Διατροφή

Λεκιθίνη: Τι είναι και πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία;

Η λεκιθίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, το οποίο πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Η λεκιθίνη υπάρχει, συγκεκριμένα, στα πράσινα λαχανικά, στο κόκκινο κρέας και στα αυγά. (Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;)

Τα συμπληρώματα λεκιθίνης, που παρασκευάζονται συνήθως από σόγια, κρόκους αυγών και ζωικά προϊόντα, χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης και για την βελτίωση νευρολογικών και φλεγμονωδών καταστάσεων. Ωστόσο, δεν είναι εγκεκριμένα για την πρόληψη ή τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης. (Μπορώ να τρώω αυγά αν προσέχω τη χοληστερίνη μου;)

Τι είναι η Λεκιθίνη;

Η λεκιθίνη δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φωσφολιπίδια. Τα φωσφολιπίδια είναι ένα είδος λίπους που βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων. Είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων, του ήπατος και άλλων οργάνων.

Η λεκιθίνη χρησιμοποιείται στη μαγειρική είναι ως γαλακτωματοποιητής, διότι βοηθά στη σταθεροποίηση των συστατικών που δεν αναμειγνύονται εύκολα, όπως το λάδι και το νερό. Μάλιστα, χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά, σε οφθαλμικές σταγόνες και σε ενυδατικές κρέμες. (Βιταμίνες και συμπληρώματα: Προστατεύουν ή είναι σπατάλη χρημάτων;)


Πώς ωφελεί η λεκιθίνη την υγεία;

Στο σώμα, η λεκιθίνη διασπάται σε μια ουσία που ονομάζεται χολίνη. Το σώμα χρησιμοποιεί τη χολίνη για:

  • Μεταφορά λίπους
  • Ρύθμιση του μεταβολισμού
  • Διατήρηση κυττάρων
  • Ενίσχυση των νεύρων, ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες

Η χολίνη δεν παράγεται εύκολα από το σώμα και ως εκ τούτο, το μεγαλύτερο της μέρος πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω τροφίμων.

Η λεκιθίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας και σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση
  • Ανακουφίζει από το άγχος
  • Μειώνει την χοληστερίνη
  • Μειώνει την φλεγμονή
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
  • Λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης για την άνοια

1. Υψηλή χοληστερίνη

Μια μελέτη του 2010, διαπίστωσε ότι η λεκιθίνη σόγιας μειώνει τη χοληστερίνη. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι 500 χιλιοστόγραμμα λεκιθίνης που λαμβάνονταν καθημερινά, για δύο μήνες, μείωσαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης κατά 42% και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 56,15%. Αυτό υποδηλώνει ότι η λεκιθίνη μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία για την υψηλή χοληστερίνη. (Μπορεί η κατανάλωση ροδιών να μειώσει τη χοληστερίνη;)

Άλλες μελέτες, ωστόσο, είχαν λιγότερο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η λεκιθίνη φάνηκε να παίζει ρόλο στην αθηροσκλήρωση, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ποσότητα λεκιθίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. (Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη;)

2. Ελκώδης Κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα φωσφατιδυλοχολίνης, μια χημική ουσία που υπάρχει στη λεκιθίνη. Αυτή η χημική ουσία είναι συστατικό της βλέννας στον πεπτικό σωλήνα, που προστατεύει το παχύ έντερο από φλεγμονές και βακτήρια.

Μια μελέτη του 2010, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα λεκιθίνης μείωσαν τη φλεγμονή του εντέρου σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν λεκιθίνη είχαν 50% μείωση της φλεγμονής, σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται όμως, ότι η μελέτη περιελάμβανε μόνο 18 ενήλικες, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν βρει παρόμοια οφέλη. (Ελκώδης κολίτιδα: Πώς θα ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα;)

3. Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή των ιστών του μαστού και παρατηρείται συχνά σε μητέρες που θηλάζουν. Αιτία της μαστίτιδας είναι οι φραγμένοι αγωγοί του γάλακτος. Μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η λεκιθίνη λειτουργεί ως μέτρο πρόληψής των φραγμένων αγωγών γάλακτος. (Θηλασμός και μαστίτιδα: Ποια η σχέση τους;)

4. Νόσος του Αλτσχάϊμερ

Η χολίνη που προέρχεται από τη λεκιθίνη θεωρείται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η λεκιθίνη πιστεύεται ότι αυξάνει τις νευρικές μεταδόσεις στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα προοδευτικών νευρολογικών διαταραχών, ασθενειών που προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και τα νεύρα με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. (Υγεία του εντέρου και Αλτσχάιμερ: Ποια η σχέση μεταξύ τους;)

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η λεκιθίνη;

Τα συμπληρώματα λεκιθίνης γενικά θεωρούνται ακίνδυνα, αλλά όπως όλα τα συμπληρώματα, δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ως εκ τούτου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση τους.

Οι συχνές παρενέργειες της λεκιθίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σημειώνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, αν και είναι ασυνήθιστο ακόμη και σε άτομα με αλλεργία στη σόγια.


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lecithin: Uses, Benefits, and More https://www.verywellhealth.com/lecithin-4771091

Beyond the Cholesterol-Lowering Effect of Soy Protein: A Review of the Effects of Dietary Soy and Its Constituents on Risk Factors for Cardiovascular Disease https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/324

Lecithin https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=lecithin

Hexane https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/hexane.pdf

Soy Lecithin https://farrp.unl.edu/soy-lecithin

Neuroprotective Actions of Dietary Choline https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/815

Lifelong choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology and associated cognitive deficits by attenuating microglia activation https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.13037

Natural lecithin promotes neural network complexity and activity https://www.nature.com/articles/srep25777

Phosphatidylcholine (Lecithin) and the Mucus Layer: Evidence of Therapeutic Efficacy in Ulcerative Colitis? https://www.karger.com/Article/Abstract/320407

Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease https://www.nature.com/articles/nature09922

Positive Effects of Soy Lecithin-Derived Phosphatidylserine plus Phosphatidic Acid on Memory, Cognition, Daily Functioning, and Mood in Elderly Patients with Alzheimer’s Disease and Dementia https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-014-0165-1

Choline in anxiety and depression: the Hordaland Health Study https://academic.oup.com/ajcn/article/90/4/1056/4596992?login=false

Phospholipids and sports performance https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/1550-2783-4-5

Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia https://www.hindawi.com/journals/cholesterol/2010/824813/

Choline https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/

Health effects of dietary phospholipids https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-11-3

Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia https://www.hindawi.com/journals/cholesterol/2010/824813/