Νιώθετε άρρωστοι; Να πάτε ή όχι στη δουλεία;
Είστε άρρωστος; Με ρινική καταρροή, πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο και μυϊκούς πόνους; Συμπτώματα όχι μόνο ενοχλητικά που θα σας αποτρέψουν από το να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας, αλλά και επικίνδυνα, τόσο για εσάς, όσο και για τους συνάδελφους σας εάν αποφασίσετε να πάτε στη δουλειά σας και πιο κάτω θα δούμε το γιατί.
Εάν είστε άρρωστος, υπάρχει ο αυτονόητος κίνδυνος να κολλήσετε τους υπολοίπους. Επιπρόσθετα, εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που μειώνει την αποδοτικότητα σας και προκαλεί υπνηλία, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε καταστροφικά λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν την δουλειά σας ή να αποκοιμηθείτε οδηγώντας προς την δουλειά σας. Όλα αυτά είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι για να μείνετε στο σπίτι, να πάρετε μια άδεια ή να εργαστείτε από το σπίτι.
Το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας, καθώς και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει τους συμμαθητές του ή να μην μπορεί να αποδώσει λόγω των φαρμάκων που παίρνει. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σχολικά συστήματα υπάρχει ο «κανόνας πυρετού» όπου απαγορεύεται ένα παιδί να πάει σχολείο, εάν πρώτα για 24 τουλάχιστον ώρες, δεν έχει χαμηλό πυρετό. Αυτό εξασφαλίζει ότι αν ένα παιδί έχει γρίπη, πονόλαιμο ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις, δεν θα κολλήσει τα υπόλοιπα παιδιά. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του κανόνα λειτουργεί εξαιρετικά σε περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν ως σύμπτωμα τον πυρετό, όμως τι γίνεται με τις λοιμώξεις που μπορεί εύκολα να εξαπλωθούν, αλλά δεν προκαλούν κατ ‘ανάγκη πυρετό; Μεταδοτικές ασθένειες που δεν προκαλούν πυρετό είναι:
- Το κοινό κρυολόγημα
- Η γαστρεντερίτιδα
Αντί λοιπόν να εξετάσετε μόνο τον πυρετό του παιδιού σας ή τον δικό σας, ζυγίστε όλα τα συμπτώματα και σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και γυναίκες έγκυες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες στις επιπλοκές μιας ασθένειας, οπότε θα πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί με τους γύρω σας.
Πώς θα διαλέξετε το καταλληλότερο μη συνταγογραφούμενου φάρμακο;
Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που τους προκαλεί το κρυολόγημα, η γρίπη και η αλλεργία, όπως η ρινική συμφόρηση, το φτάρνισμα, η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος και ο βήχας. Οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις είναι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης, η αλλεργική ρινίτιδα και οι λοιμώξεις του ιγμορείου (ιγμορίτιδα). Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν επίσης πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, κόπωση, πυρετό, φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό και υγρά μάτια.
Για να επωφεληθείτε από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, τη γρίπη και την αλλεργία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε (1) την κατάσταση που προκαλεί τα συμπτώματα, (2) το κύριο σύμπτωμα που επιθυμείτε να ανακουφίσετε και (3) το δραστικό συστατικό στο προϊόν που θα αγοράσετε, διότι ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα περιέχουν ένα μόνο δραστικό συστατικό για την ανακούφιση ενός συμπτώματος, ενώ άλλα συνδυάζουν 2-3 δραστικά συστατικά ώστε να ανακουφίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων ταυτόχρονα. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.
Για ποιους άλλους λόγους μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι;
Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις υγείας που μπορούν εξίσου να σας αποτρέψουν από το να εργαστείτε αποτελεσματικά και να σας αναγκάσουν να μείνετε στο σπίτι, καθώς συνοδεύονται συνήθως από έντονο πόνο, όπως ο πόνος στην πλάτη, η ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση, οι εξουθενωτικές ημικρανίες ή ένα σπασμένο οστό. Μάλιστα, τα φάρμακα που θα πάρετε για την μείωση του πόνου, ενδέχεται να μειώσουν και την απόδοση σας καθώς μερικά προκαλούν υπνηλία.
Επιπρόσθετα, η φύση της δουλειάς σας θα σας υποδείξει εάν θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι ή όχι. Για παράδειγμα, εάν κάποιος εργάζεται σε ένα γραφείο μπορεί να εργαστεί αν δεν πονάει υπερβολικά, κρατώντας πατερίτσες, ενώ ο ναυαγοσώστης ή ο οικοδόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εργαστεί, γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση του.
Πότε δεν πρέπει να στείλετε το άρρωστο παιδί σας στο σχολείο;
Τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας είναι στην ουσία η σημαντικότερη ένδειξη που θα σας υποδείξει εάν θα πρέπει ή όχι να το στείλετε στο σχολείο. Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με μεταδοτικές ασθένειες είναι:
Μάλιστα, εάν το παιδί σας νιώθει έντονο πόνο και πάλι πρέπει να το αφήσετε στο σπίτι, καθώς δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί. Να θυμάστε, πως όπως σε εσάς ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα σας, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας.
Συμβουλές πρόληψης σε χώρους εργασίας και σχολείο:
- Τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι
- Χρήση απολυμαντικού χεριών
- Απολύμανση χώρου εργασίας με καθαριστικά
- Απολύμανση κοινοχρήστων αντικειμένων, όπως υπολογιστές
- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου
+ 15 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights ReservedAre You Too Sick to Work? https://www.medicinenet.com/are_you_too_sick_to_work/article.htm?ecd=mnl_spc_012320
Confusion: Symptoms & Signs https://www.medicinenet.com/confusion/symptoms.htm
Dizziness (Dizzy) https://www.medicinenet.com/dizziness_dizzy/article.htm
How to Stop Diarrhea https://www.medicinenet.com/diarrhea/article.htm
Nausea and Vomiting Causes, Symptoms, Diet, and Treatment Options https://www.medicinenet.com/nausea_and_vomiting/article.htm
Weakness: Symptoms & Signs https://www.medicinenet.com/weakness/symptoms.htm
Fatigue Symptoms, Causes, and Treatment https://www.medicinenet.com/fatigue/article.htm
Migraine Headache https://www.medicinenet.com/migraine/article.htm
Chemotherapy https://www.medicinenet.com/chemotherapy/article.htm
Pregnancy Week by Week (First, Second, and Third Trimester) https://www.medicinenet.com/pregnancy/article.htm
Pinkeye (Conjunctivitis) https://www.medicinenet.com/pink_eye/article.htm
Stomach Flu (Gastroenteritis) Symptoms, Signs Treatment Remedies, Diet https://www.medicinenet.com/gastroenteritis_stomach_flu/article.htm
Strep Throat (Treatment, Causes, Home Remedies) https://www.medicinenet.com/strep_throat_gas/article.htm
Cough (Chronic, Persistent Cough in Adults and Children) https://www.medicinenet.com/chronic_cough/article.htm
Sinus Infection (Sinusitis) https://www.medicinenet.com/sinusitis/article.htm