Τι αισθάνεσαι;

Εγκυμοσύνη

Κορωνοϊός: Ο πλακούντας των θετικών σε COVID-19 εγκύων παρουσιάζει αλλοιώσεις

Ο πλακούντας από 16 γυναίκες που ήταν θετικές στην COVID-19 ενώ ήταν έγκυες, έδειξαν αλλοιώσεις, σύμφωνα με παθολογικές εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, αναφέρει μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο περιοδικό American Journal of Clinical Pathology και είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει την υγεία του πλακούντα σε γυναίκες που ήταν θετικές στην COVID-19.

 

Πηγή: Northwestern University

Τι δείχνει ο τραυματισμός του πλακούντα εγκύων γυναικών που ήταν θετικές στον κορωνοϊό;

Ο τύπος του τραυματισμού που παρατηρείται στον πλακούντα, δείχνει μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ των μητέρων και των εμβρύων, αποκαλύπτοντας μια νέα επιπλοκή του κορωνοϊού. Τα ευρήματα, αν και νωρίς, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση του τρόπου παρακολούθησης των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Δρ Jeffrey Goldstein, τα βρέφη γεννήθηκαν φυσιολογικά χωρίς κανένα αρνητικό αποτέλεσμα και κανένας δεν περίμενε πως θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον πλακούντα. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι γυναίκες με COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα. «Αυτή η στενότερη παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δοκιμές οι οποίες εξετάζουν το πόσο καλά παρέχει ο πλακούντας οξυγόνο στο βρέφος ή με υπερήχους οι οποίοι μετρούν εάν το μωρό μεγαλώνει με υγιή ρυθμό», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Emily Miller.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά αυτά τα ευρήματα με ανησυχούν», ανέφερε η Miller, προσθέτοντας «δεν θέλω να εξαγάγω συμπεράσματα από μια μικρή μελέτη, αλλά αυτή η προκαταρκτική εξέταση που δείχνει ότι η COVID-19 προκαλεί αλλαγές στον πλακούντα, έχει κάποιες πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μιας εγκυμοσύνης. Πρέπει να συζητήσουμε αν πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τις έγκυες γυναίκες».

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα βρέφη που ήταν αγέννητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης του 1918-19, η οποία συχνά συγκρίνεται με την τρέχουσα πανδημία, έχουν δια βίου προβλήματα και υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Η γρίπη δεν διαπερνά τον πλακούντα, είπε ο Goldstein, οπότε οτιδήποτε προκαλεί δια βίου προβλήματα σε αυτούς τους ανθρώπους, πιθανότατα να οφείλεται σε ανοσολογική δραστηριότητα και σε τραυματισμό του πλακούντα.

Πηγή: Northwestern University

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο πλακούντας;

Ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται στην ανάπτυξη του εμβρύου. Δρα ως πνεύμονας, έντερο, νεφρό και συκώτι για το έμβρυο, μέσω του οποίου λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από τη ροή του αίματος της μητέρας του και ανταλλάζει απόβλητα. Ο πλακούντας είναι επίσης υπεύθυνος για πολλές από τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας. Η εξέταση του πλακούντα μιας γυναίκας, επιτρέπει σε έναν παθολόγο να ακολουθήσει έναν αναδρομικό χάρτη πορείας της εγκυμοσύνης, για να μάθει τι συνέβη στο μωρό όταν ήταν στη μήτρα ή τι θα μπορούσε να συμβεί, τόσο στη μητέρα, όσο και στο βρέφος μετά τον τοκετό.

«Ο πλακούντας λειτουργεί σαν αναπνευστήρας για το έμβρυο και αν υποστεί βλάβη, μπορεί να υπάρξουν καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε η Miller. «Σε αυτήν την πολύ περιορισμένη μελέτη, αυτά τα ευρήματα παρέχουν κάποια σημάδια ότι ο αναπνευστήρας (πλακούντας) μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά, όσο θα θέλαμε, εάν η μητέρα είναι θετική στον SARS-CoV2».

Ποιες ανωμαλίες παρουσιάστηκαν στους πλακούντες των γυναικών της μελέτης;

Οι πλακούντες στις γυναίκες της μελέτης, είχαν δύο κοινές ανωμαλίες: ανεπαρκή ροή αίματος από τη μητέρα στο έμβρυο με μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία, που ονομάζεται μητρική αγγειακή δυσλειτουργία (MVM) και θρόμβοι αίματος στον πλακούντα, που ονομάζονται ενδιάμεσοι θρόμβοι.

Σε κανονικές περιπτώσεις μητρικής αγγειακής δυσλειτουργίας, η αρτηριακή πίεση της μητέρας είναι υψηλότερη από την κανονική. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες με προεκλαμψία ή υπέρταση. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο μία από τις 15 γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, είχε προεκλαμψία ή υπέρταση.

«Υπάρχει μια αναμφισβήτητη συναίνεση ότι υπάρχουν προβλήματα με την πήξη και τον τραυματισμό των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο Goldstein. «Η ανακάλυψη μας υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι που σχηματίζει θρόμβους λόγω κορωνοϊού και συμβαίνει στον πλακούντα».

Οι 16 γυναίκες στη μελέτη, γέννησαν τα μωρά τους στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine. Όλες ήταν θετικές στην COVID-19. Τέσσερις εμφανίστηκαν με συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, τρεις έως πέντε εβδομάδες πριν τον τοκετό και έδειξαν θετικές στον ιό. Όλες οι υπόλοιπες ήταν θετικές όταν μπήκαν για τοκετό. Πέντε δεν ανέπτυξαν ποτέ συμπτώματα και άλλες ήταν ασυμπτωματικές κατά τον τοκετό.

Η ομάδα άρχισε να εξετάζει τους πλακούντες των γυναικών που ήταν θετικές στην COVID-19, στις αρχές Απριλίου. Δεκατέσσερα από τα βρέφη που συμπεριληφθήκαν στη μελέτη γεννήθηκαν σε κανονική διάρκεια εγκυμοσύνης και με φυσιολογικό βάρος. Ένα από τα βρέφη γεννήθηκε πρόωρο.

«Ήταν υγιή, όμορφα και φυσιολογικά μωρά, αλλά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η ροή του αίματος, είχε αποκλειστεί και πολλοί από τους πλακούντες ήταν μικρότεροι από ό, τι θα έπρεπε», δήλωσε η Miller. «Οι πλακούντες χτίζονται με τεράστια ποσότητα πλεονασμού, και ακόμη και αν λειτουργεί μόνο ο μισός, τα μωρά είναι εντελώς καλά. Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα μωρά θα είναι καλά, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο ορισμένες εγκυμοσύνες».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Placental Pathology in COVID-19 https://academic.oup.com/ajcp/article/154/1/23/5842018

World Health Organization. Consensus document on the epidemiology of severe acute respiratory syndrome (SARS). 2003 https://www.who.int/csr/sars/WHOconsensus.pdf?ua=1