Διατροφή

Μανιτάρια: 5+1 λόγοι για να τα καταναλώνεις πιο συχνά

Τα μανιτάρια είναι ένα είδος μυκήτων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, που αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών, μερικά από τα οποία είναι βρώσιμα και άλλα που είναι δηλητηριώδη και η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, έμετο ή ακόμη και θάνατο.

Μερικά από τα πιο γνωστά βρώσιμα είδη μανιταριών είναι το πλευρώτους (Pleurotus), το Portobello, η τρούφα, το ασπρομανίταρο (Agaricus), η μορχέλα (Morchella), η κανθαρέλλα (Chanterelle) και το βασιλομανίταρο (Porcini).

Τα βρώσιμα μανιτάρια, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να προσφέρουν πολλά σημαντικά οφέλη υγείας, με αποτέλεσμα να συνιστάται η προσθήκη τους στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Πώς ωφελεί την υγεία η κατανάλωση μανιταριών;

  1. Υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες, όπως η β-γλυκάνη, οι οποίοι δρουν ως πρεβιοτικά που βοηθούν στην ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και διασφάλιση ενός υγιούς μικροβιώματος. Επομένως, η κατανάλωση μανιταριών βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C, που περιέχουν τα μανιτάρια, τα καθιστούν ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συγκεκριμένα, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι β-γλυκάνες των μανιταριών μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και πρόληψη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.

  1. Υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένα είδη μανιταριών, τα οποία είναι γνωστά ως «φαρμακευτικά μανιτάρια», σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι ευεργετικά στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως η κατανάλωση περισσότερων από 2 μερίδων μανιταριών την εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής (MCI), σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η ευεργετική αυτή δράση αποδόθηκε στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της εργοθειονεΐνης των μανιταριών, οι οποίες πιθανότατα βοηθούν στην προστασία των νευρώνων από τις βλάβες.

  1. Πρόληψη καρκίνου

Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση μανιταριών (5 μερίδες την εβδομάδα) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού. Αυτό φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν τα μανιτάρια, όπως η εργοθειονεΐνη και η γλουταθειόνη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες.

  1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα μανιτάρια περιέχουν β-γλυκάνη, ενός είδος διαλυτής φυτικής ίνας, η οποία έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί ορισμένους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθά, με αυτό τον τρόπο, τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να αναστέλλει την ανάπτυξη ή εξέλιξη όγκων.

Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και σελήνιο, τα οποία βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψη της βλάβης σε κύτταρα και ιστούς.

  1. Πλούσια πηγή βιταμινών Β και D

Τα μανιτάρια είναι μια από τις ελάχιστες φυτικές πηγές βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Κατά την περίοδο καλλιέργειάς τους, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), είτε από το ηλιακό φως είτε από μια λάμπα UV, συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης της βιταμίνης D, που αυτά περιέχουν.

Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη/Β2, φυλλικό οξύ/Β9, θειαμίνη/Β1, παντοθενικό οξύ/Β5 και νιασίνη/Β3), οι οποίες βοηθούν στο σωστό μεταβολισμό και φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

7 Potential Health Benefits of Mushrooms https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-mushrooms/

Top 5 health benefits of mushrooms https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mushrooms

What is the nutritional value of mushrooms? https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858

Mushroom Nutrition https://www.mushroomcouncil.com/nutrition-benefits/

A review of the therapeutic and biological effects of edible and wild mushrooms https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8810068/

Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life https://www.hindawi.com/journals/ijmicro/2015/376387/