Διάγνωση

Λεύκη: Τι είναι και πώς διαγιγνώσκεται;

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια πάθηση που προκαλεί την απώλεια του χρώματος του δέρματος, ή της χρωστικής ουσίας μελανίνης, σε διάφορες περιοχές του σώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λεύκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει τα υγιή κύτταρα με τα επιβλαβή, επιτιθέμενο στα κύτταρα ως απάντηση. Στη λεύκη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα μας. Αυτά είναι τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει το χρώμα στο δέρμα σας. Γενετικοί παράγοντες και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόκληση λεύκης.

Εάν έχετε συμπτώματα λεύκης, όπως ανοιχτόχρωμες κηλίδες στο δέρμα σας και πρόωρη λεύκανση των μαλλιών σας, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να καταλήξει σε διάγνωση, όπως φυσική εξέταση, εξέταση αίματος ή βιοψία, μεταξύ άλλων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

  1. Εξέταση αυτοελέγχου

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να κάνετε μια εξέταση αυτοελέγχου του δέρματος στο σπίτι για να αναζητήσετε τυχόν ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα. Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένη εξετάση για το σπίτι που μπορείτε να κάνετε για να εξετάσετ τη λεύκη, αλλά μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε αποχρωματισμένες περιοχές.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με λεύκη. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:

  • Ανοιχτόχρωμες κηλίδες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια
  • Ανοιχτόχρωμα «μπαλώματα» στα χείλη και γύρω από το στόμα και τη μύτη
  • Μαλλιά που γίνονται λευκά ή γκρίζα
  • Φαγούρα στο δέρμα, ειδικά αν συνοδεύεται από αποχρωματισμό οποιουδήποτε είδους
  • Αλλαγές στο χρώμα των ματιών σας

Είναι πιθανό η λεύκη να οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό αυτί περιέχει μελανοκύτταρα. Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί όταν αυτά τα κύτταρα προσβληθούν.

Μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθετε ηλιακό έγκαυμα.

Θα πρέπει να σημειώσετε τις περιοχές που έχουν χάσει τη χρωστική τους, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τον δερματολόγο σας να προσδιορίσει τον τύπο της λεύκης που μπορεί να έχετε.

Ποιο είναι οι τύποι της λεύκης;

Οι τρεις τύποι λεύκης είναι:

  • Μη τμηματική λεύκη: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή λεύκης. Μπορεί να επηρεάσει και τις δύο πλευρές του σώματός σας σε οποιαδήποτε περιοχή, αλλά κυρίως το πρόσωπο, το λαιμό, την περιοχή των γεννητικών οργάνων και τα χέρια
  • Τμηματική λεύκη: Αυτή αναπτύσσεται μόνο στη μία πλευρά (αριστερά ή δεξιά) ή σε ένα μέρος του σώματός σας, όπως το πρόσωπο ή τα χέρια. Οι κηλίδες εμφανίζονται γενικά μικρότερες σε μέγεθος
  • Βλεννογόνος: Αυτός ο τύπος προσβάλλει τις βλεννογόνες μεμβράνες στο στόμα, τη μύτη και/ή τα γεννητικά σας όργανα
  1. Φυσική εξέταση και αξιολόγηση ιατρικού ιστορικού

Για να σας αξιολογήσει για λεύκη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας εξετάσει σωματικά και θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Φροντίστε να τον ενημερώσετε εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό λεύκης ή άλλης αυτοάνοσης νόσου, όπως ο διαβήτης. Το ένα πέμπτο των ατόμων με λεύκη έχει επίσης στενό συγγενή με λεύκη.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει πρόσφατα δερματικά εξανθήματα ή αν έχετε δοκιμάσει να θεραπεύσετε τις προσβεβλημένες περιοχές στο σπίτι. Είναι σημαντικό να αποκαλύψετε τυχόν φάρμακα ή κρέμες που έχετε χρησιμοποιήσει στο σπίτι, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις θεραπείες που θα σας συνταγογραφήσουν.

  1. Εξετάσεις αίματος

Εάν διαγνωστείτε με λεύκη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας ζητήσει μια εξέταση αίματος. Αυτό τον βοηθά να ελέγξει αν είναι πιθανό να έχετε κάποια άλλη αυτοάνοση διαταραχή, όπως η θυρεοειδοπάθεια.

Η νόσος του θυρεοειδούς περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα:

  • Υποθυρεοειδισμός: Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και αύξηση του σωματικού βάρους
  • Υπερθυρεοειδισμός: Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, εφίδρωση, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό και αλλαγές στη διάθεση

Οι εξετάσεις αίματος, όπως η εξέταση λειτουργίας του θυρεοειδούς, μπορούν να δείξουν αν έχετε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπων ορμονών (TSH) στο αίμα σας.

  1. Βιοψία

Εάν ο δερματολόγος χρειάζεται να μάθει περισσότερα για τα κύτταρα του δέρματός σας, μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παίρνει ένα δείγμα του δέρματός σας και το εξετάζει στο μικροσκόπιο.

Μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχετε λεύκη, εάν το δείγμα δεν έχει κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία.

  1. Εξέταση ματιών

Πολλοί ασθενείς με λεύκη έχουν αποχρωματισμό στα βλέφαρά τους. Μπορεί επίσης να έχουν λευκές τρίχες στην περιοχή των φρυδιών και των βλεφαρίδων τους.

Ορισμένα άτομα με λεύκη αναπτύσσουν προβλήματα όρασης, αλλά αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο. Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να ελέγξει εάν έχετε ραγοειδίτιδα ή φλεγμονή στα μάτια σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, αυτό επηρεάζει περίπου το 4,8-19% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με λεύκη. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να παρακολουθείτε τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις -ιδιαίτερα εάν έχετε κηλίδες λεύκης στο κεφάλι και τον λαιμό σας.

  1. Εξέταση ακρόασης

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Autoimmunity Reviews διαπίστωσε ότι η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ασθενών με λεύκη. Αυτή αναπτύσσεται όταν υπάρχει βλάβη στο εσωτερικό αυτί ή στο ακουστικό νεύρο.

Ένας ακουολόγος μπορεί να αξιολογήσει την ακοή σας εάν έχετε προβλήματα ακοής. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα της χρωστικής ουσίας στο εσωτερικό του αυτιού σας.

  1. Έλεγχος για συναφείς παθήσεις

Υπάρχουν και άλλες δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν διαφορετικές εξετάσεις για να διακρίνουν τα συμπτώματα μεταξύ της λεύκης και άλλων διαταραχών. Οι διαταραχές αυτές είναι οι εξής:

  • Tinea Versicolor (κηλίδα ιδρώτα)

Αυτή παράγεται από μια μυκητιασική λοίμωξη. Εκτός από τον αποχρωματισμό, μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και απολέπιση του δέρματος. Οι προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος φαίνονται κίτρινες κάτω από τη λάμπα του Wood, ενώ η λεύκη εμφανίζεται έντονα μπλε.

  • Αλπινισμός

Ο αλμπινισμός είναι μια γενετική πάθηση που σχετίζεται με αποχρωματισμό του δέρματος που μπορεί επίσης να επηρεάσει την όραση του ατόμου. Τα άτομα με αλμπινισμό έχουν συνήθως πολύ χλωμό δέρμα και ανοιχτόχρωμα ξανθά μαλλιά. Διαγιγνώσκεται συνήθως κατά τη γέννηση, καθώς οι γιατροί ελέγχουν αν το μωρό έχει αποχρωματισμένες περιοχές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια του. Είναι γενικά εμφανής κατά τη γέννηση.

Ο αλμπινισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, όπως κακή ευθυγράμμιση των ματιών, ευαισθησία στο φως ή ανεξέλεγκτη γρήγορη κίνηση των ματιών. Μια οφθαλμολογική εξέταση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να εξεταστεί η υγεία των ματιών του μωρού και να αναζητηθούν τυχόν ανησυχητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει αλμπινισμό.

Γενετικές εξετάσεις μπορεί επίσης να συνιστώνται εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλμπινισμού και υποδεικνύουν τον τύπο αλμπινισμού που έχετε.

  • Λευκή πιτυρίαση

Η Λευκή πιτυρίαση είναι ένας τύπος δερματικής διαταραχής που είναι γνωστό ότι προκαλεί στρογγυλές ή ωοειδείς υποχρωματικές (ανοιχτόχρωμες) βλάβες. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους.

Για να καταλήξουν σε διάγνωση, οι δερματολόγοι μπορεί να πραγματοποιήσουν εξέταση με λυχνία Wood. Κάτω από τη λάμπα, δεν παρατηρείται αλλαγή χρώματος στις υπομελαγχρωματικές περιοχές.

  • Ιδιοπαθής γλουταϊκή υπομελάγχρωση

Αυτή η πάθηση σχετίζεται με μικρές, επίπεδες περιοχές λευκού αποχρωματισμένου δέρματος, καθώς υπάρχει μείωση της μελανινικής μελάγχρωσης. Εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, όπως οι ώμοι. Είναι συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Μια βιοψία δέρματος βοηθά τους δερματολόγους να καταλήξουν στη διάγνωση, καθώς μπορούν να ελέγξουν αν υπάρχει μειωμένη μελανίνη στα κύτταρα.

Η λεύκη είναι μια πάθηση που προκαλεί ανοιχτόχρωμες κηλίδες στο δέρμα και αποχρωματισμό των μαλλιών. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν έχετε λεύκη ή άλλη πάθηση που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και βιοψία δέρματος.

Εάν εμφανίσετε προβλήματα όρασης ή ακοής, ένας οφθαλμίατρος και ένας ακουολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις για να εκτιμήσει εάν η λεύκη επηρεάζει αυτά τα όργανα.