Αυτοάνοσα νοσήματα

Λύκος: Ποια μέρη του σώματος μπορεί να επηρεάσει;

Ο Λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα όπως ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο, πρήξιμο στις αρθρώσεις και μυϊκό πόνο. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι πυροδοτεί αυτήν την ασθένεια, αλλά θεωρούν ότι συμβάλλουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Όπως πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στον εαυτό του, κυρίως στους υγιείς του ιστούς και ως εκ τούτου επηρεάζονται πολλαπλά συστήματα. (Λύκος: Μία πεταλούδα στο πρόσωπό σας)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο λύκος;

Τα κοινά συμπτώματα που αναφέρονται από άτομα με λύκο περιλαμβάνουν:

Πώς επιδρά ο λύκος στο σώμα;

Ο Λύκος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος και κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από συμπτώματα, όπως αυτά που θα δούμε πιο κάτω. (Λύκος: Τι καινούργιο γνωρίζουμε)

1. Δέρμα

Τα άτομα με λύκο εμφανίζουν συνήθως κόκκινα εξανθήματα, λευκά εξογκώματα κάτω από το δέρμα λόγω συσσώρευσης ασβεστίου και πληγές στο στόμα και τα γεννητικά τους όργανα.

Οι τρεις κύριες μορφές δερματικού λύκου είναι:

  • Ο χρόνιος δερματικός λύκος (γνωστός και ως δισκοειδής λύκος) προκαλεί στρογγυλές πληγές που εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι εν λόγω πληγές προκαλούν ουλές και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
  • Ο υποξύς δερματικός λύκος προκαλεί την ανάπτυξη κόκκινου, φολιδωτού εξανθήματος ή δακτυλιοειδών πληγών, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στον λαιμό και τα χέρια μετά από έκθεση στο ηλιακό φως.
  • Ο οξύς δερματικός λύκος εμφανίζεται ως εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στα μάγουλα και τη μύτη. Μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, αλλά είναι εξάνθημα ελονοσίας. Σημειώνεται ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια.

Πρόσθετα δερματικά συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν με τον λύκο, είναι ένα γενικευμένο εξάνθημα, ερυθρότητα, κνησμός, κάψιμο και ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

2. Αίμα

Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη κυκλοφορία του αίματος και τα αιμοφόρα αγγεία. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με λύκο έχουν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων.

Άλλα προβλήματα με το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τον λύκο περιλαμβάνουν:

3. Αρθρώσεις

Ο Λύκος προκαλεί πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Τονίζεται ότι τα συμπτώματα του λύκου μπορεί να μιμούνται άλλες διαταραχές των αρθρώσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή από τους γιατρούς κατά τη διάγνωση.

4. Καρδιά

Ο λύκος μπορεί να επιτεθεί στο καρδιαγγειακό σύστημα και συγκεκριμένα στους συνδετικούς ιστούς. Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή, όπως:

  • Μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου, του μυϊκού στρώματος της καρδιάς)
  • Ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή του ενδοκαρδίου, του εσώτερου στρώματος της καρδιάς που καλύπτει τους θαλάμους)
  • Περικαρδίτιδα (φλεγμονή του περικαρδίου, του σάκου με διπλά τοιχώματα που περιβάλλει την καρδιά και τις ρίζες των μεγάλων αγγείων)

5. Νεφρά

Οι ιστοί των νεφρών αναπτύσσουν φλεγμονή εξαιτίας του λύκου, γεγονός που τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως νεφρίτιδα λύκου, επηρεάζει περίπου τα μισά άτομα με λύκο.

Τα φάρμακα που θεραπεύουν τον λύκο και τους θρόμβους του αίματος που προκαλούνται από την πάθηση, αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης των νεφρών. Η βλάβη των νεφρών που προκαλείται από τον λύκο οδηγεί συνήθως σε προβλήματα στη ρύθμιση των υγρών και των ηλεκτρολυτών ή στην αρτηριακή πίεση. (Λύκος: Ο καθοριστικός ρόλος των αιμοπεταλίων)

6. Πνεύμονες

Οι πνεύμονες περιβάλλονται από μια μεμβράνη που ονομάζεται υπεζωκότας, η οποία μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή στα άτομα με λύκο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται πλευρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο όταν ο ασθενής αναπνέει βαθιά. Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει ουλές στους πνεύμονες και να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονίας (λοίμωξη του ενός ή και των δύο πνευμόνων) ή πνευμονικής υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση στα αγγεία που οδηγούν από την καρδιά στους πνεύμονες). (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

7. Νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα βασίζεται στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και στη συνεχή ροή του αίματος. Τα άτομα με λύκο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αγγειακών προβλημάτων και θρόμβων αίματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες νευρολογικές επιπλοκές.