Μολυσματικές ασθένειες

Long COVID-19: Περισσότεροι από 100 εκ. άνθρωποι παρουσιάζουν παρατεταμένες επιπλοκές

Πάνω από το 40% των ατόμων που νόσησαν και ανάρρωσαν από COVID-19, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ή είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις από την ασθένεια μετά την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Με βάση τον αριθμό των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο έως τα μέσα Οκτωβρίου, το πιο πάνω ποσοστό σημαίνει ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετώπισαν ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις της COVID-19 στην υγεία φαίνεται να είναι παρατεταμένες και μπορούν να ασκήσουν έντονη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 40 μελέτες από 17 χώρες, οι οποίες μελέτησαν τις εμπειρίες των ασθενών με μακροχρόνια COVID-19. Να υπενθυμίσουμε ότι η μακροχρόνια COVID-19 περιλαμβάνει νέα και επίμονα συμπτώματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 886.000 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της μακροχρόνιας COVID-19 ήταν περίπου 43%. Μεταξύ των ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία, ο επιπολασμός αυξήθηκε στο 57%. Οι ερευνητές, διαπίστωσαν επίσης ότι το ποσοστό που αναλογούσε στους άνδρες ήταν 37% και το ποσοστό που αναλογούσε στις γυναίκες ήταν 49%. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό διέφερε και ανάλογα με την τοποθεσία που ζούσαν οι συμμετέχοντες, με το υψηλότερο ποσοστό να αναλογεί στην Ασία (49%), ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αναλογούσε το 44% και το 30%, αντίστοιχα.

Με βάση την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανάμεσα σε 237 εκατομμύρια μολύνσεις COVID-19 παγκοσμίως στα μέσα Οκτωβρίου, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βιώνουν ή βίωσαν προηγουμένως μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μακροχρόνια COVID-19;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν στην μελέτη από τα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 ήταν:

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα τελευταία συμπτώματα (δύσπνοια, αϋπνία, πόνος στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης) αναφέρθηκαν από το 13% των συμμετεχόντων.

Η μελέτη δεν κατέγραψε όλες τις επιπτώσεις που αντιμετώπισαν ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με μακροχρόνια COVID-19, υπογράμμισαν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι υπάρχουν άτομα που αναπτύσσουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Γιατί η COVID-19 προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 χρειάζονται αρκετές μέρες ή και μήνες για να επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι οι ιοί επιδρούν συστημικά στο σώμα προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση που επηρεάζει πολλά όργανα.

Στην βάση αυτής της λογικής, η COVID-19, αν και αναπνευστική νόσος, δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και άλλα μέρη του σώματος, ανάμεσα τους και η καρδιά, οπότε τα μακροχρόνια συμπτώματα δεν είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα δεν περίμενε.

Περαιτέρω μελέτη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στη νόσο COVID-19 και τις πιο πάνω επιπλοκές όπως επίσης και για την κατανόηση του πώς μπορούν να βοηθηθούν περαιτέρω τα άτομα που βιώνουν αυτές τις επιπλοκές.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

More Than 100 Million People Worldwide Have or Had Long COVID: Study https://www.webmd.com/lung/news/20211118/millions-worldwide-long-covid-study

Global Prevalence of Post-Acute Sequelae of COVID-19 (PASC) or Long COVID: A Meta-Analysis and Systematic Review https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.15.21266377v1