Διατροφή

Μαγνήσιο: Ένας σύμμαχος για τον οργανισμό μας σε περίοδο ιώσεων

Κάθε φθινόπωρο μαζί με την έναρξη των σχολείων και των υποχρεώσεων αρχίζουν δειλά- δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους και οι ιώσεις. Είναι εκείνη η περίοδος που τόσο οι γονείς, οι φοιτητές αλλά και οι σκληρά εργαζόμενοι τρέχουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με πολυβιταμίνες και άλλα θαυματουργά σκευάσματα, που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την περίοδο αυτή.

Υπάρχει και ένα ιχνοστοιχείο όμως, το οποίο δεν συγκεντρώνει τόσο τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς παράλληλα να έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ‘διάσημους’ ανταγωνιστές του.

Αυτός ο αντι-σταρ σύμμαχος μας είναι το μαγνήσιο.

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου για τον οργανισμό μας;

Το μαγνήσιο υπάρχει σε αφθονία στη φύση. Ανήκει μάλιστα στα 10 πιο διαδεδομένα στοιχεία του σύμπαντος μας. Το συγκεκριμένο μέταλλο, όπως καταδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό φυσικό όπλο για τη καταπολέμηση μιας πληθώρας προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο βοηθάει στη καλή λειτουργία της στοματικής κοιλότητας, ενισχύει σημαντικά τα οστά, ρυθμίζει τα επίπεδα του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D στον οργανισμό, ενώ βελτιώνει και τη παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που συσχετίζουν την έλλειψη μαγνησίου με την εμφάνιση ημικρανιών. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες συνήθως δεν προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου.

Ένας άλλος ‘τομέας δράσης’ του μαγνησίου είναι η μείωση των μυϊκών σπασμών. Εάν λοιπόν ταλαιπωρείστε συχνά με κράμπες και μυϊκούς σπασμούς, η λήψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στην μείωση εμφάνισής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να αναφερόμαστε σε νέους και υγιείς οργανισμούς.

Τέλος, το μαγνήσιο μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο και για ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους περισσότερους από εμάς. Και αναφερόμαστε φυσικά στα προβλήματα ύπνου. Με τη βοήθεια του μαγνησίου, παράγονται στις σωστές ποσότητες μελατονίνη και σεροτονίνη, προαπαιτούμενες ορμόνες για την επίτευξη ενός καλού ύπνου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη μαγνησίου;

Σε γενικές γραμμές, η έλλειψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου, μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια πληθώρα προβλημάτων όπως:

Πλέον, όλο και πιο συχνά παρατηρείται μια μείωση της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου. Συνήθως για αυτό ευθύνονται η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων,-να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα του μαγνησίου επηρεάζεται από το βαθμό επεξεργασίας της τροφής- το στρες, η ηλικία, ο αλκοολισμός και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Πώς μπορεί να προσλάβει κανείς τις απαιτούμενες ποσότητες μαγνησίου;

Νο.1 πηγή αποτελούν όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μιας και το μαγνήσιο είναι συστατικό της χλωροφύλλης.

Μεγάλες επίσης ποσότητες ανιχνεύονται στους ξηρούς καρπούς, τα σιτηρά και τα δημητριακά αλλά και στο νερό. Αν και μικρότερη, ποσότητα μαγνησίου θα βρει κανείς στα φρούτα, στο κρέας και το ψάρι, στα γαλακτοκομικά αλλά και…στη σοκολάτα.

Για τους πιο δύσκολους, μαγνήσιο μπορούμε να προμηθευτούμε και σε φαρμακεία σε ποικίλες μορφές, αλλά η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται κατόπιν καθοδήγησης από τον γιατρό ή το φαρμακοποιό μας.

Εν κατακλείδι, το μαγνήσιο θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Στην επόμενη επίσκεψη στον γιατρό σας ρωτήστε για το μαγνήσιο και η απάντησή του μπορεί και να σας εκπλήξει.


+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The effect of magnesium supplementation on muscle fitness: a meta-analysis and systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29637897/

Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471760/

An evidence-based review of oral magnesium supplementation in the preventive treatment of migraine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533715/

Μαγνήσιο – ο πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού https://winmedica.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1/

Effect of Magnesium Oxide Supplementation on Nocturnal Leg Cramps: A Randomized Clinical Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28241153/