Καρδιά και αγγεία

Με αυτούς τους 7 τρόπους θα διατηρήσετε την καρδιά σας νέα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν κατά πέντε χρόνια πιο γερασμένη καρδιά, από τη χρονολογική τους ηλικία. Πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς όσο πιο γερασμένη είναι η καρδιά ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να υποστεί καρδιακή προσβολή ή να εμφανίσει άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τι κάνει την καρδιά να γερνάει;

Παρόλο που τα γονίδια συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση της καρδιάς, εκείνο που παίζει σημαντικότερο ρόλο είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όσο περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιο γερασμένη είναι η καρδιά του. (Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Μπορούν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις;)

Οι εν λόγω παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Χρονολογική ηλικία: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται μετά την ηλικία των 55 ετών, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να σκληραίνουν και να γίνονται δύσκαμπτα.
  • Φύλο: Οι άνδρες εμφανίζουν καρδιακά προβλήματα περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες. Οι γυναίκες γενικότερα προστατεύονται από τα οιστρογόνα, μέχρι την εμμηνόπαυση.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρδιακά προβλήματα.
  • Αρτηριακή πίεση: Η καρδιά γερνά ευκολότερα όταν η αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη από 120/80 mm Hg. (Μειώστε τον κίνδυνο υπέρτασης καταναλώνοντας πρωτεΐνη από πολλαπλές πηγές)
  • Χοληστερίνη: Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης ενός ατόμου, τόσο πιο γερασμένη είναι και η καρδιά του.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το παθητικό κάπνισμα. (4 συμβουλές για πιο εύκολη διακοπή του καπνίσματος)
  • Βάρος: Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του καρδιακού μυός.
  • Διαβήτης: Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Πώς θα βοηθήσετε την καρδιά σας να παραμείνει νέα;

Πιο κάτω αναφέρονται επτά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την καρδιά σας να παραμείνει νέα και υγιής.

1. Διαχείριση χρόνιων ασθενειών

Πολλά από τα προβλήματα που έχουν οι ηλικιωμένοι με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία τους, προκαλούνται από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και όχι από την ίδια τη γήρανση. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είναι ασυνήθιστη στους ηλικιωμένους, αλλά η διαχείρισή της μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο ισχύει για τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερίνη.

2. Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Για να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, αρχίστε να ενσωματώνετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα μούρα, ο σολομός, το ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, λευκό κρέας και όσπρια.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς τα αγαπημένα σας τρόφιμα από το διατροφολόγιό σας, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα μεταποιημένα και κορεσμένα λιπαρά. (Υπάρχει ένας απλός και υγιεινός τρόπος για την απώλεια βάρους)

3. Άσκηση

Η καρδιά είναι στην πραγματικότητα ένας μυς, ο οποίος –όπως όλοι οι υπόλοιποι- χρειάζεται άσκηση για να διατηρηθεί σε φόρμα. Η σωματική άσκηση αυξάνει τη δύναμη με την οποία η καρδιά αντλεί αίμα στο σώμα, βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά πλαίσια, μειώνει το άγχος κ.α. Πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, ειδικά αν έχετε ήδη κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

4. Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία αθηροσκλήρωσης, μιας ασθένειας που προκαλεί τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα περιορίζει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και σε άλλα όργανα, αλλά σε περίπτωση που σπάσει μπορεί να φράξει εντελώς τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.

5. Μείωση αλκοόλ

Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα και οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

6. Τακτικές εξετάσεις

Οι τακτικές εξετάσεις, όπως οι εξετάσεις αίματος, βοηθούν στον εντοπισμό των καρδιακών προβλημάτων, πριν προλάβουν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Οι εν λόγω εξετάσεις πρέπει να αρχίσουν να πραγματοποιούνται από νωρίς, ειδικά αν υπάρχει κάποια χρόνια ασθένεια.

7. Μην αγνοείτε ασυνήθιστα συμπτώματα

Ακούστε το σώμα σας και αφουγκραστείτε τα προειδοποιητικά σημάδια που σας δίνει, όπως:

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved