Πρόληψη και θεραπεία

Λευκός θόρυβος: Μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε;

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το λευκό θόρυβο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης στο Scientific Reports, θα πρέπει να τον χρησιμοποιούμε και για να μας βοηθήσει να εργαζόμαστε.

Τι είναι ο λευκός θόρυβος;

Ο λευκός θόρυβος περιέχει ίσες ποσότητες όλων των ηχητικών συχνοτήτων που μπορούμε να ακούσουμε. Από το 2007 τουλάχιστον, η έρευνα έχει υποδείξει ότι μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα μνήμης και προσοχής των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ωστόσο, σχετικά λίγη δουλειά έχει γίνει σε τυπικά άτομα – και οι λίγες μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Έτσι, ο Mohamed Awada του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να διεξάγουν μια ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του λευκού θορύβου στη νόηση, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς όγκους λευκού θορύβου και μια ευρεία σειρά γνωστικών δοκιμασιών.

Οι συμμετέχοντες ήταν 39 νέοι ενήλικες, οι οποίοι κάθισαν σε έναν ιδιωτικό χώρο γραφείου για να συμπληρώσουν τεστ συνεχούς προσοχής, μνήμης εργασίας, δημιουργικότητας (έπρεπε να βρουν μια λέξη που να συνδέει τρεις άλλες) και την ικανότητά τους να αγνοούν τους περισπασμούς για να επικεντρωθούν στις απαιτήσεις μιας εργασίας (στην προκειμένη περίπτωση, ένα τεστ Stroop). Έπρεπε επίσης να δακτυλογραφήσουν μια τυπωμένη παράγραφο και οι ερευνητές εξέτασαν πόσο χρόνο τους πήρε και πόσα λάθη έκαναν. Καθ’ όλη τη διάρκεια μετρήθηκε η αγωγιμότητα του δέρματός τους, ως δείκτης των επιπέδων στρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τα τεστ τρεις φορές: μία φορά χωρίς ακουστικά και με θόρυβο γραφείου, ο οποίος ήταν στα 45 ντεσιμπέλ (έτσι προέκυψαν τα βασικά αποτελέσματα, για σύγκριση με τις άλλες συνθήκες)- μία φορά με ακουστικά που έπαιζαν λευκό θόρυβο στα 45 ντεσιμπέλ- και μία φορά με λευκό θόρυβο στα 65 ντεσιμπέλ. (Αν και η ένταση αυτή στην τελευταία συνθήκη ήταν πολύ πιο δυνατή από ό,τι στις δύο άλλες συνθήκες, εξακολουθούσε να βρίσκεται κάτω από ένα επίπεδο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν δυσάρεστο).

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο λευκός θόρυβος που έπαιζε στα 65 dB βελτίωσε την απόδοση σε ένα μόνο τεσταυτό της εργαζόμενης μνήμης. Αλλά αύξησε επίσης το στρες, όπως φάνηκε από την αύξηση της αγωγιμότητας του δέρματος.

Ωστόσο, ο λευκός θόρυβος των 45dB βελτίωσε τη συνεχή προσοχή και τη δημιουργικότητα και δεν αύξησε το στρες. (Επίσης, ενώ τα 45dB λευκού θορύβου δεν βελτίωσαν την απόδοση στη δοκιμασία δακτυλογράφησης πάνω από την αρχική τιμή, δεν την επιδείνωσαν επίσης – ενώ τα 65dB λευκού θορύβου την επιδείνωσαν).

Αυτή η εργασία υποδηλώνει ότι 45dB λευκού θορύβου μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια γνωστικά οφέλη σε νευροτυπικά άτομα.

Πώς ο λευκός θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά οφέλη στους ανθρώπους;

Ίσως με την ενίσχυση του νευρικού “θορύβου” υποβάθρου στον εγκέφαλο. Μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι ένα ορισμένο επίπεδο θορύβου υποβάθρου στο κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθά τα πραγματικά σημαντικά νευρικά σήματα να ξεχωρίζουν και να ανιχνεύονται. Η ανίχνευση σημαντικών σημάτων είναι σαφώς απαραίτητη για την καλή γνωστική απόδοση.

Θεωρείται επίσης ότι ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη παίζει ρόλο σε αυτό. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης πιστεύεται ότι μειώνουν τον νευρικό θόρυβο, και έτσι αποδυναμώνουν τη γνωστική απόδοση, και η έρευνα έχει συνδέσει τη ΔΕΠΥ με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης. Έτσι, οι ερευνητές δοκίμασαν να εκθέσουν παιδιά με ΔΕΠΥ σε αρκετά δυνατές εντάσεις (έως και 75 ή ακόμη και 85 ντεσιμπέλ) λευκού θορύβου, με σκοπό να εξουδετερώσουν το υποτιθέμενο έλλειμμα του νευρικού θορύβου που σχετίζεται με την ντοπαμίνη – και ανέφεραν γνωστικά οφέλη.

Ένας νευροτυπικός εγκέφαλος αναμένεται να έχει ήδη το βέλτιστο επίπεδο νευρωνικού θορύβου υποβάθρου. Αλλά αυτή η νέα εργασία υποδηλώνει ότι ίσως ακόμη και οι νευροτυπικοί εγκέφαλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια μικρή ώθηση, από τον ήσυχο λευκό θόρυβο.

Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει, τόσο για να εδραιωθούν οι θεωρίες, όσο και για να διερευνηθούν οι επιδράσεις του λευκού θορύβου. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε εργασίες που θα διερευνούσαν την επίδραση άλλων εντάσεων, σε σημεία μεταξύ 45 και 65 ντεσιμπέλ, σε αυτές τις γνωστικές δοκιμασίες, αλλά και σε άλλες μετρήσεις απόδοσης, όπως απαιτείται από διάφορες θέσεις εργασίας. Ορισμένες από τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν επίσης πολύ μικρές, οπότε δεν είναι σαφές αν ο λευκός θόρυβος μπορεί πραγματικά να κάνει μια πραγματική διαφορά στις γνωστικές επιδόσεις των νευροτυπικών ατόμων.

Παρόλα αυτά, η προσθήκη ήσυχου λευκού θορύβου σε ένα περιβάλλον γραφείου θα ήταν απλή και φθηνή. Βέβαια, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τελικά ο λευκός θόρυβος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό της απόδοσης, ίσως με την ένταση του ήχου να μεταβάλλεται ανάλογα με την εκάστοτε εργασία. Τα αποτελέσματα αυτά θέτουν τα θεμέλια για την ενσωμάτωση του λευκού θορύβου στους χώρους εργασίας γραφείων ως εργαλείο για την ενίσχυση της απόδοσης των εργαζομένων σε γραφεία.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How white noise affects productivity https://desktime.com/blog/how-white-noise-affects-productivity

Does White Noise Help You Learn? https://www.psychologytoday.com/us/blog/memory-medic/201706/does-white-noise-help-you-learn-0

Is White Noise Good for Studying? We Have the Answer Here! https://theproductiveengineer.net/is-white-noise-good-for-studying-we-have-the-answer-here/

Cognitive performance, creativity and stress levels of neurotypical young adults under different white noise levels https://www.nature.com/articles/s41598-022-18862-w

Remote Associates Test https://www.remote-associates-test.com/