Πρόληψη και θεραπεία

Κύμα καύσωνα: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής για άτομα που παίρνουν φάρμακα

Η υπερβολική ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ειδικά σε άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα για την υγεία της καρδιάς τους. (Καύσωνας: 4+1 συμβουλές προστασίας από τη ζέστη!)

Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα που παίρνουν φάρμακα;

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που παίρνουν βήτα-αναστολείς (που μειώνουν το στρες της καρδιάς) και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (που αποτρέπουν τους θρόμβους του αίματος) έχουν 75% υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρας καρδιακής προσβολής που σχετίζεται με τη θερμότητα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παίρνουν κανένα φάρμακο. (Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα!)

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, σε συνεργασία με ιδρύματα της Γερμανίας, χρησιμοποίησε τους 24 C (περίπου 75 F) ως σημείο αναφοράς υψηλής θερμότητας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, Δρ. Kai Chen, PhD, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Yale Institute for Global Health, τα ευρήματα της μελέτης δεν υποδηλώνουν ότι τα άτομα με καρδιακά νοσήματα πρέπει να σταματούν τα φάρμακά τους σε περιόδους καύσωνα, αλλά ότι πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα, αν παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα. (Ο καύσωνας συνεχίζεται, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!)

Γιατί η αυξημένη θερμότητα βλάπτει την καρδιά;

Η αυξημένη θερμότητα προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, όπως η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ο αυξημένος καρδιακός παλμός και η αυξημένη πίεση στην καρδιά ώστε να αντλεί περισσότερο αίμα στο σώμα, σύμφωνα με την Jennifer Wong, MD, FACC, ιατρική διευθύντρια μη επεμβατικής καρδιολογίας στο MemorialCare Heart. & Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center.

Οι πιο πάνω αλλαγές, βοηθούν τα υγιή άτομα να μειώσουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά τα άτομα με καρδιακή νόσο μπορεί να μην μπορούν να ανεχθούν αυτές τις αιμοδυναμικές αλλαγές, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως η καρδιακή προσβολή. (Καρδιακή προσβολή: Μειώστε τον κίνδυνο αφιερώνοντας 5 λεπτά σε ασκήσεις αναπνοής)

Όπως συμβαίνει με την αφυδάτωση, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν τοπική φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, η μειωμένη κυκλοφορία και οι καρδιακές προσβολές. (Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία: Πώς προκύπτει και πώς θεραπεύεται;)

Σημειώνεται ότι και ο κρύος καιρός μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. (Δεύτερη καρδιακή προσβολή: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;)

Ποια θερμοκρασία θεωρείται πολύ υψηλή και επικίνδυνη για την καρδιά;

Σύμφωνα με τον Chen, ο προσδιορισμός της υψηλής θερμοκρασίας εξαρτάται από τη μέση θερμοκρασία κάθε περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι που ζουν σε πιο ψυχρές περιοχές, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, από τα άτομα που ζουν σε ένα φυσικά πιο ζεστό περιβάλλον, καθώς το σώμα τείνει να προσαρμόζεται στο τοπικό κλίμα. (2 ώρες αφυδάτωσης μπορούν να επηρεάσουν το σώμα και τον εγκέφαλο!)

Τα φάρμακα για την καρδιά πρέπει να διακόπτονται σε περιόδους καύσωνα;

Παρά τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που λαμβάνουν β-αναστολείς ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή ή να ξεκινήσουν μια τέτοια αγωγή αν την χρειάζονται. Αντίθετα, πρεπει να αναγνωρίσουν τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν και να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα κατά του καύσωνα. (Πώς η υπερβολική ζέστη επηρεάζει την ψυχική υγεία;)

Να τονίσουμε ότι οι ερευνητές δεν απέδειξαν ότι η λήψη β-αναστολέων ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά βρήκαν μόνο τις συσχετίσεις μεταξύ των δύο. Επιπρόσθετα, πρεπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συμμετέχοντες είχαν και προϋπάρχουσες παθήσεις, που μπορεί να ευθύνονται, σε κάποιο βαθμό, για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής που διατρέχουν. Ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κάποια σχέση αιτιότητας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Heat Waves Might Increase Heart Attack Risk for People on These Medications https://www.verywellhealth.com/heat-wave-heart-attacks-medication-6363346

Association of Weather With Day-to-Day Incidence of Myocardial Infarction A SWEDEHEART Nationwide Observational Study https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2706610

Triggering of myocardial infarction by heat exposure is modified by medication intake https://www.nature.com/articles/s44161-022-00102-z