Υγεία Δέρματος

Κυψέλες και αγγειοοίδημα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι ονομάζουμε αγγειοοίδημα;

Αγγειοοίδημα ονομάζεται το πρήξιμο σε ένα βαθύ σημείο του δέρματος, στον υποδόριο ιστό ή στον υποβλεννογόνο ιστό, το οποίο προκαλεί πολύ οδυνηρό πόνο και προκαλείται από κάποια αγγειακή διαρροή. Τα πιο οδυνηρά σημεία αγγειοοιδήματος είναι τα χείλη, τα μάτια και το πρόσωπο. Σημειώνεται ότι το αγγειοοίδημα μπορεί να επηρεάσει και αλλά μέρη του σώματος, όπως το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό βλεννογόνο, ενώ το λαρυγγικό αγγειοοίδημα είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αγγειοοίδημα μπορεί να είναι κληρονομικό.

Πώς διαγιγνώσκεται το αγγειοοίδημα;

Μαζί με το αγγειοοίδημα, μπορεί να εμφανιστούν και κυψέλες (φουσκάλες) στην επιφάνεια του δέρματος. Κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό, θα σας γίνουν διάφορες ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η αιτία του αγγειοοιδήματος. Ακολούθως, ο γιατρός θα σας κάνει κάποιες εξετάσεις. Η δερματικές εξετάσεις θα τον βοηθήσουν να διαπιστώσει αν είστε αλλεργικός σε κάποια ουσία, ενώ η εξετάσεις αίματος θα τον βοηθήσουν να κάνει σωστή διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται το αγγειοοίδημα και οι κυψέλες;

Για να μπορέσει να θεραπευτεί το αγγειοοίδημα, πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί πρώτα η αιτία που το προκάλεσε. Ωστόσο αυτό, πολλές φορές δεν είναι εύκολο, για αυτό ο γιατρός μάλλον θα σας συνταγογραφήσει αντιισταμινικά φάρμακα, για να μειώσει τα συμπτώματα σας ή να προσπαθήσει να τα αποτρέψει. Για τις χρόνιες κυψέλες, συνήθως συνταγογραφούνται αντιισταμινικά ή ένας συνδυασμός αντιισταμινικού με ένα στεροειδές ή κάποιο βιολογικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι κυψέλες ή το αγγειοοίδημα είναι σοβαρής μορφής, συνήθως χορηγείται ένεση επινεφρίνης ή κάποια στεροειδή φαρμακευτική αγωγή.

Τι πρέπει να κάνετε μέχρι να υποχωρήσουν οι κυψέλες και το αγγειοοίδημα;

Ενώ περιμένετε να εξαφανιστούν οι κυψέλες και το αγγειοοίδημα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε τα εξής:

  1. Αποφύγετε το ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό όταν το χρειάζεστε
  2. Χρησιμοποιήστε απαλό, ήπιο σαπούνι
  3. Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στις περιοχές που επηρεάζονται
  4. Προσπαθήστε να βρίσκεστε πάντα σε ένα δροσερό δωμάτιο. Ο δροσερός αέρας μειώνει τα συμπτώματα
  5. Φορέστε χαλαρά και ελαφριά ρούχα για την αποτροπή περεταίρω ερεθισμού

Πότε πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό;

Εάν παρουσιάσετε κυψέλες ή αγγειοοίδημα και οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας:

  • Ζάλη
  • Συριγμός
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Βάρος στο στήθος
  • Οίδημα στη γλώσσα, στα χείλη ή στο πρόσωπο

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved