Διατροφή

Λιποσωμιακές βιταμίνες: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Η λήψη των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμινών μέσω της διατροφής είναι αρκετές φορές δύσκολη, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να παρουσιάζει κάποιο είδος ανεπάρκειας ή έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες Β12, D και C. Ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας αυτών μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα, όπως η κόπωση, η ευερεθιστικότητα, η μειωμένη ανοσολογική απόκριση και οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι λιποσωμιακές βιταμίνες είναι ένα ξεχωριστό είδος βιταμινών, που βοηθούν στην πιο αποτελεσματική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το σώμα, σε σύγκριση με άλλες τυπικές βιταμίνες σε μορφή κάψουλας.

Τι είναι οι λιποσωμιακές βιταμίνες;

Τα λιποσώματα είναι μικρές σφαιρικές δομές, οι οποίες αποτελούνται από μια εξωτερική στοιβάδα φωσφολιπιδίων, τα οποία αποτελούν βασικό υλικό των κυτταρικών μεμβρανών στο ανθρώπινο σώμα, και έναν υδάτινο πυρήνα. Η δομή των λιποσωμάτων τους επιτρέπει να μεταφέρουν υδατοδιαλυτά, αλλά και λιπόφιλα μόρια, όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες.

Επομένως, οι λιποσωμιακές βιταμίνες προκύπτουν ως αποτέλεσμα «φόρτωσης» των λιποσωμάτων με βιταμίνες, οι οποίες δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι λιποσωμιακές βιταμίνες διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως σπρέι, κάψουλες και σταγόνες.

Πώς λειτουργούν οι λιποσωμιακές βιταμίνες;

Αρκετές βιταμίνες, που προσλαμβάνονται από τα τρόφιμα, απορροφούνται με αργούς ρυθμούς από το έντερο. Τα λιποσώματα επιτρέπουν τη γρηγορότερη απορρόφηση των βιταμινών στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα η χρήση λιποσωμιακών βιταμινών να θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική.

Εκτός από τη βελτίωση της απορρόφησης, οι λιποσωμιακές βιταμίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών, δηλαδή την ποσότητα αυτών που τελικά φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιείται από το σώμα. Με άλλα λόγια, η χρήση λιποσωμιακών βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των βιταμινών από το σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη των λιποσωμιακών βιταμινών;

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Β12, απορροφούνται πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να δυσκολεύονται να προσλάβουν τις απαραίτητες ημερήσιες δόσεις αυτών.

Οι λιποσωμιακές βιταμίνες έχουν την ικανότητα να περνούν μέσω της εντερικής μεμβράνης στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να εξαρτώνται από τα συστήματα απορρόφησης και μεταφοράς των βιολογικών μεμβρανών. Επιπλέον, τα λιποσώματα προστατεύουν τις βιταμίνες και αποτρέπουν τη διάσπαση αυτών από το οξύ του στομάχου κατά την πέψη, αυξάνουν την απορρόφησή τους από την εντερική μεμβράνη, μειώνουν τη διάσπαση ή αντίδρασή τους με άλλες ουσίες και βελτιώνουν εν τέλει την πρόσληψή τους από τα κύτταρα.

Σε τι διαφέρουν οι λιποσωμιακές βιταμίνες από άλλα συμπληρώματα διατροφής;

Η λήψη βιταμινών μέσω λιποσωμάτων έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με μελέτες, έως και 10 φορές πιο αποτελεσματική από τα τυπικά συμπληρώματα διατροφής, διότι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα, την απορρόφηση, αλλά και το χρόνο κυκλοφορίας των βιταμινών στο αίμα, κάτι το οποίο εν τέλει αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους.

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις λιποσωμιακές βιταμίνες;

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λιποσωμιακές βιταμίνες, αφορούν θρεπτικά συστατικά που απορροφούνται πιο δύσκολα, όπως οι βιταμίνες Β12, C, D3 και Κ2.

  • Λιποσωμιακή βιταμίνη Β12: Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Β12, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ακολουθούν vegan και χορτοφαγικές δίαιτες.
  • Λιποσωμιακή βιταμίνη D3 & K2: Βοηθά στην αποτελεσματική πρόσληψη των βιταμινών αυτών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των οστών.
  • Λιποσωμιακή βιταμίνη C: Αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα περισσότερο από τη λήψη ενός κλασσικού συμπληρώματος.

Είναι ασφαλής η χρήση λιποσωμιακών βιταμινών;

Η λιποσωμική τεχνολογία χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες και θεωρείται ασφαλής, αφού τα λιποσώματα που χρησιμοποιούνται στις λιποσωμιακές βιταμίνες προέρχονται από βρώσιμο λίπος, το οποίο διασπάται εύκολα και με ασφάλεια από τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέχεια, η ενσωμάτωση του δραστικού συστατικού (βιταμίνες) στο λιπόσωμα γίνεται συνήθως με μεθόδους όπως η φυγοκέντρηση ή τα ηχητικά κύματα, που θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, πρέπει να προηγείται επικοινωνία με το γιατρό για το είδος βιταμίνης ή συμπληρώματος που ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved