Βότανα

«Μαγικά» μανιτάρια & αλκοόλ: Τι πρέπει να γνωρίζεται για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους;

Τα «μαγικά» (παραισθησιογόνα) μανιτάρια, ή αλλιώς γνωστά ως shrooms στην αγγλική γλώσσα, όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να παρουσιάσουν απρόβλεπτες παρενέργειες.

Τόσο το αλκοόλ όσο και τα «μαγικά» μανιτάρια επηρεάζουν τον εγκέφαλο με παρόμοιους τρόπους, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να εντείνει τις επιδράσεις τους στον οργανισμό και να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Τι είναι τα «μαγικά» μανιτάρια;

Τα «μαγικά» (ψυχεδελικά) μανιτάρια είναι μια ομάδα μανιταριών που περιέχουν παραισθησιογόνες ουσίες, όπως η ψιλοκυβίνη. Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές εναλλαγές, αυταπάτες, αίσθηση ευφορίας, τροποποίηση της αντίληψης, κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η κατανάλωση σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να προκαλέσουν επίσης υπερβολική αίσθηση άγχους και φόβου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ψυχωτικά επεισόδια.

Οι ψυχοτροπικές αυτές ιδιότητες οφείλονται στη ψιλοκυβίνη, που περιέχουν τα περισσότερα «μαγικά» μανιτάρια, η οποία έχει την ικανότητα να ανταγωνίζεται τη σεροτονίνη και να συνδέεται με τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι υποδοχείς σεροτονίνης είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της διάθεσης, των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς, της μνήμης, κλπ. Επομένως, η ρύθμιση της δράση τους από τη ψιλοκυβίνη μπορεί να επιφέρει διάφορες αλλαγές.

Πώς αλληλεπιδρούν τα «μαγικά» μανιτάρια με το αλκοόλ;

Ο συνδυασμός των «μαγικών» μανιταριών με άλλες ναρκωτικές ουσίες ή  φάρμακα θεωρείται επικίνδυνος παρόλο που δεν έχει μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Όσον αφορά συγκεκριμένα το αλκοόλ και τα «μαγικά» μανιτάρια, τα περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες από την ανάμειξή τους βασίζονται σε αναφορές χρηστών.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το αλκοόλ και τα «μαγικά» μανιτάρια επηρεάζουν τον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός των δύο και η αλληλεπίδρασή τους να προκαλεί απρόβλεπτες παρενέργειες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση και συμπεριφορά των ανθρώπων, προβλήματα μνήμης, απώλεια ελέγχου της κίνησης, κλπ. Η κατανάλωση του σε συνδυασμό με τη χρήση «μαγικών» μανιταριών  φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις, όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία, οι κρίσεις πανικού ή ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο ενός «άσχημου ταξιδιού» (bad trip), το οποίο χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις και έντονα, τρομακτικά συναισθήματα.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα μιας συνεχιζόμενης μελέτης σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ αλκοόλ και «μαγικών» μανιταριών, είναι πως η ψιλοκυβίνη (κύρια δραστική ουσία των συγκεκριμένων μανιταριών) μπορεί να δρα ευεργετικά στην περίπτωση εθισμού με το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, φάνηκε πως η ψιλοκυβίνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ημερών υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα που είναι εθισμένα σε αυτό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα «μαγικά» μανιτάρια παρουσιάζουν χαμηλή τοξικότητα και ο κίνδυνος εθισμού σε αυτά είναι χαμηλότερος. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες και σοβαρές παρενέργειες, όπως ένα έντονο «ταξίδι» (trip) με δυσάρεστα επεισόδια, η ψύχωση, ακόμη και ο θάνατος.

Επιπλέον, ένας ακόμη κίνδυνος είναι η κατά λάθος επιλογή δηλητηριωδών μανιταριών αντί για τα παραισθησιογόνα, κατά τη διαδικασία συλλογής τους.

Όσον αφορά την ανάμειξη παραισθησιογόνων μανιταριών με το αλκοόλ, απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έμετος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αργή και ακανόνιστη αναπνοή (<8 αναπνοές το λεπτό)
  • Αργός καρδιακός ρυθμός
  • Σύγχυση και αδυναμία παραμονής σε εγρήγορση
  • Χαμηλή θερμοκρασία του σώματος
  • Απώλεια του αντανακλαστικού φίμωσης, που αποτρέπει τον κίνδυνο πνιγμού

Τέλος, όταν ένα άτομο βιώνει ένα «κακό ταξίδι» (bad trip) λόγω της ταυτόχρονης χρήσης αλκοόλ και παραισθησιογόνων μανιταριών, μπορεί να θέσει τον εαυτό του και τους άλλους σε κίνδυνο, καταφεύγοντας σε βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved