Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Κύκλος ύπνου: Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε

  1. Ενεργός ύπνος

Όλη τη νύχτα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας κάνουν αρκετή δουλειά που είναι σημαντική για την υγεία σας. Οι επιστήμονες συνήθιζαν να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ήταν σωματικά και πνευματικά ανενεργοί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τώρα όμως γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Όλη τη νύχτα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας κάνουν αρκετή δουλειά που είναι βασική για την υγεία σας. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ύπνου στους οποίους μπαινοβγαίνουμε όταν ξεκουραζόμαστε — ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και ο ύπνος μη-REM.

  1. Ύπνος μη-REM

Ξεκινάτε τη νύχτα στον ύπνο μη-REM και περνάτε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ανάπαυσής σας. Ξεκινά ελαφρύς, στο στάδιο “Ν1”, και μεταβαίνει στο βαθύ στάδιο “Ν3”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης, ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται λιγότερο στον εξωτερικό κόσμο και γίνεται πιο δύσκολο να ξυπνήσετε. Οι σκέψεις σας και οι περισσότερες λειτουργίες του σώματός σας επιβραδύνονται. Περνάτε περίπου τον μισό κανονικό νυχτερινό ύπνο στη φάση “Ν2”, όταν οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αρχειοθετείτε τις μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

  1. Στάδιο REM

Αυτό το στάδιο πήρε το όνομά του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα μάτια σας πηγαινοέρχονται πίσω από τα βλέφαρά σας. Σε αυτό το στάδιο ονειρεύεστε περισσότερο. Οι παλμοί, η θερμοκρασία του σώματός σας, η αναπνοή και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνονται σε επίπεδα ημέρας. Το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο βοηθά στις αυτόματες αντιδράσεις όπως “μάχη ή φυγή”, γίνεται πολύ ενεργό. Και όμως το σώμα σας παραμένει σχεδόν εντελώς ακίνητο.

  1. Κύκλοι ύπνου

Συνήθως περνάτε από όλα τα στάδια του ύπνου τρεις έως πέντε φορές τη νύχτα. Το πρώτο στάδιο REM μπορεί να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, αλλά γίνεται μεγαλύτερο με κάθε νέο κύκλο, έως και περίπου μισή ώρα. Το στάδιο Ν3, από την άλλη πλευρά, τείνει να γίνεται μικρότερο με κάθε νέο κύκλο. Και αν χάσετε τον ύπνο REM για οποιονδήποτε λόγο, το σώμα σας θα προσπαθήσει να τον αναπληρώσει την επόμενη νύχτα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον σκοπό όλων αυτών.

  1. Θερμοκρασία σώματος

Πέφτει μερικούς βαθμούς καθώς νυστάζετε πριν κοιμηθείτε και είναι χαμηλότερη περίπου 2 ώρες πριν ξυπνήσετε. Στον ύπνο REM, ο εγκέφαλός σας απενεργοποιεί ακόμη και το θερμόμετρο του σώματός σας. Τότε είναι που η ζέστη ή το κρύο στην κρεβατοκάμαρά σας σας επηρεάζει περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, ένα πιο δροσερό δωμάτιο σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα. Λίγη γυμναστική όταν ξυπνάτε ανεβάζει τη θερμοκρασία σας και σας ξυπνάει.

  1. Αναπνοή

Αλλάζει πολύ όταν είστε ξύπνιοι, φυσικά. Αλλά καθώς αποκοιμάστε βαθιά, αναπνέετε πιο αργά και σε πιο κανονικό μοτίβο. Στη συνέχεια, καθώς εισέρχεστε στο στάδιο REM, η αναπνοή σας γίνεται πιο γρήγορη και ποικίλλει περισσότερο.

  1. Καρδιακός ρυθμός

Ο βαθύς, μη REM ύπνος μειώνει τους παλμούς και την αρτηριακή σας πίεση, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Αλλά κατά τη διάρκεια της REM, οι ρυθμοί αυτοί ανεβαίνουν ξανά ή αλλάζουν.

