Γυναίκα

Μαστός πυκνός ή λιπώδης; Τι είναι η ινοαδενική πυκνότητα;

«Ινοαδενική πυκνότητα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ποσοστό του ιστού του μαστού που είναι πυκνός ή λιπώδης. (Γυναικείο στήθος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σχήματα του γυναικείου μαστού;)

Οι γυναίκες με πυκνό στήθος, έχουν περισσότερο ινώδη και αδενικό ιστό και λιγότερο λιπώδη ιστό. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού μέσω της μαστογραφίας. Την ίδια ώρα, το πυκνό στήθος μπορεί να αυξήσει -σε ορισμένες περιπτώσεις- τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. (5 τρόποι να προετοιμάσετε το κορίτσι σας για την εφηβεία)

Από ποιους τύπους ιστού αποτελείται ο μαστός;

Το στήθος αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τύπους ιστού και συγκεκριμένα από:

 • Ινώδη ιστό: Είναι ο υποστηρικτικός και συνδετικός ιστός που εκτείνεται από το τοίχωμα του θώρακα μέχρι το δέρμα, ο οποίος συγκρατεί τον ιστό του μαστού.
 • Αδενικό ιστό: Ο αδενικός ιστός περιλαμβάνει τους πόρους και τους λοβούς του μαστού.
 • Λιπώδη ιστό: Ο λιπώδης ιστός, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτός που δίνει στο στήθος το σχήμα του και γεμίζει τις περιοχές μεταξύ του αδενικού και του ινώδους ιστού.

Τι είναι η ινοαδενική πυκνότητα;

Η ινοαδενική πυκνότητα αναφέρεται στους μαστούς που έχουν περισσότερο ινώδη και αδενικό ιστό και λιγότερο λιπώδη ιστό. Μετά από μια μαστογραφία, ο ιστός του μαστού βαθμολογείται με βάση την πυκνότητά του ή την ινοαδενική αναλογία του. (Πώς να ελέγχετε σωστά το στήθος σας για σημάδια καρκίνου;)

Η κλίμακα που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η ινοαδενική πυκνότητα του στήθους είναι η εξής:

 • Σχεδόν εξ΄ολοκλήρου λιπαρό στήθος (10% των γυναικών)
 • Λίγες περιοχές πυκνού ιστού (40% των γυναικών)
 • Ομοιόμορφα πυκνό στήθος (40% των γυναικών)
 • Εξαιρετικά πυκνό στήθος (10% των γυναικών)

Εάν μια γυναίκα έχει πλήρως λιπαρό στήθος ή λίγες περιοχές πυκνού ιστού, τότε έχει χαμηλή ινοαδενική πυκνότητα. (Καρκίνος του μαστού και αυτοέλεγχος: Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές;)

Οι γυναίκες που έχουν ομοιόμορφα πυκνό ιστό ή εξαιρετικά πυκνό ιστό, έχουν υψηλή ινοαδενική πυκνότητα. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαστογραφία)

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν έχουν υψηλή ινοαδενική πυκνότητα;

Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν έχουν υψηλή ινοαδενική πυκνότητα και συγκεκριμένα:

 • Πιο δύσκολη ανίχνευση καρκίνου του μαστού μέσω μαστογραφίας: Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κάλυψη. Οι ινοαδενικές πυκνότητες και ο καρκίνος του μαστού εμφανίζονται ως λευκές περιοχές στις μαστογραφίες, καθιστώντας δύσκολο στους γιατρούς να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.
 • Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού: Υπάρχει ένας ελαφρά αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες με υψηλή ινοαδενική πυκνότητα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής ινοαδενικής πυκνότητας;

Η ποσότητα της ινοαδενικής πυκνότητας που έχει μια γυναίκα, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής ινοαδενικής πυκνότητας, όπως:

 • Εγκυμοσύνη
 • Θηλασμός
 • Μικρότερη ηλικία
 • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • Χαμηλό σωματικό βάρος

Πώς ελέγχεται η ινοαδενική πυκνότητα;

Οι γυναίκες με ινοαδενική πυκνότητα ελέγχονται διαφορετικά για καρκίνο του μαστού από άλλες γυναίκες. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε αυτόν τον τύπο ιστού του μαστού. (Μαστογραφία: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον προγραμματισμό της)

Ο γιατρός, για να ελέγξει μια γυναίκα για ινοαδενική πυκνότητα, θα χρησιμοποιήσει κάποιο από τα παρακάτω εργαλεία: