Διάγνωση

Μαγνητική τομογραφία ώμου

© Dmitry Kalinovsky | Dreamstime Stock Photos
© Dmitry Kalinovsky | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία ώμου;

Μία μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για να συλλέξει εικόνες από τις εσωτερικές δομές του σώματος και είναι μη επεμβατική. Η εν λόγω εξέταση επιτρέπει στον γιατρό να παρατηρήσει τόσο τα οστά όσο και μαλακούς ιστούς, όπως οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, ακόμη και νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία.

Ενώ μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η μαγνητική τομογραφία ώμου συγκεκριμένα βοηθά τον γιατρό να εστιάσει στα οστά, τα αγγεία και τους ιστούς του ώμου. Συνεισφέρει στην διάγνωση προβλημάτων που έχουν αποκαλυφθεί με άλλες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η ακτινογραφία ακτίνων-Χ, καθώς και στην διάγνωση ανεξήγητου πόνου στην περιοχή.

Η αρχή λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου είναι η δημιουργία ενός μαγνητικού πεδίου που παροδικά ευθυγραμμίζει τα μόρια νερού στο σώμα. Τα ραδιοκύματα χρησιμοποιούν αυτά τα ευθυγραμμισμένα μόρια για να παράξουν τα λεγόμενα «σήματα μετάπτωσης», τα οποία καταγράφονται ως εικόνες από το μηχάνημα.

Σε αντίθεση με την ακτινογραφία ακτίνων-Χ και την αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και θεωρείται μία ασφαλέστερη εναλλακτική, κυρίως για παιδιά και εγκύους.

Γιατί πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία ώμου;

Ο ώμος είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη άρθρωση που χρησιμοποιείται πολλάκις καθημερινώς. Συνίσταται από τρία κύρια οστά και είναι η άρθρωση με την μεγαλύτερη κίνηση στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, πολυάριθμα προβλήματα μπορούν να την επηρεάσουν.

Πόνος ή τραυματισμός είναι οι κύριες αιτίες για τις οποίες ο γιατρός θα ζητήσει μαγνητική τομογραφία. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης ή απλά η συνέπεια της μακροχρόνιας φθοράς της άρθρωσης. Συγκεκριμένα προβλήματα που απαιτούν μαγνητική τομογραφία ώμου είναι:

 • Εξάρθρωση του ώμου
 • Εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα
 • Ρήξη περιστροφικής μανσέτας
 • Κατάγματα οστών
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Ανεξήγητος πόνος ή οίδημα
 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Μολύνσεις ή όγκοι

Συχνά η μαγνητική τομογραφία βοηθά τον γιατρό να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις μιας εγχείρησης, φαρμακευτικής αγωγής ή φυσικοθεραπείας στον ώμο.

Οι κίνδυνοι της μαγνητικής τομογραφίας ώμου

Η μαγνητική τομογραφία συνοδεύεται από μικρό αριθμό κινδύνων, καθώς δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη παρενέργεια από τα ραδιοκύματα και τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται. Παρόλα αυτά, άτομα με συγκεκριμένες καταστάσεις/παθήσεις έρχονται αντιμέτωποι με ορισμένους κινδύνους.

 1. Μεταλλικά εμφυτεύματα

Αν έχετε εμφυτεύματα που περιέχουν μέταλλα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην μαγνητική τομογραφία, καθώς οι μαγνήτες μπορούν να επέμβουν στην λειτουργία των βηματοδοτών ή να μετακινήσουν τα εμφυτεύματα μέσα στο σώμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας αν φέρετε κάποιο από τα παρακάτω:

 • Τεχνητές αρθρώσεις
 • Τεχνητές καρδιακές βαλβίδες
 • Μεταλλικά κλιπ από εγχείρηση ανευρύσματος
 • Σφαίρα ή μεταλλικά φράγματα
 • Βηματοδότη
 • Κοχλιακό εμφύτευμα

Αν έχετε βηματοδότη, ο γιατρός πιθανώς να προτείνει μία έτερη εξέταση του ώμου, όπως η αξονική τομογραφία. Όμως αυτό εξαρτάται από τον τύπο του βηματοδότη, καθώς ορισμένοι μπορούν να επαναπρογραμματιστούν πριν την μαγνητική τομογραφία, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εξέτασης.

