Βότανα

Λάδι καρύδας: Ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη υγείας του;

Το λάδι καρύδας, που εξάγεται από τον πυρήνα των ώριμων καρυδών, πρόσφατα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία. Υπάρχουν δύο βασικά είδη λαδιού καρύδας: το έλαιο κόπρα (CO) και το παρθένο λάδι καρύδας (VCO). Το παρθένο λάδι καρύδας είναι πιο πλούσιο σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πιο συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του ελαίου καρύδας;

  • Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

In vitro μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το λάδι καρύδας έχει την ικανότητα να αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα, κάτι το οποίο θεωρείται πως θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει και την LDL («κακιά») χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια.

  • Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση

Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει πιθανή αντικαρκινική δράση του ελαίου καρύδας ενάντια σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του πνεύμονα και του στόματος.

Επιπλέον, το λάδι καρύδας φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία, όπως για παράδειγμα η ηπατοτοξικότητα.

  • Καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς

Η παρουσία λαυρικού οξέος με 12 άνθρακες και μονολαουρίνης (ουσία που προέρχεται από τη διάσπαση του λαυρικού οξέος) στο λάδι καρύδας, το καθιστά ισχυρό μέσο εξόντωσης επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως διάφορα βακτήρια, μύκητες και ιοί.

Συγκεκριμένα, ευεργετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στην καταπολέμηση των μυκήτων του γένους Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Fusarium και Candida, καθώς επίσης και των βακτηρίων P.aeruginosa, E.coli και B. subtilis.

Όσον αφορά τη δράση του ενάντια σε ιούς, μελέτες έχουν δείξει πως το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενάντια στον ιό της γρίπης, της πνευμονίας και της ηπατίτιδας C.

  • Ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά

Το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην προστασία των μαλλιών κατά τη χρήση του ως προϊόν περιποίησης πριν και μετά το λούσιμο. Συγκεκριμένα, συμβάλει στη μείωση της απώλειας πρωτεΐνης των μαλλιών και προστασία αυτών από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και διάφορες θερμικές και χημικές διαδικασίες περιποίησης των μαλλιών.

Όσον αφορά το δέρμα, η χρήση ελαίου καρύδας ενισχύει την ενυδάτωση του, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί ευεργετική δράση του στη μείωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας.

  • Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs), που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα το λάδι καρύδας, μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, να μειώσουν την πείνα και την πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην αυξημένη καύση του λίπους και απώλεια βάρους.

  • Βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής

Οι στοματικές πλύσεις με λάδι καρύδας ως διάλυμα (oil pulling) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της πλάκας των δοντιών και διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής. Η ευεργετική αυτή δράση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του ελαίου καρύδας.

  • Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) στο λάδι καρύδας, μετατρέπονται σε κετόνες από το ήπαρ, με αποτέλεσμα να παρέχουν μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα και επομένως βελτίωση της λειτουργίας τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πιθανή μείωση των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία παραγωγής ενέργειας σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Chemical composition and health benefits of coconut oil: an overview https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/

Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30395784/

Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33689936/