Μολυσματικές ασθένειες

Κορονοϊός: Μήπως ο ιός μεταδίδεται και αερογενώς;

Τα πολλαπλά και νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται γρήγορα μεταξύ ανθρώπων. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας δέχεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, είτε από την απόθεση σταγονιδίων σε διάφορα αντικείμενα στα οποία τοποθετούμε τα χέρια μας. Προτείνει δε καλό πλύσιμο των χεριών και τη διατήρηση κοινωνικής απόστασης για να αποφευχθεί η προσβολή από τον ιό. Αρκετοί ερευνητές διερευνούν αν μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν* ότι αυτά τα μέτρα δεν αποτρέπουν τη μόλυνση με εισπνοή μικρών σταγονιδίων που εκπνέονται από μολυσμένο άτομο που μπορεί να ταξιδέψει απόσταση μερικών μέτρων ή δεκάδων μέτρων στον αέρα και να μεταφέρουν το ιικό τους περιεχόμενο. Παρουσιάζουν μάλιστα ενδείξεις ότι αυτή είναι μια σημαντική οδός μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Παρ ‘όλα αυτά, καμία χώρα ή αρχή δεν έχει υιοθετήσει την αερομεταφερόμενη εξάπλωση του ιού στους κανονισμούς τους για να αποτρέψει τη μετάδοση λοιμώξεων σε εσωτερικούς χώρους. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό, οι εθνικές αρχές να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ότι ο ιός εξαπλώνεται αερογενώς και να προτείνουν την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ελέγχου για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, ιδίως για την απομάκρυνση των σταγονιδίων που είναι φορτωμένα με ιούς. Μερικά από τα μέτρα που προτείνουν είναι τα ακόλουθα:

• Αυξημένος αερισμός εσωτερικών χώρων
• Χρήση φυσικού αερισμού
• Αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα με κλιματιστικά
• Αποφυγή παραμονής στην άμεση ροή αέρα ενός άλλου ατόμου
• Ελαχιστοποίηση του αριθμού των ατόμων που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον
• Παροχή επαρκούς αερισμού σε γηροκομεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, σχολεία, εστιατόρια και κρουαζιερόπλοια.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

LidiaMorawska και JunjiCao. Airborne transmission of SARS-CoV-2: The world should face the reality https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016041202031254X

Size distribution and sites of origin of droplets expelled from the human respiratory tract during expiratory activities https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021850208002036