Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Κράμπες στο στομάχι: Τι τις προκαλεί; Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι κράμπες στο στομάχι είναι ένα ξαφνικό και άβολο σφίξιμο στο στομάχι, το οποίο προκαλεί πόνο. Τις περισσότερες φορές οι κράμπες αυτές, δεν είναι σοβαρές και δεν χρειάζονται επίσκεψη στον γιατρό, αλλά αν εμφανίζονται συχνά, προκαλούν έντονο πόνο και διαρκούν για μέρες, θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας και η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν κράμπες στο στομάχι;

1. Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν ορισμένα μικρόβια. Οι κράμπες στο στομάχι είναι ένα από τα συμπτώματα που προκαλεί αυτή η κατάσταση, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως:

Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανόν να υποστούν τροφική δηλητηρίαση.

Σε περίπτωση διάρροιας, πρέπει να καταναλώνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας.

2. Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα προκαλείται από ιούς του στομάχου, όπως ο νοροϊός και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της στενής επαφής ή μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων.

Σημειώνεται ότι η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως οι κράμπες και είναι εύκολο να μπερδευτούν, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Πόνο στο στομάχι
  • Ναυτία
  • Μυϊκοί πόνοι ή πονοκέφαλος
  • Πυρετό

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την γαστρεντερίτιδα, ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να νιώσετε καλύτερα, όπως:

  • Καταναλώστε άφθονο νερό, διαυγείς ζωμούς, αθλητικά ποτά χωρίς καφεΐνη
  • Καταναλώστε εύπεπτα τρόφιμα, όπως, τοστ, μπανάνες, ρύζι, κοτόπουλο στεγνό
  • Ξεκουραστείτε αρκετά

Τονίζεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες.

3. Τροφική αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται μια τροφή ως επιβλαβή.

Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες είναι:

Εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε. Μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην κατάποση και δύσπνοια και αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

4. Δυσανεξία στα τρόφιμα

Η δυσανεξία στα τρόφιμα προκύπτει όταν ένα συγκεκριμένο φαγητό ερεθίζει το πεπτικό σύστημα ή το σώμα δυσκολεύεται να το διασπάσει. Η πιο κοινή τροφική δυσανεξία είναι η δυσανεξία στη λακτόζη.

Ένα από τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία μετά την κατανάλωση ενός προβληματικού τροφίμου είναι οι κράμπες στο στομάχι. Επιπρόσθετα, προκαλείται στομαχόπονος και καούρα. Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σας πάρτε ένα αντιόξινο.