Αυτοάνοσα νοσήματα

Λύκος: Τι καινούργιο γνωρίζουμε

Τι είναι ο λύκος;

Ο λύκος είναι μια νόσος που προκαλεί φλεγμονές και πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα, το οποίο είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε νοσογόνους παράγοντες, επιτίθεται και σε υγιείς ιστούς. 

Προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συχνότερα το δέρμα, τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως τους νεφρούς και την καρδιά. Καθώς προσβάλλει διάφορες περιοχές, τα συμπτώματά του είναι ποικίλα, με πολύ συχνό και πρώιμο σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθήματος σχήματος πεταλούδας στο πρόσωπο. 

Δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν μπορεί δηλαδή κανείς να “κολλήσει” λύκο και δεν είναι σαφές τι προκαλεί την επιθετική αυτή αντίδραση του ανοσοποιητικού προς υγιείς ιστούς, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι το οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων παίζει κάποιο ρόλο, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και/ή τα χειροτερεύουν. 

Η ιατρική επιστήμη έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του λύκου και στην παροχή ενός καλύτερου επιπέδου ζωής στους ασθενείς. Παρακάτω θα δούμε κάποια πράγματα που μάθαμε το τελευταίο έτος σχετικά με το λύκο, παρόλες τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία της COVID-19 στην επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο.

Ποια είναι λοιπόν τα νέα δεδομένα σχετικά με τον ερυθηματώδη λύκο;

  • Είναι ασφαλές για γυναίκες με λύκο να θηλάσουν. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2021 στο περιοδικό Lupus καταλήγουν πως οι περιπτώσεις στις οποίες γυναίκες με ρευματολογικές παθήσεις παίρνουν φάρμακα μη συμβατά με το θηλασμό είναι πολύ λίγες και είναι ασφαλές παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή να θηλάσουν και το νεογέννητο παιδί τους. Επικοινωνήστε σε κάθε περίπτωση με το γιατρό σας και αυτός θα σας βοηθήσει να πάρετε την τελική σας απόφαση σχετικά με το θηλασμό.
  • Απώλεια ακοής είναι πιο συχνή σε άτομα με λύκο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, καταλήγει στο συμπέρασμα πως άνθρωποι που πάσχουν από λύκο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σε ένα βαθμό απώλεια ακοής, συχνότερα σε ήχους χαμηλής συχνότητας. Δεν είναι σαφές πώς σχετίζεται η απώλεια ακοής με το λύκο, ωστόσο συνίσταται άτομα με την ασθένεια να πραγματοποιούν συχνούς ελέγχους στην ακοή τους, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους.
  • Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα συχνότερα σε ασθενείς με λύκο, όπως εξανθήματα (συχνό και χαρακτηριστικό το κοκκινωπό-μωβ εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στα μάγουλα και τη μύτη). Αυτό αποτελεί και ένα επιπλέον κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Γενικά ο λύκος αποδεικνύεται να είναι λιγότερο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση απ’ ότι πιστεύαμε και είναι πολύ συχνότερος στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες (9 στα 10 άτομα που νοσούν από λύκο είναι γυναίκες).

Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνεχίζουν να απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και κάθε χρόνο μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τα νοσήματα αυτά μέσα από συνεχείς έρευνες που πραγματοποιούνται. Ήδη η ποιότητα ζωής των ατόμων με λύκο έχει βελτιωθεί κατά πολύ και ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα άλματα στη γνώση και αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

 


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

8 New Things We’ve Learned About Lupus in the Past Year https://www.everydayhealth.com/lupus/new-things-weve-learned-about-lupus-in-the-past-year/

What is lupus? https://www.lupus.org/resources/what-is-lupus

Lupus https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789

Breastfeeding in women with rheumatic diseases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33832977/

Breastfeeding in women affected by systemic lupus erythematosus: Rate, duration and associated factors https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0961203321995263

Hearing loss in patients with systemic lupus erythematosus: A systematic review and meta-analysis https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0961203321997919