Παιδί

Κρυολόγημα: Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει κρυολόγημα;

Τα μικρά παιδιά τείνουν να κρυολογούν πολύ συχνά, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, όπου το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμα αναπτύσσεται. Συνήθως τα κρυολογήματα τους είναι αθώα και δεν χρειάζεται επίσκεψη στον παιδίατρο. Αν γνωρίζετε πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες κρυολογήματος στα παιδιά;

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν είναι ακόμη έτοιμο να αντιμετωπίσει τους 100 και πλέον ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, έτσι είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε αυτούς.

Τα μικρά παιδιά κρυολογούν είτε γιατί ο μεγάλος τους αδερφός αρρώστησε και τα κόλλησε, είτε γιατί παίζουν στο πάρκο και βάζουν τα χέρια στο στόμα τους, είτε γιατί ανέπνευσαν τον ιό όταν ένας ενήλικας φτερνίστηκε ή έβηξε δίπλα τους.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στα παιδιά;

Τα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κρυολογήματος περίπου 1 έως 3 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι:

Σημειώνεται ότι ένα παιδί αρχίζει να νιώθει καλύτερα μετά το πέρας 7-10 ημερών.

Ποια θεραπευτική αγωγή χορηγείται στα παιδιά για το κοινό κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα συνήθως δεν χρειάζεται καμία ιατρική θεραπεία, καθώς εξαφανίζεται μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες. Τα αντιβιοτικά φάρμακα μάλιστα, δεν λειτουργούν κατά του κρυολογήματος, διότι αντιμετωπίζουν μόνο βακτήρια και για το κρυολόγημα ευθύνονται ιοί.

Είναι όμως φυσικό, σαν γονέας να θέλετε να κάνετε το παιδί σας αισθανθεί καλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του δίνετε σιρόπι για το βήχα για να καταπραΰνετε τα συμπτώματά του, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν λειτουργούν καλά για παιδιά κάτω των 6 ετών. Μπορούν μάλιστα να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες. Για να μειώσετε τον πυρετό του παιδιού σας, αν είναι άνω των 6 ετών, χρησιμοποιείστε ακεταμινοφαίνη (Children Tylenol ) ή ibuprofen (Children Motrin ή Advil).

Γενικότερα, για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα, αφήστε το να ξεκουραστεί και δοκιμάστε τις ακόλουθες σπιτικές θεραπείες:

 • Επιπλέον υγρά: Φροντίστε να δίνετε στο παιδί σας νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε μωρά άνω των 6 μηνών μπορείτε να δώσετε νερό ή φυσικό χυμό φρούτων για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και να διατηρήσετε την υγρασία στο στόμα και τη μύτη του.
 • Αλατόνερο: Αν το παιδί σας έχει βουλωμένη μύτη και δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη βλέννα, ψεκάστε λίγο αλατόνερο στο κάθε ρουθούνι με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Πιέστε το έμβολο και στη συνέχεια τοποθετήστε την άκρη της σύριγγας στο ρουθούνι του παιδιού σας. Μετά από κάθε χρήση φροντίστε να πλένετε τη σύριγγα με νερό και σαπούνι. Αν θα φτιάξετε μόνοι σας το αλατόνερο, χρησιμοποιείστε είτε αποσταγμένο νερό, είτε προβρασμένο νερό βρύσης.
 • Υγραντήρας δωματίου: Για να κρατήσετε τον αέρα του δωματίου υγρό και να αποτρέψετε την ξηρότητα στο λαιμό, τη μύτη και το στόμα του παιδιού σας, χρησιμοποιείστε υγραντήρα δωματίου.

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες κρυολογήματος;

Δυστυχώς, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όπου οι ιοί ευδοκιμούν, δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλες τις πιθανότητες να κρυολογήσει το παιδί σας, ωστόσο πιο κάτω θα αναφέρουμε μερικά μέτρα πρόληψης:

 • Μην δέχεστε επισκέψεις από άρρωστα άτομα.
 • Κρατήστε το παιδί σας μακριά από πολυσύχναστα μέρη.
 • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ζητήστε από οποιονδήποτε να πλένει τα χέρια του πριν πιάσει το μωρό σας.
 • Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τα παιχνίδια του μωρού σας με νερό και σαπούνι.
 • Μην αφήνετε άλλους να ακουμπούν τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού σας.
 • Πείτε στα μεγαλύτερα παιδιά της οικογενείας να βήχουν και να φτερνίζονται σε ένα μαντιλάκι και μακριά από το δωμάτιο του βρέφους σας.
 • Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει κοντά στο παιδί σας. Ο καπνός αυξάνει τις πιθανότητες ασθένειας.

Πότε πρέπει να καλέσετε ένα γιατρό σε περίπτωση κρυολογήματος του παιδιού σας;

Για το κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο αν το παιδί σας είναι άνω των 3ων μηνών. Ο πυρετός και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, σε μικρότερα των 3ων μηνών βρέφη, μπορεί να σηματοδοτούν μια άλλη πιο σοβαρή ασθένεια, όπως η πνευμονία, η λοίμωξη στα αυτιά κλπ, οπότε είναι καλό να το ελέγξετε μιλώντας με τον γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα πιο κάτω σοβαρά συμπτώματα:

 • Πολύ υψηλός πυρετός
 • Πρόβλημα ακοής
 • Ανορεξία
 • Σημάδια αφυδάτωσης
 • Ασυνήθιστη υπνηλία

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved