Βότανα

Μάκα (maca): Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;

Τι είναι η μάκα;

Η ρίζα μάκα (maca) προέρχεται από το φυτό Lepidium meyenii, το οποίο είναι ιθαγενές του Περού και καλλιεργείται εδώ και 2000 χρόνια για την υψηλή θρεπτική του αξία, αλλά και τα οφέλη υγείας που παρουσιάζει.

Το μάκα είναι ένα από τα ελάχιστα εδώδιμα φυτά που ευδοκιμούν σε περιοχές υψηλού υψόμετρου με ακραίες καιρικές συνθήκες. Η ρίζα του μάκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις με ευεργετικές ιδιότητες, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά πολύτιμη.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη ρίζα μάκα έχει αυξηθεί, κυρίως για την ευεργετική δράση του στην αύξηση της σεξουαλικής ορμής. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως μπορεί να διαθέτει αρκετά ακόμη οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της ρίζας μάκα;

  • Αυξάνει τη σεξουαλική ορμή

Η πιο γνωστή ευεργετική δράση της ρίζας μάκα αφορά την πιθανή αύξηση της σεξουαλικής ορμής, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί από μερικές μικρές μελέτες.

Μια από τις μελέτες αυτές, που πραγματοποιήθηκε το 2015, έδειξε πως η λήψη συμπληρώματος μάκα για 12 εβδομάδες από γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω αντικαταθληπτικών, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας και ορμής αυτών.

  • Ενισχύει την ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεση

Η μάκα θεωρείται πως μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της διάθεσης.

Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μόνο μελέτες σχετικά με το θέμα, υπάρχουν μερικά στοιχεία που υποδηλώνουν πως η μάκα μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2015 στην οποία συμμετείχαν 29 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διαπίστωσε πως η λήψη 3,3gr μάκα καθημερινά για 6 εβδομάδες μείωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα που αυτές αντιμετώπιζαν.

Μια ακόμη μελέτη του 2016 έδειξε πως η λήψη 3gr μάκα καθημερινά για 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ενέργειας και της διάθεσης των συμμετεχόντων.

  • Βοηθά στην αύξηση της γονιμότητας

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μάκα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση ορισμένων πτυχών της γονιμότητας των ανδρών, όπως η ποιότητα του σπέρματος.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως η μάκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης του σπέρματος ή αλλιώς του αριθμού των σπερματοζωαρίων, που περιέχονται σε 1ml σπέρματος.

  • Προστατεύει το δέρμα

Η μάκα, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη γρήγορη επούλωση των πληγών και προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV).

  • Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, που συμβαίνει κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα ανεπιθύμητα και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα, τα προβλήματα ύπνου, οι εναλλαγές στη διάθεση, κλπ.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η λήψη συμπληρωμάτων μάκας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όπως για παράδειγμα η ανακούφιση από τις εξάψεις και το διακοπτόμενο ύπνο.

  • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν πως η μάκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η μάκα βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης, γεγονός το οποίο την καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο μέσο φυσικής θεραπείας ασθενειών που επηρεάζουν τους δύο αυτούς παράγοντες, όπως η νόσος του Alzheimer.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/

Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/

4 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects) https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root

What are the benefits of maca root? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322511