Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

Long COVID-19: Ο εμβολιασμός μειώνει το ενδεχόμενο μακροχρόνιων συμπτωμάτων

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID-19 (Long – COVID), ανάμεσα στα άτομα που όταν μολύνθηκαν δεν ήταν εμβολιασμένα, σύμφωνα με μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η μακροχρόνια COVID-19 (Long Covid-19);

Το CDC ορίζει τα παρατεταμένα συμπτώματα της νόσου COVID-19 ως «ένα ευρύ φάσμα νέων, επαναλαμβανόμενων ή συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την μόλυνσή τους από τον ιό Sars-Cov-2».

Σύμφωνα με το  CDC, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που ενδέχεται να επιμένουν ακόμη και μετά την ανάρρωση, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Συμπτώματα που επιδεινώνονται μετά από σωματικές ή διανοητικές δραστηριότητες
  • Δυσκολία σκέψης ή συγκέντρωσης
  • Ταχυκαρδία

Γιατί η COVID-19 προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 χρειάζονται αρκετές μέρες ή και μήνες για να επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι οι ιοί επιδρούν συστημικά στο σώμα προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση που επηρεάζει πολλά όργανα. (Φλεγμονή: Ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Στην βάση αυτής της λογικής, η COVID-19, αν και αναπνευστική νόσος, δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και άλλα μέρη του σώματος, ανάμεσα τους και η καρδιά, οπότε τα μακροχρόνια συμπτώματα δεν είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα δεν περίμενε.

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID-19;

Η ανασκόπηση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περιελάμβανε δεδομένα από 15 μελέτες, με επτά από αυτές να εξετάζουν το κατά πόσο ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 πριν από τη μόλυνση, προστατεύει από την εμφάνιση μακροχρόνιας COVID-19. Οι άλλες επτά μελέτες εξέτασαν τον αντίκτυπο του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ήδη μακροχρόνια COVID-19.  

Σε έξι από τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει μια ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν μολυνθούν με κορωνοϊό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη μόλυνσή τους.

Σε δύο μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν λιγότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα, να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο, αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, επίμονο μυϊκό πόνο, απώλεια μαλλιών, ζάλη, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή να εμφανίσουν ουλές (ίνωση) στους πνεύμονες. (Πώς ακριβώς επιδρά η COVID-19 στους πνεύμονες;)

Επιπλέον, τρεις μελέτες που συνέκριναν τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19 πριν και μετά τον εμβολιασμό, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά τον εμβολιασμό, είτε άμεσα είτε λίγες εβδομάδες αργότερα. Σημειώνεται ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 που εμβολιάστηκαν, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένα ή λιγότερα μακροχρόνια συμπτώματα, συγκριτικά με όσους παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον λόγο που ο εμβολιασμός βελτίωσε τα συμπτώματά τους.

Όπως εξήγησε η Deborah Dunn-Walters, πρόεδρος της Task Force COVID-19 της Βρετανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, ο όρος «μακροχρόνια COVID-19» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που προκύπτουν μετά τη νόσηση με COVID-19 και επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πλήρως όλες τις διαδικασίες που εμπλέκονται και οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vaccination Reduces Chance of Getting Long COVID, Studies Say https://www.webmd.com/lung/news/20220216/vaccination-reduces-chance-of-getting-long-covid-studies-say

expert reaction to UKHSA rapid evidence review on vaccination and long COVID https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-ukhsa-rapid-evidence-review-on-vaccination-and-long-covid/

Vaccination reduces chance of getting long Covid, studies find https://www.theguardian.com/world/2022/feb/15/vaccination-reduces-chance-of-getting-long-covid-studies-find

Covid-19: Vaccinated people are less likely to get long covid, review finds https://www.bmj.com/content/376/bmj.o407