Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα σε περιπτώσεις πανδημίας και καραντίνας

© Primaveraar | Dreamstime Stock Photos
© Primaveraar | Dreamstime Stock Photos

Από τις αρχές του έτους ο κορωνοϊός, ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από την Κίνα, έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλάζοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων και αφήνοντας πίσω του χιλιάδες κρούσματα και αρκετούς νεκρούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται, αλλά πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα σε περίπτωση που χρειαστεί να μπουν  σε καραντίνα στο σπίτι τους για διάστημα 14 ημερών.

Πως θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ενδεχόμενο καραντίνας;

1. Αγοράστε σαπούνια και απολυμαντικά

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, συμφωνούν ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποφυγής της COVID-19. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει αρκετά σαπούνια για το σπίτι σας. Επιπρόσθετα, νοουμένου ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι απαραίτητο να αγοράσετε αρκετά απολυμαντικά μαντηλάκια και 2-3 μπουκαλάκια αντισηπτικό και οινόπνευμα.

2. Αγοράστε προμήθειες

Σε περίπτωση καραντίνας είναι πολύ σημαντικό να έχετε ήδη στο σπίτι σας μια ικανοποιητική ποσότητα τροφίμων που θα σας φτάσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Προτιμήστε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν χαλάνε. Δεν χρειάζεται να έχετε αποθέματα λες και ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά διασφαλίστε ότι τα τρόφιμα σας είναι αρκετά για 2-3 εβδομάδες.

3. Είναι σημαντικό να έχετε στο σπίτι φάρμακα

Φάρμακα, όπως τα αναλγητικά, τα αντιπυρετικά και τα αποσυμφορητικά θα σας ανακουφίσουν εάν παρουσιάσετε ήπια συμπτώματα COVID-19. Αντί να περιμένετε την τελευταία στιγμή για να πάτε στο φαρμακείο, προμηθευτείτε μερικά από αυτά τα φάρμακα νωρίτερα. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές. Στην περίπτωση που έχετε κάποια υποκείμενη ασθένεια, όπως η πνευμονική νόσος, οι καρδιακές παθήσεις ή ο  διαβήτης, πρέπει να φροντίσετε να έχετε στο σπίτι σας αποθέματα των φαρμάκων που χρειάζεστε για τουλάχιστον 30 ημέρες.

4. Ενημερωθείτε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση

Νοουμένου ότι τα σχολεία και πολλές δουλειές έχουν κλείσει, τα παιδιά καλούνται να διδαχθούν μέσω τηλεκπαίδευση και οι μεγαλύτεροι να εργαστούν μέσω τηλεργασίας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι είστε απόλυτα ενημερωμένοι για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών σας και το πρόγραμμα που ακολουθεί η εταιρία σας σε τέτοιες περιπτώσεις.

5. Δώστε προσοχή στις τοπικές ειδήσεις

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεστε καθημερινά για το τι συμβαίνει στην κοινότητα σας, καθώς τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Ακολουθείστε τις συστάσεις που αφορούν την προσωπική σας υγιεινή, οι οποίες δεν διαφέρουν από τις συνήθειες που πρέπει να ακολουθείτε κατά την περίοδο της γρίπης και του κρυολογήματος. Αποφύγετε την στενή επαφή με άρρωστους και να θυμάστε ότι πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε τις άσκοπες επαφές και μετακινήσεις. Γενικότερα, ακολουθείστε τις κατευθυντήριες γραμμές της τοπικής κυβέρνησης και των γιατρών.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα κορωνοϊού;

Αν έχετε COVID-19 ή υποψιάζεστε ότι έχετε, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Το CDC συνιστά να καλέσετε πρώτα τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίσκεψη σας και να αποτρέψει το να έρθουν άλλοι ασθενείς σε επαφή μαζί σας. Επιπρόσθετα, μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει να μιλήσετε μέσω βιντεόκλησης και να μην χρειαστεί να πάτε στο ιατρείο του. Σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις, με έντονα αναπνευστικά συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον αριθμό άμεσης βοήθειας της περιοχής σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Prep for the Coronavirus at Home https://www.healthline.com/health-news/how-to-prepare-for-the-coronavirus

Vital Surveillances: The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020 http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

Coronavirus Outbreak: Live Updates https://www.healthline.com/health-news/coronavirus-live-updates

Tracking Covid-19 cases in the US https://edition.cnn.com/interactive/2020/health/coronavirus-us-maps-and-cases/

Coronavirus 2020 https://www.healthline.com/coronavirus