 1. Αλλεργία στο σκιαγραφικό υγρό

Το σκιαγραφικό υγρό παρέχει μία πιο καθαρή εικόνα των αιμοφόρων αγγείων. Ο πιο κοινός τύπος σκιαγραφικού υγρού είναι το γαδολίνιο. Σύμφωνα με την Ραδιολογική Εταιρεία Βορείου Αμερικής, οι αλλεργικές αντιδράσεις στο υγρό είναι συνήθως ήπιες και εύκολα ελέγξιμες με φάρμακα. Οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλεργία έχετε ή αν έχετε εμφανίσει αλλεργία σε σκιαγραφικό υγρό στο παρελθόν.

 1. Θηλασμός

Ο θηλασμός απαγορεύεται για 24 ως 48 ώρες μετά την λήψη του σκιαγραφικού υγρού, ώστε να αποβληθεί η ουσία από τον οργανισμό.

Πώς να προετοιμαστείτε για μία μαγνητική τομογραφία ώμου

Ενημερώστε τον γιατρό σας αν έχετε κάποιο μεταλλικό εμφύτευμα στο σώμα σας από προηγούμενες επεμβάσεις ή τραυματισμούς. Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα, πριν την εξέταση. Θα φορέσετε μία νοσοκομειακή ρόμπα, έτσι ώστε τυχόν μέταλλα στα ρούχα σας να μην προκαλέσουν την οποιαδήποτε παρεμπόδιση.

Αν είστε κλειστοφοβικοί, μάλλον θα νιώσετε δυσφορία μέσα στον μαγνητικό τομογράφο. Για αυτό ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αγχολυτικά φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να βρίσκεστε σε καταστολή κατά την διάρκεια της τομογραφίας.

Πώς πραγματοποιείται η μαγνητική τομογραφία ώμου;

Αν η εξέταση απαιτεί την χρήση σκιαγραφικού υγρού, η νοσοκόμα ή ο γιατρός θα το ενέσει στην κυκλοφορία σας. Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ώστε να κατανεμηθεί σε όλο το σώμα πριν την έναρξη της τομογραφίας.

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένας πολύ μεγάλος λευκός σωλήνας με μία συρόμενη επιφάνεια συνδεδεμένη σε αυτόν. Ξαπλώνετε ανάσκελα και εισέρχεστε μέσα στον κύλινδρο. Ένας ειδικός ελέγχει την κίνηση της επιφάνειας με τηλεχειριστήριο από ένα διπλανό δωμάτιο. Μην ανησυχείτε πως είστε απομονωμένοι, καθώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω μικροφώνου.

Ο τομογράφος κάνει πολύ έντονο θόρυβο κατά την λήψη των εικόνων. Για αυτό πολλά νοσοκομεία προσφέρουν ωτοασπίδες. Άλλα διαθέτουν τηλεόραση ή ακουστικά προκειμένου να περάσει πιο ευχάριστα ο χρόνος σας.

Καθώς λαμβάνονται οι εικόνες της τομογραφίας, θα σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν θα νιώσετε το παραμικρό κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Μία τυπική μαγνητική τομογραφία ώμου απαιτεί 45 λεπτά ως μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Μετά την μαγνητική τομογραφία ώμου

Μετά την μαγνητική τομογραφία ώμου είστε ελεύθεροι να αποχωρήσετε από το νοσοκομείο, εκτός αν ο γιατρός σας συστήσει το αντίθετο. Αν σας έχει χορηγηθεί κατασταλτικό φάρμακο, θα πρέπει να περιμένετε έως ότου η δράση του έχει εξαλειφθεί πλήρως προτού οδηγήσετε. Ειδάλλως θα χρειαστεί κάποιος να σας μεταφέρει στο σπίτι.

Αν οι εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας εμφανίζονταν σε φιλμ, λίγες ώρες αρκούν για την ανάπτυξη του φιλμ. Επίσης, ο γιατρός θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώστε να ελέγξει τις εικόνες και να αναλύσει τα ευρήματα. Πιο σύγχρονα μηχανήματα παρουσιάζουν τις εικόνες απευθείας σε υπολογιστή, οπότε ο γιατρός έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές.

Πιθανώς να λάβετε τα πρώτα αποτελέσματα της τομογραφίας μέσα σε λίγες ημέρες, όμως τα πλήρη, εμπεριστατωμένα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μία εβδομάδα ή παραπάνω.

Τέλος, όταν τα αποτελέσματά σας είναι έτοιμα, ο γιατρός θα σας καλέσει ώστε να σας τα αναλύσει. Φυσικά, ίσως να χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για μια ασφαλή διάγνωση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved