Γυναίκα

Κράμπες περιόδου: 2+1 τρόποι αντιμετώπισης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι πολύ πιθανόν να βιώσετε κράμπες περιόδου ή δυσμηνόρροια. Για μερικές γυναίκες, οι κράμπες είναι εξουθενωτικές. Άλλες γυναίκες τις βιώνουν ως ήπια δυσφορία, ενώ άλλες δεν τις νιώθουν καθόλου. (Γιατί πονάω στην περίοδο;)

Ποιοι τύποι κραμπών περιόδου υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι κραμπών περιόδου. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες που μόλις έχουν ξεκινήσει τον έμμηνο κύκλο τους. Οι κράμπες γίνονται λιγότερο σοβαρές μετά την ηλικία των 20 ετών ή μετά τον τοκετό. Πρόκειται για ισχυρές συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται από ουσίες του σώματος που ονομάζονται προσταγλανδίνες. (3 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον πόνο της περιόδου)

Με τη δευτερογενής δυσμηνόρροια οι κράμπες της περιόδου είναι αποτέλεσμα καταστάσεων υγείας που δεν σχετίζονται με την περίοδο, όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και οι κύστεις των ωοθηκών. (Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι κράμπες της περιόδου;

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι κράμπες της περιόδου διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές βιώνουν έναν θαμπό, παλλόμενο πόνο, ενώ άλλες έχουν έντονο πόνο, συχνά εξουθενωτικό, που ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης και στους μηρούς.

Ο πόνος τείνει να ξεκινά μία έως τρεις ημέρες πριν από την περίοδο και κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί μέσα σε δύο με τρεις ημέρες. Μερικές γυναίκες βιώνουν παράλληλα ναυτία, πονοκέφαλο, ζάλη και διαπιστώνουν ότι τα κόπρανά τους είναι χαλαρά. (Τι μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μια δύσκολη έμμηνο ρύση;)

Για ποιους λόγους προκύπτουν οι κράμπες της περιόδου;

Ένα υγιές σώμα παράγει φυσικά προσταγλανδίνες, οι οποίες έχουν ορμονική δράση και εμπλέκονται σε μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, όπως η συστολή των μυών της μήτρας που προκαλεί πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ή κράμπες περιόδου.

Στην αρχή της περιόδου, το επίπεδο της προσταγλανδίνης είναι πιο υψηλό από το συνηθισμένο. Σε γενικές γραμμές όμως, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των προσταγλανδινών, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος της περιόδου. (Κοιλιακές κράμπες: Ποιες τροφές βελτιώνουν και ποιες επιδεινώνουν την κατάσταση;)

Πώς αντιμετωπίζονται οι κράμπες της περιόδου;

1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εάν είστε επιρρεπείς στις κράμπες περιόδου, η τακτική σωματική άσκηση όταν δεν έχετε περίοδο είναι πολύ βοηθητική, νοουμένου ότι όσο πιο δραστήρια είναι μια γυναίκα, τόσο πιο τακτικά έχει περίοδο και οι τακτικές περίοδοι μεταφράζονται σε λιγότερο έντονη ροή αίματος και λιγότερες κράμπες. (Μπορεί να υπάρξει απώλεια περιόδου λόγω περιοριστικών δίαιτων και υπερβολικής άσκησης;)

2. Διατροφικές αλλαγές

Οι διατροφικές αλλαγές που συνεπάγονται την κατανάλωση φρέσκων και υγιεινών τροφίμων, μπορούν να μειώσουν τις επώδυνες κράμπες της περιόδου. Κάντε την διατροφή σας πιο υγιεινή, εστιάζοντας στις ακόλουθες τροφές:

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως αποξηραμένα σύκα, τυρί, μπρόκολο, αμύγδαλα και σαρδέλες σε κονσέρβα
  • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, λάχανο, ντομάτες, πιπεριά και μαύρη σοκολάτα
  • Άπαχες πρωτεΐνες, όπως τόφου και ψάρια

Στραφείτε επίσης σε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και μειώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. (5 αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ)

3. Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως το Motrin (ιβουπροφαίνη), η ασπιρίνη ή το Aleve (νατριούχος ναπροξένη) χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Η τυλενόλη (ακεταμινοφένη) μπορεί να βοηθήσει στον πόνο, αλλά δεν επηρεάζει τις προσταγλανδίνες.

Σε περιπτώσεις που οι κράμπες είναι έντονες, ο γιατρός ενδεχομένως να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια για την αποτροπή της ωορρηξίας, διευκολύνοντας τις επώδυνες περιόδους. Οι πιο συχνές παρενέργειες των ορμονικών αντισυλληπτικών είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία, η αύξηση βάρους και οι αλλαγές στη διάθεση.