Πρόληψη και θεραπεία

Μάσκα: Επιλογή πλέον για πολλούς πλήρως εμβολιασμένους

Τον περασμένο Μάιο, το CDC ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μην χρησιμοποιούν πλέον μάσκες, με τους περισσότερους τότε, να δηλώνουν έτοιμοι να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουν. Και όμως, φαίνεται ότι πολλοί δεν νιώθουν ακόμη έτοιμοι να τις αφήσουν στο παρελθόν.

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν μάσκες ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τους;

Οι μάσκες αρχικά δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Η χρήση τους, αν και αποδεδειγμένα αποτελεσματική ήταν δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, γιατί η κουλτούρα μας δεν περιλαμβάνει την χρήση της. Μάλιστα, η μάσκα προκαλούσε έντονη δυσφορία, κυρίως σε περιόδους καλοκαιριού, σε πολλούς εργαζόμενους, ενώ εμπόδιζε την ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά και παρά τον εμβολιασμό πολλών ανθρώπων, οι πλείστοι επιλέγουν να συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Felix Torres, MD, επικεφαλής ιατροδικαστικής στο Texas Health and Human Services, ο βασικότερος λόγος αυτής της πραγματικότητας είναι ο φόβος της ασθένειας και κάπου αυτός ο φόβος είναι λογικός γιατί αυτό που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πρωτόγνωρο. Το άγχος είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας, ενώ η ανοσία της αγέλης είναι ακόμη πολύ μακριά.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης και να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου ουσιαστικά, πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού της κάθε χώρας. Κάτι που σήμερα φαίνεται ακόμη πολύ μακρινό.

Με μάσκα ή χωρίς μάσκα;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς την χρήση μάσκας, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν αποστάσεις από άλλους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, και παρόλο που αρχικά οι περισσότεροι φαίνονταν πολύ ευτυχισμένοι που δεν θα φορούσαν πλέον μάσκα, τώρα φαίνονται ιδιαίτερα διστακτικοί στο να την αποχωριστούν.

Όπως ανέφερε η Xeila Rosa, μητέρα ενός αγοριού ενός έτους, «το να φοράω μάσκα είναι πλέον ο κανόνας και είναι ενας εύκολος τρόπος προστασίας, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί μη εμβολιασμένοι άνθρωποι γύρω μας. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ μάσκα γιατί θέλω να προστατεύσω την οικογένεια μου. Αλλά σίγουρα, αργότερα, όταν νιώσω καλύτερα, θα αρχίσω σιγά σιγά να μην την χρησιμοποιώ».

Για άλλους είναι απλά θέμα συνήθειας, αφού για περισσότερο από ένα χρόνο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους. Η Ayiesha Cade, πρόσφατη απόφοιτος πανεπιστημίου ανέφερε: «Απλώς αισθάνομαι περίεργα όταν δεν φοράω μάσκα. Είναι σε μερικές περιπτώσεις βολική. Δεν αισθάνομαι ακόμη την ανάγκη να την εγκαταλείψω».

Στην αντίπερα όχθη ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που είναι πολύ χαρούμενοι που επιτέλους θα ξεφορτωθούν αυτό το ύφασμα που ήταν αναγκασμένοι να έχουν μπροστά από το στόμα τους. «Φοράω την μάσκα μου μόνο σε καταστήματα και στη δουλειά μου. Πολλές φορές την ξεχνάω. Ποτέ δεν νιώθω άγχος όταν δεν φοράω τη μάσκα μου», ανέφερε ο Anjonai Bruno, εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Α & Μ της Φλόριντα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved