Βότανα

Κρόκος Κοζάνης: 7+1 εντυπωσιακά οφέλη υγείας του που αξίζει να γνωρίζεις!

Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τα άνθη του φυτού Crocus sativus και χρησιμοποιείται ευρύτατα τόσο στη μαγειρική, για την ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του, όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει.

Έχει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του, η οποία πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με τα χέρια.

Μερικά από τα πιο σημαντικά και φαρμακολογικά ενεργά συστατικά του κρόκου Κοζάνης είναι η πικροκροκίνη, η σαφρανάλη, η κροκετίνη και η κροκίνη. Αυτά θεωρείται πως ευθύνονται για αρκετές από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει παρουσιάσει ο κρόκος Κοζάνης σε μελέτες, όπως η βελτίωση της διάθεσης, η ενίσχυση της λίμπιντο, κλπ.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του κρόκου Κοζάνης;

  1. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Η υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου Κοζάνης σε αντιοξειδωτικές ενώσεις θεωρείται υπεύθυνη για τα περισσότερα οφέλη υγείας που αυτός παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη, η σαφρανάλη, η κροκετίνη και η καμπφερόλη.

Οι ενώσεις αυτές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η απώλεια μνήμης, κλπ.

  1. Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης & των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη βελτίωση της διάθεσης, αλλά και για τη θεραπεία συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral and Brain Science, έδειξε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ύστερα από κατανάλωση εκχυλίσματος κρόκου Κοζάνης, χωρίς να επηρεαστούν οι συγκεντρώσεις άλλων ορμονών.

Επιπλέον, μια σειρά μελετών υποστηρίζουν πως η λήψη 30mg κρόκου Κοζάνης καθημερινά είναι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, όσο και άλλα συμβατικά φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη, η ιμιπραμίνη και η σιταλοπράμη.

Παρόλα αυτά όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μπορέσει να συσταθεί ο κρόκος Κοζάνης ως αποκλειστική θεραπεία για την κατάθλιψη.

  1. Περιέχει συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ο καρκίνος είναι μια από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με τις βλάβες αυτές και στην οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο ο κρόκος Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, μελέτες in vitro έχουν δείξει πως ορισμένες ενώσεις του κρόκου Κοζάνης μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη ή ακόμη και να σκοτώσουν επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, του δέρματος, του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Επιπλέον, η κροκίνη in vitro έχει φανεί πως αυξάνει την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στα φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν τα σπουδαία αυτά in vitro αποτελέσματα.

  1. Συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)

Ο κρόκος Κοζάνης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη μείωση συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), όπως η ευερεθιστικότητα, ο πονοκέφαλος και ο πόνος, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, ύστερα από ημερήσια χορήγηση 30mg του σε γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών.

Μια επιπλέον μελέτη, έδειξε πως ακόμη και η εισπνοή του αρώματος του κρόκου Κοζάνης για 20 λεπτά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα (ορμόνη του στρες) και να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

  1. Δρα ως αφροδισιακό

Ο κρόκος Κοζάνης, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, η λήψη 30mg κρόκου Κοζάνης ημερησίως για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της στυτικής λειτουργίας και της συνολικής σεξουαλικής ορμής σε άντρες.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η κατανάλωση 30mg κρόκου Κοζάνης για τέσσερεις εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λίπανσης του κόλπου και της σεξουαλικής ορμής.

  1. Μειώνει την αίσθηση πείνας & βοηθά στην απώλεια βάρους

Η ικανότητα του κρόκου Κοζάνης να μειώνει την αίσθηση της πείνας και να βοηθά στην απώλεια βάρους, έχει καταγραφεί σε ορισμένες μελέτες, χωρίς όμως να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων διαπίστωσε πως η λήψη συμπληρωμάτων κρόκου Κοζάνης μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας, με αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης τροφής και απώλεια βάρους.

Μια ακόμη μελέτη έδειξε πως η λήψη συμπληρώματος κρόκου Κοζάνης βοήθησε σημαντικά στη μείωση της όρεξης, του δείκτη μάζας σώματος (BMI), της περιφέρειας της μέσης και της συνολικής μάζας λίπους.

  1. Βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer

Τα αντιοξειδωτικά, που περιέχει ο κρόκος Κοζάνης, φαίνεται πως μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Συστατικά του, όπως η κροκίνη, φαίνεται να δρουν ευεργετικά μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης στον εγκέφαλο.

Ευεργετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί επίσης σε άτομα με νόσο του Alzheimer ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας, τα οποία έλαβαν κρόκο Κοζάνης για διάστημα 22 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, που παρατηρήθηκε, ήταν παρόμοια με εκείνη των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δονεπεζίλη, χωρίς όμως να υπάρχουν τόσες παρενέργειες.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών

Μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει πως ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να επιδράσει θετικά σε ορισμένες παραμέτρους που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το οξειδωτικό στρες, η αθηροσκλήρωση, η φλεγμονή, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Τι απαιτεί προσοχή κατά τη χρήση του κρόκου Κοζάνης;

Ο κρόκος Κοζάνης είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής προς κατανάλωση σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιείται στο φαγητό και δεν υπάρχουν αναφορές για παρενέργειές του.

Ως συμπλήρωμα διατροφής, συνιστάται η λήψη ποσότητας έως και 1,5gr την ημέρα για να είναι ασφαλής, αλλά σύμφωνα με μελέτες τα 30mg κρόκου είναι αρκετά για να παρατηρηθούν τα οφέλη του.

Αντιθέτως, η λήψη ποσοτήτων άνω των 5gr την ημέρα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα και πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει διέγερση της μήτρας και αποβολή του εμβρύου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

11 Impressive Health Benefits of Saffron https://www.healthline.com/nutrition/saffron#TOC_TITLE_HDR_1

What are the health benefits of saffron? https://www.medicalnewstoday.com/articles/327017#_noHeaderPrefixedContent

Clinical Applications of Saffron (Crocus sativus) and its Constituents: A Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24848002/

Saffron; An updated review on biological properties with special focus on cardiovascular effects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30391705/