Βότανα

Λιβάνι: Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά οφέλη υγείας του

Το λιβάνι είναι μια αρωματική ρητίνη, η οποία συλλέγεται από τον κορμό των δέντρων του γένους Boswellia. Το γένος Boswellia περιλαμβάνει 25 είδη, τα οποία αναπτύσσονται κυρίως σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, την Ινδία, τη Σομαλία, την Αιθιοπία, κλπ.

Παραδοσιακά το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά, ως συμπλήρωμα διατροφής και σε εισπνεόμενη μορφή, για τις ευεργετικές ιδιότητες του στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η νόσος του Crohn.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν ανακαλύψει περισσότερα οφέλη υγείας του λιβανιού, ενώ υπάρχουν αναφορές και για οφέλη, που θεωρούνται ακόμη αμφισβητήσιμα, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικά δεδομένα.

Ποια είναι τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του λιβανιού;

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Ορισμένες ενώσεις που περιέχει το λιβάνι, όπως τα τερπένια, παρουσιάζουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Συγκεκριμένα, η λήψη εκχυλίσματος λιβανιού έδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία) της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λιβανιού έχουν φανεί επίσης ευεργετικές στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα και εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, η λήψη συμπληρώματος διατροφής και εκχυλίσματος λιβανιού, σύμφωνα με μελέτες, βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, αντίστοιχα.

  • Ανακουφίζει από το άσθμα

Το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία του άσθματος και της βρογχίτιδας.

Μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική αυτή δράση, αποκαλύπτοντας πως ορισμένες ενώσεις του λιβανιού έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την παραγωγή λευκοτριενίων, τα οποία συστέλλουν τους βρογχικούς μύες σε άτομα με άσθμα. Επιπλέον, το λιβάνι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και υπερπαραγωγή βλέννας στα άτομα αυτά.

  • Διατηρεί την καλή στοματική υγιεινή

Τα βοσβελικά οξέα του λιβανιού παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, πρόληψη και θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, όπως η ουλίτιδα.

  • Παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με in vitro μελέτες, τα βοσβελικά οξέα, που περιέχει το λιβάνι, μπορεί να συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων και περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου. Ευεργετικά αποτελέσματα in vitro έχουν παρατηρηθεί ενάντια σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, φαίνεται πως το λιβάνι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκύπτουν από θεραπείες του καρκίνου.

Ποια επιπλέον οφέλη υγείας μπορεί να έχει το λιβάνι;

Σε αντίθεση με τα παραπάνω επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του λιβανιού, υπάρχουν ορισμένες ευεργετικές ιδιότητές του που έχουν αναφερθεί, αλλά δεν έχουν επαληθευτεί από επιστημονικά δεδομένα. Αυτές είναι οι εξής:

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του λιβανιού;

Το λιβάνι θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους και οι μόνες ανεπιθύμητες παρενέργειες, που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μελετών, είναι η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ναυτία.

Η χρήση λιβανιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της προσπάθειας σύλληψης πρέπει να αποφεύγεται, καθώς σύμφωνα με μερικές μελέτες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.

Τέλος, το λιβάνι μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όποτε απαιτείται επικοινωνία με το γιατρό πριν τη χρήση του από άτομα που λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

5 Benefits and Uses of Frankincense — and 7 Myths https://www.healthline.com/nutrition/frankincense

Frankincense--therapeutic properties https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27117114/