Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Μαστογραφία: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον προγραμματισμό της

Μαστογραφία
Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι σημαντική για τη φροντίδα του εαυτού σας και του στήθους σας. Η μαστογραφία αποτελεί ακτινογραφία χαμηλής δόσης, που επιτρέπει στους ειδικούς να αναζητούν αλλαγές στον ιστό του μαστού που δεν είναι φυσιολογικές. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού – οι περισσότερες γυναίκες – να αρχίζουν να κάνουν ετήσιες μαστογραφίες στην ηλικία των 45 ετών, ενώ επισημαίνεται πως μπορούν να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 55 ετών.

Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο – λόγω του οικογενειακού ιστορικού, της κατάστασης του μαστού ή άλλου λόγου – πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται νωρίτερα ή / και πιο συχνά. Επίσης, όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους για τυχόν αλλαγές στο στήθος τους.

Πού να πάτε

Βρείτε ένα κέντρο που ειδικεύεται στην απεικόνιση του μαστού και είναι πιστοποιημένο από την αρμόδια υπηρεσία. Όταν βρείτε το διαγνωστικό κέντρο που σας αρέσει και σας βολεύει, προσπαθήστε να μην αλλάξετε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η κατοχή όλων των μαστογραφιών σας στο αρχείο του διαγνωστικού κέντρου διευκολύνει τους γιατρούς να συγκρίνουν τις εικόνες από το ένα έτος στο άλλο.

Πότε πρέπει να την προγραμματίσετε

Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε τη μαστογραφία σας για την εβδομάδα μετά την εμμηνορροϊκή σας περίοδο. Τα στήθη σας δεν θα είναι τρυφερά ή πρησμένα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη δυσφορία και πόνος κατά τη διάρκεια λήψης της ακτινογραφίας και σαφέστερη εικόνα.

Τι να φοράτε

Φορέστε μια μπλούζα ή πουκάμισο, επειδή θα πρέπει να αφαιρέσετε το πάνω μέρος και το στηθόδεσμο.

Τι να αποφύγετε

Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικό, αντιιδρωτικό, σκόνη, λοσιόν ή αλοιφή πάνω ή γύρω από το στήθος σας εκείνη την ημέρα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες στην ακτινογραφία.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Εάν πηγαίνετε σε ένα διαγνωστικό κέντρο για πρώτη φορά, φέρτε μια λίστα με τις θέσεις και τις ημερομηνίες των μαστογραφιών, βιοψιών ή άλλων θεραπειών μαστού που είχατε πριν. Ενημερώστε για τυχόν αλλαγές στο στήθος που έχετε παρατηρήσει. Πάντοτε να επισημαίνετε εάν θηλάζετε ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.

Τι να περιμένετε

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Το στήθος συμπιέζεται για μερικά δευτερόλεπτα ενώ λαμβάνεται μια εικόνα ακτίνων Χ. Ο μαστός επανατοποθετείται (και συμπιέζεται ξανά) για να πάρει μια άλλη όψη. Αυτό γίνεται στη συνέχεια και στο άλλο στήθος. Η πίεση του ιστού του μαστού, αν και δυσάρεστη για μερικές γυναίκες, παρέχει μια σαφέστερη εικόνα του μαστού και μειώνει την ποσότητα της ακτινοβολίας που απαιτείται για την λήψη μιας εικόνας ακτίνων Χ.

Λήψη των αποτελεσμάτων

X-ray mammogram
Μαστογραφία

Θα πρέπει να λάβετε τα αποτελέσματά σας εντός 30 ημερών. Εάν δεν το κάνετε, καλέστε και ρωτήστε για αυτά. Εάν οι γιατροί βρουν κάτι ύποπτο, πιθανότατα θα επικοινωνήσουν μέσα σε μια εβδομάδα για περαιτέρω εξετάσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Ένα ύποπτο εύρημα μπορεί να είναι απλά πυκνός ιστός ή κύστη. Άλλες φορές, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και πρέπει να επαναληφθεί. Αν αυτή είναι η πρώτη σας μαστογραφία, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κοιτάξει μια περιοχή με περισσότερη λεπτομέρεια απλά επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη μαστογραφία για σύγκριση.

Πηγή:

https://www.cancer.org/latest-news/what-to-know-about-getting-a-mammogram.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι