Υγεία Δέρματος

Μαύρισμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία του δέρματός σας

Τι είναι η μελανίνη και πως λειτουργεί;

Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια ενός ατόμου. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος έχουν περισσότερη μελανίνη από εκείνους με ελαφρύτερους τόνους δέρματος. Η γενετική ενός ατόμου καθορίζει το χρώμα του δέρματος και το επίπεδο της μελανίνης του.

Η μελανίνη προστατεύει φυσικά το δέρμα από τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου και ως εκ τούτου τα άτομα με περισσότερη μελανίνη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκαύματος από τον ήλιο και καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Οι εμπειρογνώμονες συνδέουν την έκθεση στον ήλιο με τα ηλιακά εγκαύματα, τα σπυράκια, την βλάβη του δέρματος και τον καρκίνο του δέρματος και τονίζουν πως υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι να ενισχυθεί το μαύρισμα, πέραν από την επιβλαβή έκθεση στις ακτίνες του ηλίου.

Από την άλλη, καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα ενός ανθρώπου, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες και καρκίνο.

Μπορούν να αυξηθούν τα επίπεδα μελανίνης στο σώμα;

Τα επίπεδα μελανίνης προκύπτουν από το γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου και ενώ δεν υπάρχουν ασφαλή προϊόντα στην αγορά που να ενισχύουν τα επίπεδα μελανίνης, οι ερευνητές έχουν βρει μια χημική ένωση, η οποία όπως ισχυρίζονται, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της μελανίνης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εφάρμοσαν αυτή την ένωση στο ανθρώπινο δέρμα, διαπιστώνοντας ότι δημιούργησε μια πιο μαυρισμένη όψη. Όπως εξηγούν, αυτή η ένωση διακόπτει την λειτουργία ορισμένων ενζύμων που εμποδίζουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Παρόλα αυτά, οι κλινικές δοκιμές, δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι η εν λόγω ένωση είναι ασφαλής και αποτελεσματική και ως εκ τούτου δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό για χρήση.

Το μαύρισμα στον ήλιο, ενισχύει την μελανίνη και προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;

Παρόλο, που όπως είπαμε προηγουμένως, η μελανίνη έχει κάποια προστατευτικά οφέλη για το δέρμα, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος για την ενίσχυση της. Σύμφωνα μάλιστα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ενώ το πρόωρο μαύρισμα πριν την καλοκαιρινή περίοδο σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.

Μπορεί η υγιεινή διατροφή να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δηλώνει ότι όλοι οι άνθρωποι, κάθε τύπου δέρματος, μπορούν να πάθουν καρκίνο του δέρματος, για αυτό όλοι πρέπει να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου, είτε είναι λευκοί, είτε πιο σκουρόχρωμοι. Από την άλλη, οι ειδικοί σημειώνουν ότι και η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ προστατευτικά. Πάμε, λοιπόν, να μάθουμε ποια είναι αυτά.

1. Τρόφιμα με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τις κυτταρικές βλάβες, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει ότι μπορούν να αποτρέψουν και ορισμένους τύπους καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να προστατεύσουν από την ηλιακή φθορά του δέρματος και από τον καρκίνο του δέρματος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως και η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, τα καρύδια, τα φασόλια, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλημα μόνο όταν λαμβάνονται μέσω τροφίμων και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Μάλιστα, το NIH αναφέρει ότι τα υψηλής δόσης αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, είναι επικίνδυνα για την υγεία και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένους τύπους καρκίνου ή να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με άλλα φάρμακα.

2. Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι θρεπτικά συστατικά που συναντιόνται σε όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, αυτές οι ένωσες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος.

Σε τι βοηθούν τα αντηλιακά προϊόντα;

Οι περισσότεροι, που επιθυμούν να μαυρίσουν, χρησιμοποιούν αντηλιακά προϊόντα μαυρίσματος. Τα αντηλιακά, ωστόσο, δεν αυξάνουν τη μελανίνη, ούτε προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντ ‘αυτού, τα αποτελέσματα τους είναι αυστηρά καλλυντικά. Πολλά προϊόντα μαυρίσματος περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται διυδροξυακετόνη (DHA), η οποία είναι το μόριο ενός φυτού, που παράγει χρωστικές ουσίες όταν τοποθετείται στο δέρμα. Αυτή η χρωστική ουσία ονομάζεται μελανοϊδίνη, αλλά δεν είναι η ίδια με τη μελανίνη που παράγει το ανθρώπινο δέρμα και δεν προστατεύει όσο η τελευταία. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, η χρήση προϊόντων DHA 5% ή παραπάνω, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία για τις πρώτες 24 ώρες μετά την εφαρμογή. Οι άνθρωποι, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιούν προσεγμένα αντηλιακά προϊόντα και αντηλιακό προστατευτικό ρουχισμό, για να αποτρέψουν τη ζημιά από το φως του ήλιου και όχι για να μαυρίσουν.

Πώς να προστατευθείτε από τον ήλιο;

Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος συστήνει τα παρακάτω βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:

  • Καθήστε στη σκιά, ειδικά από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Μην προσπαθήσετε να μαυρίσετε τις προαναφερθείσες ώρες για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.
  • Φορέστε ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου, τα οποία εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία, για την προστασία του δέρματος και των ματιών σας
  • Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα ευρύ φάσμα αντηλιακών SPF 15 (ή περισσότερο).
  • Για μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιήστε αντηλιακό φάσματος SPF 30 (ή περισσότερο).
  • Εφαρμόστε στο δέρμα σας αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο και επαναλάβετε την διαδικασία τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Χρησιμοποιήστε αρκετή ποσότητα αντηλιακού σε ολόκληρο το σώμα σας.
  • Ελέγξτε το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
  • Επισκεφτείτε έναν δερματολόγο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για εξετάσεις δέρματος.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved