Διατροφή, Παιδί, Πρόληψη και θεραπεία

Κρυολόγημα και παιδί: Tips για αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες

Μπορώ να αποφύγω τη χρήση των φαρμάκων στο παιδί μου όταν αυτό είναι άρρωστο;

Η χρήση φαρμάκων πολλές φορές δεν είναι απόλυτα ασφαλής ή ιδανική για να ανακουφιστούν τα παιδιά από τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή του έντονου βήχα και για αυτόν τον λόγο θα ήταν χρήσιμο οι γονείς να γνωρίζουν ορισμένες βασικές σπιτικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναρρώσουν γρηγορότερα, χωρίς φάρμακα. Βασικό μέλημα του γονιού είναι να προστατεύει το παιδί του, έτσι όταν αυτό αρρωστήσει προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να αναρρώσει γρήγορα και με τον βέλτιστο τρόπο για την υγεία του παιδιού.

Οι ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα είναι καταστάσεις που κάθε γονιός καλείται να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο 5 με 8 φορές κατά έτος, με διάρκεια 5 με 7 ημερών τουλάχιστον. Όμως, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες και τροφές που θα ανακουφίσουν το παιδί και σήμερα σας παραθέτουμε παρακάτω τα πιο αποτελεσματικά για κάθε περίπτωση.

1. Το μέλι ανακουφίζει το παιδί από τον βήχα

Έρευνα του 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση μελιού ανακουφίζει τα συμπτώματα του έντονου βήχα, μικραίνοντας τον σε διάρκεια και ένταση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τον ύπνο. Συμπληρωματικά η έρευνα αναφέρει ότι το μέλι επιδρά ακόμα καλύτερα και από δυο βασικές ουσίες των αντιβηχικών φαρμάκων που είναι η διφαινυδραμίνη και η δεξτρομεθορφάνη.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται διότι συστήνεται η μη κατανάλωση του σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών υπό τον φόβο της αλλαντίασης, μίας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο βοτυλικό κλοστρίδιο. Για τα παιδιά από 3 ετών έως 5 προτείνεται κατανάλωση ποσότητας 0,5 γραμμάριων ανά κιλό σωματικού βάρους και για τα μεγαλύτερα παιδιά 1 γραμμάριο ανά κιλό.

2. Θαυματουργό το εκχύλισμα κισσού για το κρυολόγημα

Το εκχύλισμα κισσού περιέχει φαλκαρινόλη, φλαβονοειδή, στερόλες και τριτερπενικές σαπωνίνες, ουσίες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση του έντονου βήχα και έχουν και βλεννολυτικές ιδιότητες. Βοηθούν συνεπώς να ανοίξουν οι αεραγωγοί του παιδιού και να βελτιώσει την αναπνοή του.Προτείνεται η χρήση του σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Έρευνες έδειξαν ότι μόνο το 1 στα 10 παιδιά συνέχισε να έχει τα ίδια συμπτώματα σε διάστημα μεγαλύτερο των 4 ημερών που χρησιμοποίησε εκχύλισμα κισσού, ενώ σε μεγαλύτερο διάστημα το ποσοστό μειώνεται αισθητά. Με εξαίρεση την άσχημη γεύση του μόνο ελάχιστες περιπτώσεις επέδειξαν παρενέργειες όπως διάρροια,τάσεις για εμετό και δυσκολία στην αναπνοή.

3.Τα πολλά υγρά και η μέντα βοηθούν στην γρήγορη ανάρρωση

Για να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή βλέννας στο παιδί συστήνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών. Με αυτόν τον τρόπο ενυδατώνεται ο οργανισμός και περιορίζεται η φλεγμονή. Πολλά ζεστά ροφήματα και ζεστό μπάνιο θα βοηθήσουν να ανακουφιστεί το παιδί από τα συμπτώματα, να βελτιώσει την αναπνοή του και να βελτιωθεί η αίσθηση της όσφρησης. Η χρήση της μέντας σε παιδιά άνω των 2 ετών, είτε με την μορφή ροφημάτων, είτε με την μέθοδο εντριβής θα βοηθήσουν επίσης.

Τι να αποφύγετε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του παιδιού

Καλό θα ήταν τις ημέρες που παρατηρείται βήχας και βλέννη, το παιδί να αποφύγει κάποιες τροφές που θα επιδεινώσουν και θα αυξήσουν την παραγωγή φλεγμάτων. Η ζάχαρη που μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και την δυνατότητα αντίστασης του οργανισμού, οι σοκολάτες και τα τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικές ουσίες, καθώς και τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα επιβραδύνουν την διαδικασία ανάρρωσης και αποκατάστασης του οργανισμού.

Πότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε γιατρό;

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θέσουν σε επιφυλακή και να μας κινητοποιήσουν είναι τα ακόλουθα:

  • βήχας παρατεταμένος
  • δύσπνοια
  • κοκκίνισμα και ερεθισμός κατά τον βήχα
  • αιμόπτυση
  • υψηλός πυρετός (περί των 40 βαθμών Κελσίου)
  • δυσκολία ή σφύριγμα κατά την αναπνοή

Ο οργανισμός καλό είναι να μην επιβαρύνεται με ουσίες φαρμακευτικές για απλές λοιμώξεις και φλεγμονές που θα τον επιβαρύνουν παροδικά. Όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός και ειδικά ενός παιδιού μπορεί λόγω της σοβαρότητας της λοίμωξης σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς φαρμακευτική βοήθεια και παροχή αντιβιοτικών.

Σε αυτήν την περίπτωση που συνήθως καθορίζεται από την μεγαλύτερη διάρκεια,την ένταση που εκδηλώνεται και γενικότερα την εικόνα του παιδιού συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και μας κατευθύνει για την ορθή αντιμετώπιση του.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Safe home remedies for toddler cough medicalnewstoday.com/articles/326301.php

Common Colds: Protect Yourself and Others https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html

Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children andadults in community settings (Review) cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001831.pub5/epdf/full