Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

Long COVID-19: Ο εμβολιασμός μειώνει το ενδεχόμενο μακροχρόνιων συμπτωμάτων

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID-19 (Long – COVID), ανάμεσα στα άτομα που όταν μολύνθηκαν δεν ήταν εμβολιασμένα, σύμφωνα με μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η μακροχρόνια COVID-19 και ποια συμπτώματα την χαρακτηρίζουν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με COVID-19, αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική τους λοίμωξη και αναρρώνουν πλήρως περίπου σε δύο εβδομάδες. Για ορισμένους ανθρώπους όμως, τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μακροχρόνιο σύνδρομο COVID-19. (COVID-19: Νέες πληροφορίες για το πολυσυστημικο φλεγμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει τα παιδιά)

Τα συμπτώματα που συνεχίζονται μετά την ανάρρωση από  COVID-19, είναι:

Ωστόσο, υπάρχουν και συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την ανάρρωση από COVID-19, όπως:

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID-19;

Η ανασκόπηση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περιελάμβανε δεδομένα από 15 μελέτες, με επτά από αυτές να εξετάζουν το κατά πόσο ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 πριν από τη μόλυνση, προστατεύει από την εμφάνιση μακροχρόνιας COVID-19. Οι άλλες επτά μελέτες εξέτασαν τον αντίκτυπο του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ήδη μακροχρόνια COVID-19.  (Γονίδιο υπεύθυνο για την απώλεια όρασης συνδέεται και με την COVID-19)

Σε έξι από τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει μια ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν μολυνθούν με κορωνοϊό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη μόλυνσή τους.

Σε δύο μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν λιγότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα, να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο, αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, επίμονο μυϊκό πόνο, απώλεια μαλλιών, ζάλη, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή να εμφανίσουν ουλές (ίνωση) στους πνεύμονες. (Πώς ακριβώς επιδρά η COVID-19 στους πνεύμονες;)

Επιπλέον, τρεις μελέτες που συνέκριναν τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19 πριν και μετά τον εμβολιασμό, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά τον εμβολιασμό, είτε άμεσα είτε λίγες εβδομάδες αργότερα. Σημειώνεται ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν μετά τον εμβολιασμό. (COVID-19: Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για νέα αντισώματα)

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 που εμβολιάστηκαν, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένα ή λιγότερα μακροχρόνια συμπτώματα, συγκριτικά με όσους παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον λόγο που ο εμβολιασμός βελτίωσε τα συμπτώματά τους. (COVID-19: Ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού παρέχει την καλύτερη προστασία)

Όπως εξήγησε η Deborah Dunn-Walters, πρόεδρος της Task Force COVID-19 της Βρετανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, ο όρος «μακροχρόνια COVID-19» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που προκύπτουν μετά τη νόσηση με COVID-19 και επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πλήρως όλες τις διαδικασίες που εμπλέκονται και οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. (Μεταστατικό μελάνωμα: Πώς επιδρά η COVID-19 στη διαχείριση των ασθενών;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vaccination Reduces Chance of Getting Long COVID, Studies Say https://www.webmd.com/lung/news/20220216/vaccination-reduces-chance-of-getting-long-covid-studies-say

expert reaction to UKHSA rapid evidence review on vaccination and long COVID https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-ukhsa-rapid-evidence-review-on-vaccination-and-long-covid/

Vaccination reduces chance of getting long Covid, studies find https://www.theguardian.com/world/2022/feb/15/vaccination-reduces-chance-of-getting-long-covid-studies-find

Covid-19: Vaccinated people are less likely to get long covid, review finds https://www.bmj.com/content/376/bmj.o407

Long-term effects of coronavirus (long COVID) https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/long-term-effects-of-coronavirus-long-covid/