Αυτοάνοσα νοσήματα

Λύκος και έκθεση στον ήλιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το σώμα επιτίθεται κατά λάθος στις αρθρώσεις, τους μυς και το δέρμα, προκαλώντας οίδημα, μυϊκό πόνο, δερματικά εξανθήματα σε σχήμα πεταλούδας, κηλίδες και ευαισθησία στον ήλιο. (Λύκος: Ποια μέρη του σώματος μπορεί να επηρεάσει;)

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία;

Το υπεριώδες φως (UV) είναι ένας τύπος ακτινοβολίας που εκπέμπεται φυσικά από τον ήλιο και τεχνητά μέσω διαφόρων συσκευών. Παρόλο που οι εν λόγω ακτίνες έχουν κάποια οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως η παραγωγή βιταμίνης D, εγκυμονούν και διάφορους κινδύνους.

Η έκθεση στον ήλιο ή σε τεχνητές πηγές φωτός, μπορούν να προκαλέσουν:

Πώς επιδρά ο ήλιος στο δέρμα των ατόμων με λύκο;

Ο λύκος αυξάνει τη φωτοευαισθησία (αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις ακτίνες του ήλιου), ένα σύμπτωμα που επηρεάζει το 40 με 70% των ατόμων που πάσχουν από λύκο. (Φωτοευαισθησία: Μπορεί να είστε αλλεργικός στον ήλιο;)

Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει τα κύτταρα και μεταβάλλει το DNA. Η βλάβη μπορεί να είναι πιο σοβαρή σε άτομα με λύκο επειδή τα κύτταρά τους είναι πιο ευαίσθητα στο φως και τα κατεστραμμένα κύτταρα απομακρύνονται πιο αργά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. (Λύκος: Μία πεταλούδα στο πρόσωπό σας)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η έκθεση των ατόμων με λύκο στο ηλιακό φως;

Η υπεριώδης ακτινοβολία και κάποιο είδος τεχνητού φωτός, μπορούν να προκαλέσουν φυσικές αντιδράσεις στα άτομα με λύκο, όπως:

Άλλα συμπτώματα του λύκου που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο είναι:

Πώς θα προστατεύσετε το δέρμα σας από το ηλιακό φως αν έχετε λύκο;

Η προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία συνιστάται σε όλους τους ανθρώπους, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντική για άτομα με φωτοευαισθησία εξαιτίας του λύκου.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές στρατηγικές προστασίας του δέρματος από τον ήλιο και άλλες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας:

  • Χρήση αντηλιακού
  • Χρήση προστατευτικών αντηλιακών ρούχων ή ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος
  • Περισσότερος χρόνος στη σκιά

Πότε πρέπει να  επισκεφτείτε έναν γιατρό αν έχετε φωτοευαισθησία λόγω λύκου;

Η θεραπεία του λύκου ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Εάν έχετε λύκο, φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για να ελέγχετε μαζί την πορεία της θεραπείας σας και τα συμπτώματά σας, ειδικά μετά την έκθεσή σας στον ήλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες περιπτώσεις φωτοευαισθησίας εξαιτίας του λύκου είναι ήπιες, ενώ άλλες απαιτούν πιο έντονες θεραπείες, για την αποφυγή μεγαλύτερης έξαρσης. (Λύκος: Τι καινούργιο γνωρίζουμε)

Ποιες είναι οι αιτίες του λύκου;

Παρόλο που οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το λύκο, θεωρούν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό πολλών υποκειμένων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Περιβάλλον: Οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει πιθανούς πυροδοτικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το στρες και την έκθεση σε τοξίνες, όπως η σκόνη silica, ως πιθανές αιτίες του λύκου.
  • Γονίδια: Περισσότερα από 50 γονίδια έχουν συσχετιστεί με το λύκο. Επίσης το οικογενειακό ιστορικό της νόσου θέτει το άτομο σε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.
  • Ορμόνες: Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, όπως αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση λύκου.
  • Λοιμώξεις: Οι επιστήμονες μελετούν τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός και ο Ebstein-Barr, με την εμφάνιση λύκου.
  • Φάρμακα: Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, όπως η υδραλαζίνη, η προκαϊναμίδη και η κουινιδίνη, έχουν συνδεθεί με την πρόκληση μιας μορφής λύκου, που είναι γνωστή ως φαρμακοεπαγόμενος ερυθηματώδης λύκος (DIL). Επίσης, οι ασθενείς που λαμβάνουν TNF αναστολείς για παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν φαρμακοεπαγόμενο ερυθηματώδη λύκο. Παρόλο που είναι σπάνιο, οι τετρακυκλίνες, όπως η μινοκυκλίνη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ακμής και της ροδόχρους ακμής, δύνανται να προκαλέσουν φαρμακοεπαγόμενο ερυθηματώδη λύκο.

Σημειώνεται ότι είναι επίσης πιθανό στην περίπτωσή σας η αιτία του λύκου να είναι τελείως διαφορετική και να μην αναφέρεται εδώ.