Μολυσματικές ασθένειες

Κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικό; Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Το κρυολόγημα είναι συνήθως μεταδοτικό τις πρώτες τέσσερις ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά ορισμένα ιικά στελέχη συνεχίζουν να είναι μεταδοτικά για έως και ένα μήνα. (Κρυολόγημα και άσθμα: Πώς θα διαχειριστείτε την ταυτόχρονη ύπαρξή τους;)

Κάθε χρόνο, κάνουν την εμφάνισή τους εκατομμύρια κρούσματα κρυολογήματος και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί του κρυολογήματος, που μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το κοινό κρυολόγημα είναι σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της ζωής και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Η κατανόηση του κινδύνου μετάδοσης και η λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κρυολογήματος. (Κρυολόγημα και άσθμα: Πώς θα διαχειριστείτε την ταυτόχρονη ύπαρξή τους;)

Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα;

Η περίοδος επώασης για έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα, είναι 24 – 72 ώρες. Περίοδος επώασης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστούν συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, αρχίζουν να αναπτύσσονται μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. (Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Ποια είναι η βασική αιτία του;)

Το κρυολόγημα είναι πιο μεταδοτικό, μία έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

Υπάρχουν ορισμένοι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, που επιμένουν και παραμένουν στο σώμα για έως και τέσσερις εβδομάδες και ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η μόλυνση άλλων ανθρώπων είναι δυνατή ακόμη και μετά το πέρας των συμπτωμάτων. (Πώς να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες)

Πώς μεταδίδεται το κρυολόγημα;

Οι ιοί του κρυολογήματος μεταδίδονται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, από την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα και μέσω του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών. (Μοναξιά: Πώς μπορεί να επηρεάζει το κρυολόγημα ή την γρίπη;)

Όταν ένα άτομο είναι άρρωστο με ιό του αναπνευστικού, ο βήχας και το φτέρνισμα εκτοξεύουν σταγονίδια στον αέρα. Τα φορτωμένα με ιό σταγονίδια, προσγειώνονται σε επιφάνειες ή εισέρχονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό κάποιου άλλου ατόμου, προκαλώντας μόλυνση.

Οι ιοί του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για αρκετές ώρες, καθιστώντας δυνατή τη μόλυνση με το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και με το επακόλουθο άγγιγμα του προσώπου.

Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από στελέχη των οικογενειών του ρινοϊού και του κορωνοϊού. Ο αδενοϊός, ο μεταπνευμοϊός, η παραγρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι άλλοι ιοί που προκαλούν συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού. (6 τρόποι για να προστατέψετε το μωρό σας από το κρυολόγημα και τη γρίπη)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του κρυολογήματος;

Εάν είστε κρυολογημένοι, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους είναι να περιοριστείτε στο σπίτι σας. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονόλαιμο και τη θεραπεία του!)

Όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους είναι πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιείτε μάσκα προσώπου, για να αποφύγετε την εξάπλωση των μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων στον αέρα που αναπνέουν, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Οι άνθρωποι που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί σας, στη δουλειά ή στο σπίτι, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μάσκα προσώπου για να προστατευτούν.

Χρησιμοποιείστε τη μέσα πλευρά του αγκώνα σας για να καλύψετε το στόμα σας κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα ή ένα χαρτομάντηλο. Ακολούθως, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, πριν ακουμπήσετε κάποια επιφάνεια. (Αλλεργίες; Κοινό κρυολόγημα; Γρίπη ή COVID-19;)

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε τις πιο πάνω οδηγίες, κυρίως αν συναναστρέφεστε με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved