Γυναίκα, Διατροφή

Μαγνήσιο: Πώς μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση;

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ρύθμιση του καρδιακού παλμού και η διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Το σώμα αποθηκεύει μαγνήσιο στα οστά, αλλά καθώς ένας άνθρωπος γερνάει τα αποθέματα αυτά του μαγνησίου μειώνονται. Αυτή η μείωση των επιπέδων μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών στα οστά και ανάπτυξης διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος κατά την οποία μια γυναίκα βιώνει ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν διάφορα συμπτώματα. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες σε αυτή την περίοδο, καθώς και κατά την μετεμμηνόπαυση.

Πώς μπορεί να ωφελήσει το μαγνήσιο τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση;

  • Υγεία των οστών

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμμετέχοντας στη δημιουργία πρωτεϊνών, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη μετάδοση σημάτων από τις μυϊκές και νευρικές ίνες, κλπ.

Η μισή περίπου ποσότητα του μαγνησίου στο σώμα βρίσκεται στα οστά. Επομένως, όταν τα αποθέματα του μαγνησίου μειώνονται πολύ, παρουσιάζονται προβλήματα στο σχηματισμό των οστών, γεγονός το οποίο μειώνει τη ροή του αίματος προς αυτά και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων.

Κατά την εμμηνόπαυση, η απώλεια της οστικής μάζας στις γυναίκες αυξάνεται και η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου θεωρείται ένας ευεργετικός τρόπος πρόληψης της οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων με τα οστά.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν πως η λήψη υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών, άρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς η λήψη συμπληρωμάτων του θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση.

  • Ύπνος

Περίπου το 25% των γυναικών στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η αϋπνία και οι δυσκολίες στον ύπνο λόγω εξάψεων.

Αιτία των προβλημάτων ύπνου στην εμμηνόπαυση αποτελούν οι ορμονικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του υποθαλάμου, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλει στις εξάψεις, ενώ αντιθέτως η πτώση των επιπέδων προγεστερόνης μπορεί να μειώσει τους αναπνευστικούς ρυθμούς και να συμβάλει σε αναπνευστικά προβλήματα που διαταράσσουν τον ύπνο.

Τα επίπεδα του μαγνησίου μειώνονται παράλληλα με αυτά των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του ύπνου σε όλους τους ηλικιωμένους ενήλικες.

  • Ψυχική υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ του μαγνησίου και της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου και ψευδαργύρου ανέφεραν λιγότερο σοβαρή κατάθλιψη σε μια μελέτη, ενώ σε μια άλλη η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου φάνηκε να μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους συμμετέχοντες.

  • Καρδιαγγειακή υγεία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου για τις γυναίκες αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, κοντά στη χρονική στιγμή εμφάνισης της εμμηνόπαυσης, και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με ορισμένα καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, όπως η αθηροσκλήρωση, ο μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός, η καρδιακή ανακοπή, η καρδιομυοπάθεια, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, το εγκεφαλικό, η θρόμβωση, κλπ.

Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου κατά την εμμηνόπαυση θεωρείται πως θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων του καρδιακού συστήματος.

Τι κινδύνους παρουσιάζουν τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου;

Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα, οδηγώντας σε θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Τα άτομα που έχουν κάποια νεφρική νόσο είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν τοξικότητα, λόγω της αδυναμίας αποβολής του περίσσιου μαγνησίου από το σώμα τους.

Ποιες τροφές περιέχουν μαγνήσιο;

Τα μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς. Μερικά από τα πιο πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα είναι τα εξής:

Ποια σκευάσματα συμπληρωμάτων μαγνησίου υπάρχουν;

Το σώμα απορροφά περίπου το 30-40% του μαγνησίου που προσλαμβάνει κάποιος από τη διατροφή του. Άτομα που χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο μπορούν να λάβουν συμπληρώματα μαγνησίου.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα συμπληρωμάτων μαγνησίου όπως:

  • Χλωριούχο μαγνήσιο
  • Κιτρικό μαγνήσιο
  • Μηλικό μαγνήσιο
  • Θειικό μαγνήσιο
  • Οξείδιο του μαγνησίου
  • Γλυκινικό μαγνήσιο

Οι περισσότερες ενήλικες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια έως και 350 mg μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής την ημέρα. Ωστόσο, συνιστάται η επικοινωνία με το γιατρό πριν την έναρξη λήψης ενός συμπληρώματος μαγνησίου για να υπάρξει σωστή καθοδήγηση σχετικά με τη δοσολογία.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Magnesium for Menopause Symptoms: Everything to Know https://www.verywellhealth.com/magnesium-for-menopause-5225584

An update on magnesium and bone health https://link.springer.com/article/10.1007/s10534-021-00305-0

Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women’s Health Initiative Observational Study https://academic.oup.com/ajcn/article/99/4/926/4637873?login=false

Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions https://www.hindawi.com/journals/ije/2018/9041694/

Postmenopausal Osteoporosis: The Role of Lifestyle in Maintaining Bone Mass and Reducing Fracture Risk https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1559827616682938

Magnesium in Women’s Health and Gynecology https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=66098

Magnesium Intake and Depression in Adults https://www.jabfm.org/content/28/2/249

Magnesium for the prevention and treatment of cardiovascular disease https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000775