είναι ένα βιοόπλο, κατασκευασμένο από τους επιστήμονες.
  • Ο κορωνοϊός είναι μια συνωμοσία για να αφαιρεθούν οριστικά τα δικαιώματα των πολιτών και να δημιουργηθεί μια αυταρχική κυβέρνηση.
  • Ο κορωνοϊός είναι μια φάρσα που επινοήθηκε από ομάδες συμφερόντων για την προώθηση οικονομικών οφελών.
  • Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως συγκάλυψη για την επικείμενη παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.

Αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίστευαν σε θεωρίες συνομωσίες είχαν περισσότερες πιθανότητες:

  • Να παραβιάσουν τα μέτρα που εκδίδονται από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νόσου, οπότε είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν αφού έμεναν αφύλακτοι.
  • Να βιώσουν την απόρριψη ή να απορρίψουν οι ίδιοι ανθρώπους γύρω τους, που δεν ασπάζονται τις ίδιες απόψεις μαζί τους.
  • Να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα λόγω απώλειας εργασίας εξαιτίας της μη συμμόρφωσης τους στους κανονισμούς των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.
  • Να βιώσουν στιγματισμό και μειωμένη κοινωνική υποστήριξη.

Τα πιο πάνω ευρήματα, υπογράμμισαν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέονται με μια μυριάδα αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και την οικονομική και κοινωνική ευημερία των ανθρώπων που τις ασπάζονται.

Μάλιστα, το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον ιό, καθώς θεωρώντας πως είναι ανύπαρκτος δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Την ίδια ώρα, αν νοσήσουν δεν ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, οπότε ο κίνδυνος θανάτου μεγαλώνει.

Ποια μέτρα προστατεύουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό;

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να νοσήσει με κορωνοϊό, όπως:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved