Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Συγκρίνουμε 7 γνωστές μολυσματικές ασθένειες με τον COVID-19

Εξετάζουμε πρόσφατες λοιμώδεις ασθένειες και τις συγκρίνουμε με τον νέο κορωνοϊό COVID-19.

Η ασθένεια COVID-19, είναι μια νέα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από κορωνοϊό και τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για αυτήν, αν και αλλάζουν συνεχώς, είναι ελάχιστα, για αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια όσο γίνεται πιο ξεκάθαρη εικόνα, συγκρίνοντας την με άλλες γνωστές ασθένειες.

Σύγκριση COVID-19 με άλλες ασθένειες:

COVID-19

Ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα δεδομένα (που καθημερινά αλλάζουν), να δείχνουν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 125.048 κρούσματα κορωνοϊού σε περισσότερες από 114 χώρες του κόσμου, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 5.000 και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η  COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια, που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2019, για την οποία η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις τελευταίες ενημερώσεις των αρμοδίων, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος.

1. Η εποχιακή γρίπη

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η COVID-19 είναι απλά μια γρίπη, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως δεν είναι μόνο μια γρίπη, παρόλο που πολλά από τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι κοινά, όπως οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από ότι η απλή γρίπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ένας ασθενής με COVID-19 μπορεί να μολύνει 2-3 άλλα άτομα, ενώ ένας ασθενής με εποχική γρίπη μπορεί να μολύνει 1,3 νέα άτομα.

Ποσοστό θνησιμότητας. Δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητας που προκύπτει από την COVID-19, όμως τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οδηγεί στον θάνατο το 3,5% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας της εποχικής γρίπης είναι 0,1% των μολυσμένων περιπτώσεων. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε, ότι τα πράγματα με τον νέο κορωνοϊό είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς δεν υπάρχουν εμβόλια και αντιιικά φάρμακα που να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη. Η ανυπαρξία εμβολίου και φαρμάκων οδηγεί στον θάνατο πολλούς ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

  • Ετήσιες περιπτώσεις: 3 – 5 εκατομμύρια
  • Ετήσιος αριθμός νεκρών: 290.000 – 650.000
  • Πηγή: ΠΟΥ

2. SARS

Ο SARS συγκρίνεται πολύ συχνά με την COVID-19. Ο SARS, επίσης γνωστός ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2002 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας. Ο SARS, κατάφερε να αντιμετωπιστεί τον Ιούλιο του 2003, αφού πρώτα εξαπλώθηκε σε 26 χώρες  στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στις οποίες υπήρξαν συνολικά 8.098 αναφερόμενες περιπτώσεις και 774 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από το 2004 δεν έχουν υπάρξει άλλες νέες περιπτώσεις SARS.

Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα έχει χρησιμοποιήσει πολλές γνώσεις από την εμπειρία της με τον SARS για την αναχαίτηση και την θεραπεία της COVID-19, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους δύο κορωνοϊούς, που υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος.

  • Συνολικές αναφερθείσες περιπτώσεις: 8.098
  • Θάνατοι: 774
  • Πηγή: CDC

3. MERS

Ο MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), που προκαλείται επίσης από κορωνοϊό, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία μόλις το 2012 και κατάφερε να εξαπλωθεί σε 27 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, αφήνοντας πίσω του 2.494 κρούσματα και 858 νεκρούς. Ο MERS μεταδιδόταν μέσω της στενής επαφής, όμως ο δείκτης μετάδοσης του, συγκριτικά με την COVID-19 ήταν χαμηλότερος. Επιπρόσθετα, τόσο ο MERS όσο και ο νέος κορωνοϊός μεταπήδησαν στον άνθρωπο από νυχτερίδες. Συγκεκριμένα, ο MERS μόλυνε καμήλες, από τις οποίες μολυνθήκαν νυχτερίδες και ακολούθως ο άνθρωπος, ενώ ο νέος κορωνοϊός αν και εικάζεται ακόμη ότι μεταπήδησε από νυχτερίδες στον άνθρωπο, ο τρόπος μετάδοσης του είναι ακόμη άγνωστος.

  • Συνολικές αναφερθείσες περιπτώσεις: 2.444
  • Θάνατοι: 858
  • Πηγή: ΠΟΥ

4. HIV / AIDS

Η πανδημία του HIV / AIDS, ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η σχετική αναχαίτηση της νόσου προέκυψε το 1980 όταν ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται για την υπάρξει του ιού και να λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Από το 1960 έως το 2020, ο ιός έχει οδηγήσει στον θάνατο 39 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η θεραπεία του ιού ανακαλύφθηκε το 1987. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε το δεύτερο άτομο που θεραπεύθηκε από τον ιό HIV. Σήμερα, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, ενώ οι περιπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 40% από το 1997, καθώς τα αντιρετροϊκά φάρμακα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Σημειώνεται ότι 68% των παγκόσμιων περιπτώσεων HIV / AIDS, προκύπτουν στην Αφρική, νοτίως της Σαχάρας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κακές οικονομικές συνθήκες και στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

  • Άτομα που ζουν με HIV (τέλος 2018): 32,7 εκατομμύρια – 44,0 εκατομμύρια
  • Θάνατοι (2019): 570.000-1.1 εκατομμύρια
  • Πηγή: UNAIDS

5. Ebola

Σε αντίθεση με την  COVID-19, η Ebola δεν είναι μια αερομεταφερόμενη ασθένεια, αλλά μεταδίδεται μόνο μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου. Η Ebola εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 κοντά στον ποταμό Ebola, στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο. Πρόκειται για άλλον έναν ιό που θεωρείται ότι μεταπήδησε στον άνθρωπο από νυχτερίδες. Μάλιστα, αρκετά πρόσφατα, το 2014-2016, η Ebola οδήγησε στον θάνατο 11.325 ανθρώπους και σύμφωνα με τον ΠΟΥ το ποσοστό θνησιμότητας της ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 50% των περιπτώσεων.

  • Περιπτώσεις (Αυγ 2018 – Νοέμβριος 2019): 3.296
  • Θάνατοι (Αυγ 2018 – Νοέμβριος 2019): 2.196
  • Πηγή: CDC

6. Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή των μηνιγγίτιδων (μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό). Η εν λόγω ασθένεια προκαλείται από μύκητες, ιούς και βακτήρια, αλλά μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό στο κεφάλι, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά καιρούς εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σποραδικά μικρές εστίες μηνιγγίτιδας, εκτός από την Αφρικανική ζώνη όπου ξεσπούν συχνά μεγάλες εστίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους θανάτους από την νόσο. Η εν λόγω ασθένεια, προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μαζί με εμετό, ναυτία, αυξημένη ευαισθησία στο φως και σύγχυση.

  • Ετήσιες περιπτώσεις: 1.5 εκατομμύρια
  • Ετήσιος αριθμός νεκρών: περίπου 170.000
  • Πηγές: Μηνιγγίτιδα CDC / COMO

7. Ελονοσία

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταφέρεται από τα κουνούπια. Τα αρχικά της συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγος και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε σοβαρές επιπλοκές. Η ασθένεια εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ το 1951 χάρη στο παρασιτοκτόνο DDT, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αφρική εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων.

  • Περιπτώσεις (2018): 228 εκατ.
  • Θάνατοι (2018): 405, 000
  • Πηγή: ΠΟΥ