  1. Εγκεφαλική δραστηριότητα

Όταν κλείνετε τα μάτια σας και αρχίζετε να παρασύρεστε σε ύπνο μη-REM, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα ηρεμούν από τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρχίζουν να πυροδοτούν σε ένα σταθερό, πιο ρυθμικό μοτίβο. Όταν όμως αρχίζετε να ονειρεύεστε, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα πυροδοτούνται ενεργά και τυχαία. Στην πραγματικότητα, στον ύπνο REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα μοιάζει με εκείνη που έχετε όταν είστε ξύπνιοι.

  1. Όνειρα

Αν και μιλάμε για τα όνειρα εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο με πολλούς τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι τα προκαλεί ή αν έχουν κάποιο σκοπό. Είναι πιο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια του REM, ειδικά όταν είναι πολύ οπτικά, αλλά μπορείτε να ονειρευτείτε και σε άλλα στάδια του ύπνου. Οι νυχτερινοί τρόμοι – όταν οι άνθρωποι φαίνεται να είναι ξύπνιοι και φωνάζουν από φόβο ή πανικό – συμβαίνουν σε βαθύτερα στάδια του ύπνου.

  1. Ώρα για επιδιόρθωση

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα σας εργάζεται για την επισκευή των μυών, των οργάνων και άλλων κυττάρων. Χημικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζουν να κυκλοφορούν στο αίμα σας. Περνάτε περίπου το ένα πέμπτο του νυχτερινού σας ύπνου σε βαθύ ύπνο όταν είστε νέοι και υγιείς — περισσότερο αν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά. Αλλά αυτό αρχίζει να εξασθενεί, και όταν είστε πάνω από 65 ετών, μπορεί να μηδενιστεί.

  1. Αποβολή άχρηστων πληροφοριών

Ο ύπνος REM βοηθά τον εγκέφαλό σας να καθαρίσει τις πληροφορίες που δεν χρειάζεστε. Αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι κάνει ο ύπνος REM. Βοηθά τον εγκέφαλό σας να απομακρύνει τις πληροφορίες που δεν χρειάζεστε. Οι άνθρωποι που ρίχνουν μια ματιά σε ένα δύσκολο παζλ το λύνουν πιο εύκολα αφού κοιμηθούν από ό,τι πριν. Και θυμούνται επίσης καλύτερα γεγονότα και εργασίες. Όσοι στερούνται ιδιαίτερα το REM – σε σύγκριση με άλλα στάδια ύπνου – χάνουν αυτό το πλεονέκτημα.

  1. Εγκεφαλικό στέλεχος

Αυτή η περιοχή παίζει βασικό ρόλο σε πολλά μέρη του ύπνου. Επικοινωνεί με τον υποθάλαμο, μια άλλη δομή του εγκεφάλου, για να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε και να ξυπνήσετε. Μαζί, παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται GABA και η οποία ηρεμεί τα “κέντρα διέγερσης” που μπορεί να σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε. Και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, το εγκεφαλικό στέλεχος στέλνει σήματα για να παραλύσει προσωρινά τους μυς που κινούν το σώμα, τα χέρια και τα πόδια σας. Αυτό σας εμποδίζει από το να δράσετε στα όνειρά σας.

  1. Ορμονική συμφωνία

Το σώμα σας παράγει περισσότερες από ορισμένες ορμόνες ενώ κοιμάστε και μειώνει άλλες. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης αυξάνονται και η κορτιζόλη, η οποία συνδέεται με το στρες, μειώνεται. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αϋπνία μπορεί να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής ορμονών του σώματός σας. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την πείνα — της λεπτίνης και της γκρελίνης — και αυτό μπορεί να αλλάξει το πόσο τρώτε και να σας κάνει να πάρετε βάρος.