Βότανα

Κουρκουμάς: Βοηθά στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια χρόνια ηπατική νόσος που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και συσσώρευση λιπιδίων (κυρίως τριγλυκερίδιων) στα ηπατικά κύτταρα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ίνωση, κίρρωση ή ακόμη και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρόλα αυτά όμως, η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό κάποιας σχετικής νόσου.

Η υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι δύο πράγματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ωστόσο, ένας εναλλακτικός φυσικός τρόπος που έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση του κουρκουμά για την αντιμετώπιση της νόσου, ο οποίος έχει παρουσιάσει μερικά πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Μπορεί ο κουρκουμάς να βοηθήσει στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος;

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη, που αυτός περιέχει, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή, που αποτελεί βασικό σύμπτωμα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, με αποτέλεσμα να συμβάλουν έτσι στη θεραπεία αυτής.

Συγκεκριμένα, κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως η κουρκουμίνη του κουρκουμά έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT) και της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST), καθώς επίσης και τη σοβαρότητα της νόσου. Επομένως, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής η κουρκουμίνη θα μπορούσε να συνεισφέρει στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, αλλά όχι στην πρόληψή αυτής.

Σε μια ακόμη μελέτη του 2021, στην οποία 64 άτομα που έπασχαν από τη νόσο έλαβαν 2gr κουρκουμά καθημερινά για 8 εβδομάδες, φάνηκε επίσης σημαντική μείωση των ηπατικών ενζύμων, καθώς και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στον ορό.

Αντιθέτως, άλλες μελέτες δεν έχουν παρατηρήσει οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης σε σύγκριση με τις ομάδες λήψης εικονικού φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το βαθμό στον οποίο ο κουρκουμάς θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση κουρκουμά;

Εφόσον ο κουρκουμάς δεν αποτελεί συνταγογραφούμενο φάρμακο, αλλά ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη δοσολογία του.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής προτείνουν συνήθως μια δόση που κυμαίνεται από  500-2000mg ημερησίως. Επιπλέον, συνιστάται η έναρξη λήψης των συμπληρωμάτων σε χαμηλότερη δόση αρχικά και σταδιακή αύξηση αυτής με την πάροδο των εβδομάδων, εφόσον δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Τι απαιτεί προσοχή κατά τη χρήση του κουρκουμά για θεραπευτικούς σκοπούς;

Η χρήση του κουρκουμά για θεραπευτικούς σκοπούς, σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής κυρίως, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και έχουν αναφερθεί μόνο ελάχιστες παρενέργειες σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, λόγω της χαμηλής συστηματικής βιοδιαθεσιμότητας του, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν πιο συμπυκνωμένες μορφές κουρκουμά, οι οποίες θα προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη, αλλά μπορεί να έχουν και περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η χρήση κουρκουμά σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνονται σε τρόφιμα, μπορεί να μην είναι ασφαλής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, με αποτέλεσμα να απαιτείται συμβουλή του γιατρού.

Επιπλέον, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, αντιπηκτικά, αλλά και άλλα είδη φαρμάκων, συνιστάται να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους πριν τη χρήση του κουρκουμά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τέλος, έχουν υπάρξει σπάνιες αναφορές για περιστατικά πρόκλησης ηπατικής βλάβης από τη χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμά, στις οποίες δεν έχει διευκρινιστεί όμως η σαφής αιτία.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved