Καρκίνος

Λέμφωμα Hodgkin: Ισοδύναμα τα αποτελέσματα θεραπείας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες

Για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες (AYA) που πάσχουν από λέμφωμα Hodgkin (HL), οι στρατηγικές θεραπείας διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά τα αποτελέσματα τους είναι ισοδύναμα σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Medicine.

Τι είναι λέμφωμα Hodgkin;

Η νόσος Hodgkin είναι ένας τύπος λεμφώματος, ουσιαστικά ένας καρκίνος του αίματος που ξεκινά από το λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να απομακρύνει τα παραπροϊόντα και να καταπολεμά τις μολύνσεις. Η νόσος Hodgkin ονομάζεται και λέμφωμα Hodgkin.

Το λέμφωμα Hodgkin εντοπίζεται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία προστατεύουν από βλαβερούς μικροοργανισμούς και μολύνσεις. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Στα άτομα με λέμφωμα Hodgkin, τα λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται με μη φυσιολογικό τρόπο και εξαπλώνονται πέραν από το λεμφικό σύστημα. Όταν η νόσος εξελίσσεται, το σώμα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

Τι διαπίστωσε η μελέτη;

Ο Sumit Gupta, M.D., Ph.D., από το The Hospital for Sick Children στο Τορόντο και οι συνεργάτες του, συνέκριναν τα πρότυπα θεραπείας με βάση τον πληθυσμό, τους ασθενείς σε εφηβικές και πιο νεαρές ηλικίες με τον τόπο φροντίδας, για να καταφέρουν να βρουν τις διαφορές των αποτελεσμάτων που έχουν αυτές οι θεραπείας μεταξύ των παιδιατρικών κέντρων και των κέντρων ενηλίκων. Τα δεδομένα αφορούσαν όλους τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 15 έως 21 ετών) που είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα Hodgkin, μεταξύ του 1992 και του 2012.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74,5% των 954 εφήβων και νεαρών ενηλίκων, έλαβε θεραπεία σε κέντρα ενηλίκων. Οι ασθενείς στα παιδιατρικά κέντρα είχαν υψηλότερα ποσοστά θεραπείας με ακτινοθεραπεία, αλλά πολύ χαμηλότερα ποσοστά θεραπείας με δοξορουμπικίνη και βλεομυκίνη.

Επιπρόσθετα, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά σε θέματα επιβίωσης για τα πρώτα 10 χρόνια, με τα κέντρα παιδικού καρκίνου, τα κέντρα ενηλίκων και τα κέντρα καρκίνου να κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά (83,8 ± 2,4%, 82,8 ± 1,6%, 82,7 ± 3,0%, αντίστοιχα).

Τέλος, σε πολυμεταβλητές αναλύσεις, ο τόπος περίθαλψης δεν συσχετίστηκε με την απουσία συμβάντων ούτε με την συνολική επιβίωση των ασθενών. Η συχνότητα εμφάνισης δεύτερων κακοηθειών ήταν υψηλότερη στα παιδιατρικά κέντρα και η περίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν υψηλότερη στα κέντρα ενηλίκων, ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτές οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ενώ στην τρέχουσα πρακτική, η απόφαση για το ποια θεραπευτική αγωγή πρέπει να ακολουθηθεί βασίζεται κυρίως στον τόπο περίθαλψης, η επιλογή του πρωτοκόλλου θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον προσωπικό κίνδυνο και τις προτιμήσεις των ασθενών». Ωστόσο, σημειώνουν ότι είναι απαραίτητη και θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα η συνεργασία μεταξύ παιδιατρικών κέντρων και κέντρων ενηλίκων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Outcomes equal for AYA Hodgkin therapy at peds, adult centers https://medicalxpress.com/news/2020-05-outcomes-equal-aya-hodgkin-therapy.html

For young adults with blood cancer, pediatric centers may improve survival https://medicalxpress.com/news/2018-04-young-adults-blood-cancer-pediatric.html

Treatment patterns and outcomes in adolescents and young adults with Hodgkin lymphoma in pediatric versus adult centers: An IMPACT Cohort Study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cam4.3138

Hodgkin's lymphoma (Hodgkin's disease) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20352646