Η κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. Η κυστίτιδα είναι φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που μπορεί να προκληθεί από λοιμώδεις ή μη λοιμώδεις αιτίες. Οι ουρολοιμώξεις είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που μπορούν να επηρεάσουν όλα τα μέρη του ουροποιητικού, από την ουρήθρα μέχρι τα νεφρά. (Μόλυνση ή καρκίνος ουροδόχου κύστεως; Έχουν κοινά συμπτώματα;
Ποια συμπτώματα προκαλεί η κυστίτιδα και ποια η ουρολοίμωξη;
Τα κοινά συμπτώματα ουρολοιμώξεων και κυστίτιδας είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της πυελικής περιοχής
- Πόνος, κάψιμο ή αίσθημα τσιμπήματος κατά την ούρηση
- Συχνή και επείγουσα ούρηση
- Σκούρα, θολά και δύσοσμα ούρα
- Αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης
- Αίμα στα ούρα
Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, η ουρολοίμωξη, μπορεί επίσης να προκαλέσει:
- Πυρετό και ρίγος
- Ακράτεια (απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης)
- Εμετό
- Πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πλάγια
Σημειώνεται ότι οι ήπιες περιπτώσεις κυστίτιδας είναι λοιμώξεις που μπορούν να υποχωρήσουν μόνες τους και να μην προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα. Παρόλα αυτά, όταν η κυστίτιδα είναι αποτέλεσμα σοβαρής λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσει και αυτή πυρετό, ρίγος και αλλαγές στο χρώμα των ούρων. (Γιατί τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη;)
Ποιες οι βασικότερες αιτίες κυστίτιδας και ουρολοιμώξεων;
Κυστίτιδα
Η πιο κοινή αιτία κυστίτιδας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της, όπως:
- Συχνή χρήση καθετήρα
- Ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης
- Εγκυμοσύνη
- Πέτρες στα νεφρά
Την ίδια ώρα, η κυστίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
- Χρήσης χημικών και αρωματικών προϊόντων υγιεινής
- Αντίδρασης σε ένα φάρμακο
- Αντίδρασης σε θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία
Η κυστίτιδα μπορεί να είναι μια οξεία κατάσταση που αναπτύσσεται ξαφνικά ή μια μακροχρόνια κατάσταση που ονομάζεται διάμεση κυστίτιδα. Και οι δύο τύποι κυστίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν ή και να εξαφανιστούν μόνοι τους. Οι γυναίκες και κυρίως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κυστίτιδας.
Ουρολοίμωξη
Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από την υπερανάπτυξη ενός μικροοργανισμού, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και τα παράσιτα. Τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα, τα κόπρανα και στα σωματικά υγρά, μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες και κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. (Γιατί τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη;)
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων είναι:
- Διαβήτης
- Ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση
- Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
Πώς θεραπεύεται η κυστίτιδα και πώς οι ουρολοιμώξεις;
Κυστίτιδα
Πολλές ήπιες περιπτώσεις κυστίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι μέχρι να επιλυθούν μόνες τους. (Συχνή ούρηση: Για ποιες ασθένειες μπορεί να προειδοποιεί; Πώς αντιμετωπίζεται;)
Τρόποι αντιμετώπισης της κυστίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνουν:
- Κατανάλωση άφθονου νερού
- Περιορισμός καφεΐνης
- Αποχή από το σεξ
- Περιορισμός αλκοόλ
- Εφαρμογή θερμαντικού επιθέματος, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου
- Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC), όπως το Advil ή το Motrin (ιβουπροφαίνη) ή το Tylenol (ακεταμινοφένη), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.
Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Τα άτομα με κυστίτιδα που είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται μια σειρά από αντιβιοτικά για την πλήρη θεραπεία τους. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:
- Φωσφομυκίνη
- Νιτροφουραντοΐνη
- Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη
Ουρολοίμωξη
Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτηριακές λοιμώξεις και ως εκ τούτου, για τη θεραπεία τους χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Οι οικιακές θεραπείες που αναφέρονται παραπάνω για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας είναι βοηθητικές και για την ουρολοίμωξη. (Gepotidacin: Νέο αντιβιοτικό περιμένει έγκριση για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων)
Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων είναι:
- Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη (ένα συνδυαστικό φάρμακο)
- Β-λακτάμες
- Φθοροκινολόνες
- Νιτροφουραντοΐνη
- Φωσφομυκίνη τρομεθαμίνη
Σημειώνεται ότι οι σοβαρές ουρολοιμώξεις ενδέχεται να απαιτήσουν νοσηλεία και θεραπεία με ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος)
+ 4 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights ReservedCystitis vs. UTIs: What Are the Differences? https://www.verywellhealth.com/cystitis-vs-uti-5194694
Cystitis and Pyelonephritis: Diagnosis, Treatment, and Prevention https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S009545431930003X
Diagnosis and treatment of urinary tract infections across age groups https://www.ajog.org/article/S0002-9378(17)32805-3/fulltext
Cystitis - acute https://medlineplus.gov/ency/article/000526.htm