Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Λυκοπένιο: Η «μαγική» φυσική ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο

Τι είναι το λυκοπένιο και που βρίσκεται;

Το λυκοπένιο, φυτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση βρίσκεται μεταξύ άλλων στις ντομάτες και το καρπούζι, προστατεύει από διάφορές μορφές καρκίνου και κυρίως από τον καρκίνο του προστάτη. Είναι η φυσική χρωστική στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα των λαχανικών και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις ντομάτες και ιδιαίτερα στη σάλτσα ντομάτας και στην κέτσαπ. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί, εκτός από το να προλάβει ή να καταπολεμήσει τον καρκίνο, να προστατεύσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

Οι σάλτσες ντομάτας κάνουν καλό;

Έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι Αμερικάνοι παίρνουν τα δύο τρίτα της ποσότητας ντομάτας που καταναλώνουν συνολικά, σε μορφή σάλτσας ντομάτας ή κέτσαπ, δηλαδή δεν καταναλώνουν πολύ μεγάλη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας, αλλά προτιμούν τις σάλτσες. Όμως αυτή η συνήθεια δεν φαίνεται  να επηρεάζει την ποσότητα του λυκοπενιού που παίρνει ο οργανισμός τους καθώς η συγκέντρωση του και οι ευεργετικές του επιδράσεις τείνουν να αυξάνονται όταν η ντομάτα μαγειρευτεί. Φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείπει κανείς να καταναλώνει φρέσκιες, ώριμες, βιολογικές ντομάτες, καθώς περιέχουν εκτός από λυκοπένιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες.

Πως θα αυξήσετε την ποσότητα λυκοπενίου που καταναλώνετε

Για τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται άφθονη κατανάλωση σάλτσας ντομάτας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, σε πολλά, διαφορετικά φαγητά. Στην πίτσα για παράδειγμα, ζητείστε να σας βάλουν επιπλέον σάλτσα ντομάτας και όταν τρώτε μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα βάλτε μερικές κουταλιές σάλτσα επιπλέον. Μαγειρέψτε τα κρέατα, τα λαχανικά, τα κοτόπουλα και το ψάρι με σάλτσα ντομάτας. Η χρήση κέτσαπ επίσης είναι ένας καλός τρόπος να πάρετε λυκοπένιο καθημερινά, όμως, επειδή συχνά περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Μια ντομάτα την ημέρα…

Καταναλώνοντας λοιπόν αρκετή ποσότητα ντομάτας και άλλων φρούτων και λαχανικών που περιέχουν λυκοπένιο, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για διάφορες μορφές καρκίνου. Η συγκεκριμένη ουσία βοηθά να προληφθεί και να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του προστάτη, έτσι όλοι οι άντρες θα πρέπει αρκετες φορές την εβδομάδα να φροντίζουν να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ντομάτας, είτε στη φυσική μορφή της ή ακόμη και σε μορφή σάλτσας, η οποία είναι το ίδιο ευεργετική, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη. Αλλά και οι γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, καθώς το λυκοπένιο προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι