Μολυσματικές ασθένειες

Μακροχρόνια COVID: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν 4 τύποι ανάλογα με τα συμπτώματα;

Το σύνδρομο μακροχρόνιας COVID-19 χωρίζεται σε τέσσερις κύριους υποτύπους, που ορίζονται από διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Weill Cornell Medicine. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Ποιοι είναι οι υποτύποι της μακροχρόνιας COVID-19;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Medicine, ήταν η μεγαλύτερη του είδους της, που εξέτασε τη μακροχρόνια COVID-19. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να εντοπίσουν μοτίβα συμπτωμάτων στα αρχεία υγείας σχεδόν 35.000 ασθενών στις ΗΠΑ, που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και αργότερα ανέπτυξαν μακροχρόνια συμπτώματα. (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)

Χρηματοδοτούμενη από την πρωτοβουλία Ερευνών για την COVID-19, το Enhance Recovery (RECOVER), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ετήσιας επιχορήγησης 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων, που επικεντρώνεται σε μελέτες κοόρτης ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, με επικεφαλής τον ερευνητή Δρ. Rainu Kaushal, ανώτερος αναπληρωτής κοσμήτορας της κλινικής έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού στο Weill Cornell Medicine.

Από τα τέσσερα κύρια μοτίβα που εντοπίστηκαν, το ένα παρουσίαζε προβλήματα καρδιάς και νεφρών και περιελάμβανε σχετικά υψηλό ποσοστό ασθενών που μολύνθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ένα άλλο μοτίβο περιελάμβανε αναπνευστικά προβλήματα, άγχος, διαταραχές ύπνου και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και πόνος στο στήθος. Σημειώνεται ότι σχεδόν τα 2/3 των ασθενών με αυτόν τον τύπο ήταν γυναίκες. (Απώλεια γεύσης και όσφρησης από COVID-19: Σημαίνει υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων)

Οι ιογενείς λοιμώξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνουν στους ασθενείς παρατεταμένα συμπτώματα, τα οποία συνήθως δεν είναι ειδικά. Για τον SARS-CoV-2, τα παρατεταμένα συμπτώματα φαίνεται να είναι πολύ κοινά.

Τα αρχεία υγείας που αναλύθηκαν στη μελέτη, προέρχονται από δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Κλινικής Έρευνας. Το ένα σύνολο δεδομένων, από το Δίκτυο Κλινικής Έρευνας INSIGHT, περιελάμβανε δεδομένα από ασθενείς με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ το άλλο προερχόταν από το δίκτυο OneFlorida+, το οποίο περιελάμβανε ασθενείς από τη Φλόριντα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα. Συνολικά, η ανάλυση μελέτησε αρχεία υγείας 34.605 διαφορετικών ασθενών, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Αρχικά, αναλύοντας το σύνολο δεδομένων των ασθενών στη Νέα Υόρκη, ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εντόπισε τέσσερα κύρια μοτίβα συμπτωμάτων. Στο πρώτο μοτίβο συμπτωμάτων, που αντιπροσώπευε περίπου το 34% των ασθενών, κυριαρχούσαν συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, τα νεφρά και την κυκλοφορία του αίματος. Οι ασθενείς αυτής της ομάδας, σε σύγκριση με εκείνους των άλλων ομάδων, ήταν μεγαλύτεροι κατά μέσο όρο (μέση ηλικία 65 ετών), πιο πιθανό να είναι άνδρες (49%), είχαν σχετικά υψηλό ποσοστό νοσηλείας (61%) και είχαν σχετικά περισσότερες προϋπάρχουσες ασθένειες. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ομάδα περιείχε υψηλότερο ποσοστό (37%) ασθενών που νόσησαν από SARS-CoV-2 κατά το πρώτο μεγάλο κύμα, που διήρκησε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. (Επίμονα αυτοαντισώματα συνδέονται με μακροχρόνια COVID)

Στο δεύτερο μοτίβο συμπτωμάτων, συγκρίσιμο σε συχνότητα (33% των ασθενών) με το πρώτο, κυριαρχούσαν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου, άγχος, πονοκέφαλος και πόνοι στο στήθος. Οι ασθενείς με αυτό το πρότυπο συμπτωμάτων ήταν ως επί το πλείστον γυναίκες (63%), με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη και πολύ χαμηλότερο ποσοστό (31%) νοσηλείας. Σχεδόν τα 2/3 των ασθενών αυτής της ομάδας βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων κυμάτων, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021. Οι προϋπάρχουσες παθήσεις αυτών των ασθενών αφορούσαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.

Στα άλλα δύο σχήματα συμπτωμάτων, κυριαρχούσαν αντίστοιχα, τα συμπτώματα του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας (23% των ασθενών) και ένας συνδυασμός πεπτικών και αναπνευστικών συμπτωμάτων (10%).

Μόνο στο πρώτο μοτίβο συμπτωμάτων η αναλογία φύλου ήταν περίπου 1 προς 1. Στα άλλα τρία μοτίβα, οι γυναίκες αποτελούσαν σημαντική πλειοψηφία (πάνω από 60%). (Αντιιικό φάρμακο Paxlovid: Μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study identifies four major subtypes of long COVID https://medicalxpress.com/news/2023-01-major-subtypes-covid.html

Data-driven identification of post-acute SARS-CoV-2 infection subphenotypes https://www.nature.com/articles/s41591-022-02116-3

Are certain patient characteristics linked with long-term health effects of COVID-19? https://medicalxpress.com/news/2022-12-patient-characteristics-linked-long-term-health.html