Υγεία του ματιού

Κριθή (κριθαράκι): Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

To κριθαράκι είναι ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα που συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη σε θύλακα ή αδένα βλεφάρων. Εμφανίζεται ως ένα γεμάτο με πύον εξόγκωμα ή σπυράκι στη βάση μιας βλεφαρίδας ή κάτω από το βλέφαρο. Μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλεί πρήξιμο και ερυθρότητα. Το κριθαράκι συνδέεται συνήθως με την κακή υγιεινή, τη χρήση φακών επαφής, τη βλεφαρίτιδα, συστηματικές παθήσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τη χρήση ληγμένων προϊόντων μακιγιάζ ματιών.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του κριθαρακίου;

  1. Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα, μια φλεγμονή των βλεφάρων, περιλαμβάνει τις άκρες του βλεφάρου (όπου συνήθως βρίσκεται η κριθή). Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα εσωτερικά μέρη του ματιού. Η πάθηση αυτή προκαλεί κνησμό, κάψιμο και την αίσθηση ότι κάτι βρίσκεται μέσα στα μάτια. Η βακτηριακή βλεφαρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και στο σχηματισμό κριθής όταν σχηματίζεται απόστημα, μια συλλογή από πύον που περιβάλλεται από φλεγμονώδη ιστό, στους ιδρωτοποιούς αδένες ή στους θύλακες των τριχών που συνήθως υπάρχουν στο μπροστινό στρώμα του βλεφάρου.

  1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία προκαλεί φολιδωτές κηλίδες και κόκκινο δέρμα, επηρεάζει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και τα φρύδια, το πρόσωπο και τα βλέφαρα. Αποτελεί επίσης συχνή αιτία βλεφαρίτιδας. Οι λιπαρές εκκρίσεις, το πρήξιμο των βλεφάρων και το ξεφλούδισμα από αυτή την πάθηση προκαλούν κνησμό και κάψιμο των ματιών και μπορεί να επηρεάσουν τόσο το άνω όσο και το κάτω βλέφαρο και να προκαλέσουν κριθή.

  1. Ροδόχρους ακμή

Επηρεάζοντας έως και το 60% των ασθενών με ροδόχρου ακμή, ο υπότυπος 4 (οφθαλμική) αφορά τα μάτια, δημιουργώντας ενδεχομένως υδαρή ή κατακόκκινη εμφάνιση, ερεθισμό, κάψιμο ή τσούξιμο, πρησμένα βλέφαρα και στίγματα. Μια ιατρική μελέτη ασθενών με οφθαλμική ροδόχρου ακμή διαπίστωσε ότι το 85% είχε δυσλειτουργικούς μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στην άκρη του βλεφάρου και εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία για να μην ξηραίνονται τα μάτια. Αν οι αδένες αυτοί φράξουν, μπορεί να δημιουργηθεί κριθή.

  1. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε διάφορους τύπους βακτηριακών λοιμώξεων, ιδίως σε περιπτώσεις μη ελεγχόμενου διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για το κριθαράκι;

  1. Κακή υγιεινή

Ενώ μια κριθή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φλεγμονή και ακόμη και φαγούρα, το τρίψιμο της περιοχής μπορεί να εισάγει περισσότερα βακτήρια, να ερεθίσει την κριθή ή ακόμη και να προκαλέσει εξάπλωση της λοίμωξης. Αγγίζετε τη μύτη σας και στη συνέχεια αγγίζετε το μάτι σας μπορεί να μεταδώσει μικρόβια από τους βλεννογόνους στο βλέφαρο, οδηγώντας ενδεχομένως σε σπυράκι.

  1. Φακοί επαφής

Το πλύσιμο των χεριών σας πριν τοποθετήσετε φακούς επαφής στο μάτι σας είναι πολύ σημαντικό. Η τοποθέτηση ή η αφαίρεση των φακών επαφής χωρίς να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας μπορεί να φέρει βακτήρια στο μάτι σας και να προκαλέσει μόλυνση που οδηγεί σε κρυθή.

  1. Χρήση ληγμένων ή βρώμικων προϊόντων μακιγιάζ

Δεδομένου ότι οι βλεφαρίδες φιλοξενούν φυσικά βακτήρια, όταν το πινέλο του μακιγιάζ σας αγγίζει τις βλεφαρίδες ή τα βλέφαρά σας, το πινέλο μολύνεται με αυτά τα μικρόβια. Αφού τα βακτήρια φτάσουν στο πινέλο, η εισαγωγή του πινέλου στο μακιγιάζ οδηγεί σε συσσώρευση βακτηρίων στο δοχείο. Με κάθε χρήση του προϊόντος, αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μόλυνσης των ματιών. Όταν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ ματιών, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί αν αλλάζετε σε νέο προϊόν κάθε τρεις έως έξι μήνες. Η κοινή χρήση καλλυντικών ή πινέλων με άλλους προκαλεί διασταυρούμενη μόλυνση ή μεταφορά βακτηρίων από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι υγραίνουν τα καλλυντικά τους φτύνοντας μέσα στο δοχείο. Τα βακτήρια στο στόμα σας μπορούν να αναπτυχθούν στα καλλυντικά, γι’ αυτό μη χρησιμοποιείτε ποτέ μακιγιάζ που περιέχει σάλιο. Ο κίνδυνος εμφάνισης κριθής είναι επίσης μεγαλύτερος αν το λάδι ή ο ιδρώτας που παράγεται στους αδένες δεν μπορεί να ρέει σωστά προς τα έξω. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το μακιγιάζ που φοράτε δεν έχει καθαριστεί εντελώς.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε 11 Συνηθισμένα λάθη που επηρεάζουν την υγεία των ματιών