Γενετικές ασθένειες

Κυστική ίνωση και φυσικοθεραπεία: Ανακούφιση των συμπτωμάτων σε καθημερινή βάση

Τι είναι η κυστική ίνωση;

Η κυστική ίνωση (ΚΙ) είναι μια κληρονομική διαταραχή που προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα του σώματος. Η κυστική ίνωση επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν βλέννα, ιδρώτα και πεπτικά υγρά. Αυτά τα εκκρινόμενα υγρά είναι κανονικά υδαρή και ολισθηρά. Αλλά στα άτομα με ΚΙ, ένα μεταλλαγμένο γονίδιο προκαλεί τις εκκρίσεις να γίνονται κολλώδεις και παχύρρευστες. Αντί να λειτουργούν ως λιπαντικά, οι εκκρίσεις φράζουν σωλήνες και αγωγούς, ιδίως στους πνεύμονες και το πάγκρεας. Αν και η κυστική ίνωση είναι προοδευτική και απαιτεί καθημερινή φροντίδα, τα άτομα με ΚΙ είναι συνήθως σε θέση να παρακολουθούν το σχολείο και να εργάζονται. Συχνά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από ό,τι είχαν τα άτομα με ΚΙ τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι βελτιώσεις στον έλεγχο και τις θεραπείες σημαίνουν ότι τα άτομα με ΚΙ μπορούν τώρα να ζήσουν μέχρι τα μέσα ή τα τέλη της δεκαετίας των 30 ή των 40 ετών, ενώ ορισμένοι ζουν μέχρι τα 50 τους χρόνια.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της φυσικοθεραπείας για την κυστική ίνωση;

Η φυσιοθεραπεία για την ΚΙ είναι πολύ ευρεία. Τα άτομα με ΚΙ θα έχουν μια φυσιοθεραπευτική ρουτίνα που ταιριάζει στην ηλικία, την ικανότητά τους και στην υγεία τους. Μπορεί να περιλαμβάνει καθαρισμό των αεραγωγών, άσκηση και κίνηση, εισπνεόμενες θεραπείες, διαχείριση των προβλημάτων των αρθρώσεων, της πλάτης και της ακράτειας. Μπορεί επίσης να είναι σχεδιασμένη για τη θεραπεία ενός συγκεκριμένου προβλήματος, για τη βελτίωση της δύναμης και της φυσικής κατάστασης ή και για τα δύο. Ο κύριος στόχος της φυσιοθεραπείας είναι η πρόληψη δευτερογενών επιπλοκών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής με την απομάκρυνση των υπερβολικών εκκρίσεων βλέννας, η διατήρηση ή η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και η υποβοήθηση της μυοσκελετικής θεραπείας, όπου χρειάζεται.

Καθαρισμός αεραγωγών:

Παρά τις διάφορες συγκριτικές μελέτες των τεχνικών καθαρισμού των αεραγωγών στην ΚΙ, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ισχυρών στοιχείων που να υποστηρίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της παρέμβασης. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν θα πρέπει ωστόσο να συνδέεται απαραίτητα με την έλλειψη οφέλους. Οι κλινικοί ιατροί γενικά συμφωνούν ότι η κάθαρση των αεραγωγών είναι πιθανό να είναι επωφελής σε άτομα με εγκατεστημένη αναπνευστική νόσο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απελευθέρωσης του αεραγωγού που μπορείτε να κάνετε, οι οποίοι αναφέρονται επίσης ως “τεχνικές απελευθέρωσης του αεραγωγού”. Οι πνεύμονες του καθενός είναι διαφορετικοί και η ποσότητα του καθαρισμού των αεραγωγών που απαιτείται διαφέρει από άτομο σε άτομο. Καμία τεχνική δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερη από κάποια άλλη και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο θώρακας κάθε ατόμου μπορεί να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να προτιμούν διαφορετικές τεχνικές σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους. Ο φυσιοθεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρει την τεχνική ή τον συνδυασμό τεχνικών που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Είναι σημαντικό να είστε ευχαριστημένοι με την τεχνική που χρησιμοποιείτε, καθώς η φυσιοθεραπεία γίνεται καθημερινά. Ορισμένες τεχνικές αεραγωγών δεν χρειάζονται εξοπλισμό και επικεντρώνονται σε ασκήσεις αναπνοής για την απομάκρυνση της βλέννας. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Ενεργός κύκλος τεχνικών αναπνοής (ACBT) – ένας κύκλος βαθιάς αναπνοής, εισπνοής, βήχα και χαλαρής αναπνοής για τη μετακίνηση της βλέννας.
  • Αυτογενής αποστράγγιση (AD) – μετακινεί τη βλέννα από τους μικρότερους στους μεγαλύτερους αεραγωγούς χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη αναπνοή σε διαφορετικά επίπεδα. Χρησιμοποιεί γρήγορους ρυθμούς ροής καθώς αναστενάζετε, αλλά διασφαλίζει ότι οι αεραγωγοί παραμένουν ανοιχτοί.

Άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν μια συσκευή που βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας. Ορισμένες χρησιμοποιούν θετική πίεση για να κρατήσουν ανοιχτούς τους αεραγωγούς και ορισμένες δημιουργούν επίσης δονήσεις μέσα στους αεραγωγούς, όπως:

  • Θετική εκπνευστική πίεση (PEP) – εκπνοή μέσω μάσκας ή επιστόμιου ενάντια σε αντίσταση για να δημιουργηθεί πίεση πίσω από τη βλέννα ώστε να μετακινηθεί.
  • Ταλαντευόμενη θετική εκπνευστική πίεση, π.χ. Flutter®, Acapella® – εκπνοή ενάντια σε αντίσταση για τη δημιουργία PEP και επίσης δόνηση των αεραγωγών σας για τη μετακίνηση της βλέννας.
  • Ταλάντωση τοιχώματος θώρακα υψηλής συχνότητας (HFCWO) – μια ηλεκτρική γεννήτρια παλμών αέρα που συνδέεται με ένα φουσκωτό σακάκι (γιλέκο) για να δονήσει το θώρακα.

Πόσο καθαρισμό στους αεραγωγούς χρειάζεστε όταν έχετε κυστική ίνωση;

Η διάρκεια και ο αριθμός των συνεδριών καθαρισμού των αεραγωγών διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί εάν έχετε λοίμωξη του θώρακα. Για λίγες ή καθόλου πνευμονικές εκκρίσεις, οι συνεδρίες θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσουν μόνο 10-15 λεπτά, αλλά αν υπάρχουν πολλές μπορεί να χρειαστούν 45-60 λεπτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν δύο θεραπείες την ημέρα, αλλά ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών σας μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί ανάλογα με τον όγκο των εκκρίσεων που παράγουν οι πνεύμονές σας. Εάν δεν υπάρχει βλέννα, η άσκηση μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις τεχνικές καθαρισμού των αεραγωγών σας. Ο φυσικοθεραπευτής σας για την ΚΙ θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Άσκηση και κυστική ίνωση:

Η άσκηση βοηθά στη γενική φυσική κατάσταση, την υγεία, την ευεξία και την υγεία των οστών. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση της ΚΙ και τα άτομα με ΚΙ θα πρέπει να επιδιώκουν τη διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως μέρος καθαρισμού των αεραγωγών. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας στους πνεύμονες και να καταστήσει τις τεχνικές καθαρισμού των αεραγωγών ταχύτερες και ευκολότερες. Ο φυσικοθεραπευτής σας για την ΚΙ θα είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τον τύπο και την ένταση της άσκησης που είναι κατάλληλες για εσάς. Τα οφέλη της άσκησης για τον ασθενή με ΚΙ περιλαμβάνουν:

  1. Βελτιωμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης
  2. Αυξημένη κάθαρση των πτυέλων
  3. Καθυστέρηση της εμφάνισης της δύσπνοιας
  4. Καθυστέρηση της μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας
  5. Πρόληψη της μείωσης της οστικής πυκνότητας
  6. Ενίσχυση της κυτταρικής ανοσολογικής απόκρισης
  7. Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  8. Μπορεί να βελτιώσει την αυτοεικόνα, την αυτοπεποίθηση και να έχει ψυχολογικά οφέλη.

Ποια είναι η σωστή στάση σώματος για άτομα και κυστική ίνωση;

Καθώς μεγαλώνετε, είναι εύκολο να υιοθετήσετε κακές στάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη και να επηρεάσουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Επομένως, είναι σημαντικό για τα άτομα με ΚΙ να διατηρούν καλή στάση του σώματος. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα είναι σε θέση να σας προσφέρει συμβουλές και να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα αρθρώσεων ή οσφύος που μπορεί να έχετε.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved